Main menu

header

906 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cu o îndelungată tradiție de utilizare în medicina naturistă, mielăreaua este deopotrivă o frumoasă plantă decorativă, foarte apreciată pentru inflorescențele sale mov, și un vindecător cu o arie importantă de acțiune, certificată de studii de specialitate.

Vine în ajutorul aparatului reproducător feminin

Una dintre cele mai importante direcții de acțiune cu care este creditată mielăreaua este sindromul premenstrual. Folosită de pe vremea Antichității în Grecia în acest scop, planta pune la dispoziția medicinei naturiste anumite părți, inclusiv fructele, care sunt de dimensiunea boabelor de piper, din care se prepară formule ce se adresează ameliorării simptomelor asociate acestei afecțiuni - disconfort, iritabilitate, stare depresivă, durere în zona sânilor. Cercetătorii consideră că planta funcționează prin scăderea nivelurilor de hormon prolactină, reechilibrând astfel estrogenul și progesteronul. Într-un studiu clinic, voluntarele tratate cu 20 mg extract de plantă zilnic, timp de trei luni, au raportat în proporție de 93% o diminuare a simptomelor. De altfel, mielăreaua este renumită pentru efectele benefice pentru tot spectrul aparatului repro- ducător feminin.

Diminuează migrenele

Medicina tradițională turcă include mielăreaua printre plantele folosite pentru tratarea anxietății. De altfel, îmbunătățirea stării de spirit, a duratei și calității somnului au fost consemnate și în rândul participantelor la un studiu clinic care a vizat efectul uleiului esențial de plantă asupra celor mai neplăcute efecte ale menopauzei. În plus, mielăreaua are capacitatea de a diminua migrenele puternice, indiferent de cauză. De asemenea, un studiu recent, citat de healthline.com, a relevat faptul că voluntarele cu fracturi osoase cărora li s-a administrat o combinație de mielărea și magneziu au avut markeri mai crescuți pentru repararea osoasă. În același timp, mai multe studii pe animale de laborator au evidențiat capacitatea plantei de a reduce probabilitatea crizelor epileptice.

Un studiu clinic a pus în evidență faptul că mielăreaua poate îmbunătăți fertilitatea femeilor cu defect de fază luteală (a doua jumătate scurtă a ciclului menstrual)