Main menu

header

905 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Indiferent de vârstă, femeile se pot confrunta cu disfuncții endocrine, iar cauzele apariției acestora sunt multiple. Spectrul de dereglări hormonale include manifestări ca hipertiroidismul, tulburările ciclului menstrual, tiroidita autoimună, chisturile ovariene sau mamare. Gemoderivatul din mlădițe de zmeur sălbatic este un remediu natural, care echilibrează funcțiile întregului organism. Potrivit studiilor, tinctura din mlădițe de zmeur are efecte benefice asupra aparatului genital feminin, fiind recomandată în reglarea secreției hormonale ovariene. Cum contribuie, concret, remediul natural la dizolvarea chisturilor ovariene, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (medalion; număr de telefon: 0767.575.102).

„Se macerează timp de 21 de zile, la întuneric și răcoare”

- Ce sunt mlădițele de zmeur?

- Mlădițele (lujerii) de zmeur sunt părțile aeriene ale plantei proaspăt răsărite, cu cel mult trei-patru frunze, cu o înălțime maximă de 40 cm. Acestea păstrează întreaga informație energetică a plantei. Din acest motiv, tinctura din mlădițe de zmeur are o culoare roz intens și este parfumată la fel ca fructul. De fapt, acesta este principiul gemoterapiei: transmiterea informației energetice a plantei prin mlădițe sau muguri. Eu colectez mlădițele din pădurile sălbatice, din așa-zișii „zmeurari sălbatici”. În zonele de munte, mlădițele există din abundență. Din cauza desișului și a umbrei pădurii, multe dintre acestea nu ajung niciodată la maturitate, astfel că nu afectez dezvoltarea normală a culturii de zmeură sălbatică. Recoltez doar din locurile unde sunt prea multe mlădiţe.

„Protejează de infecțiile vaginale”

905 6 2- Cum se prepară tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic?

- Aceste mlădițe se macerează în alcool natural din fructe, de 40 de grade. Alcoolul are capacitatea de a extrage în totalitate principiile active ale plantei. Mlădițele se macerează timp de 21 de zile, la întuneric și răcoare, la maximum 16 grade Celsius. Ulterior, compoziția se strecoară și se toarnă în sticle de 250 ml sau de 500 ml, închise la culoare.

- Ce afecțiuni tratează remediul gemoterapic?

- Tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic aduce o multitudine de beneficii femeilor. Aceasta calmează durerile menstruale, dar și simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi durerile de burtă, balonarea, irascibilitatea, insomnia, umflarea și durerea sânilor. Totodată, este eficientă în tratarea fibroamelor uterine, a chisturilor ovariene și a acneei ce se declanșează la pubertate. Tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic este adjuvantă în amenoree (lipsa ciclului menstrual) și contribuie la ușoara mărire a sânilor, în cazul femeilor cu sânii mici. Produsul scade pilozitatea persoanelor care suferă de hirsutism, sporește fertilitatea și crește libidoul. De asemenea, această tinctură ajută în tratamentele infecțiilor uterine, previne sau tratează infecțiile vaginale (vaginitele și candidozele) și infecțiile urinare. Tinctura accelerează diureza, prevenind retenția de apă și apariția edemelor.

„Este un puternic reglator al ciclului menstrual”

- Cum acționează acest supliment alimentar asupra problemelor de sănătate?

- Tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic conține flavonoide și fitoestrogeni. Bogate în antioxidanți, flavonoidele sunt compuși care se regăsesc în plante. Acestea au suscitat interesul cercetătorilor, grație potențialelor efecte benefice asupra sănătății: antivirale, antiinflamatoare, antialergice, antitumorale, antiagregante plachetare. Fitoestrogenii sunt compuși alimentari, derivați din plante. Ei au o struc- tură chimică asemănătoare cu estrogenul ce se regăsește în organismul uman (unul dintre principalii hormoni feminini). Grație acestor substanțe, tinctura reprezintă un puternic reglator al ciclului menstrual. Dar, așa cum am mai spus, cel mai important aspect este că tratează chisturile ovariene, care au apărut pe fondul dereglărilor hormonale. Chisturile ovariene pot fi dureroase, mai ales în perioada ciclului menstrual, dar cea mai mare problemă o reprezintă faptul că ele pot produce infertilitate. Cu ajutorul tincturii, aceste chisturi se resorb.

„Cumpărați doar carne de pui de țară”

- Care sunt cauzele apariției acestor chisturi?

- Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și apar încă de la vârste fragede. Chistul ovarian este un săculeț cu lichid limpede, ce se dezvoltă în ovare, în timpul procesului de formare a ovulului. Ovocitele (ovule imature) se formează în acești mici săculeți de la nivelul ovarelor, numiți foliculi. De regulă, dimensiunea foliculilor este mică, dar atunci când depășește doi centimetri, aceștia devin chisturi ovariene. Circa 90% dintre chisturile ovariene sunt de natură benignă. Consider că un rol important în apariția acestora îl are alimentația, mai precis carnea de pui. Acești pui, crescuți în sistem intensiv, sunt tratați hormonal prin injectare, pentru a se dezvolta foarte repede. Odată cu consumul de carne, copiii ingerează și acești hormoni care se mai află încă în pasăre în momentul sacrificării sale. Și la băieți se observă frecvente dereglări hormonale, cum ar fi dezvoltarea glandelor mamare sau a șoldurilor, tot din cauza alimentației nesănătoase.

- Ce alimente trebuie excluse din meniul persoanelor care se confruntă cu chisturi ovariene?

- Alimentele dăunătoare sunt, de fapt, cele pe care noi toți ar trebui să le consumăm cât mai rar, dacă ne dorim o viață lungă și sănătoasă. Pentru a evita consumul excesiv de steroizi proveniți din carne, cumpărați doar carne de pui de țară. Puii din comerț sunt injectați cu steroizi pentru a crește, iar cea mai mare concentrație se află în aripi. Cu alte cuvinte, evitați consumul aripioarelor, mai ales al celor picante, existente în restaurantele de tip fast-food. De asemenea, consumați cât mai rar alimente cu indice glicemic mare (dulciurile, patiseriile, produsele cu amidon, cartofii prăjiți, berea), care dau energie pe moment, pentru ca ulterior să aibă exact efectul opus.

„Tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic sporește libidoul femeilor, având efecte ușor afrodiziace“

„Chisturile ovariene pot fi dureroase, mai ales în perioada ciclului menstrual, dar cea mai mare problemă o reprezintă faptul că ele pot produce infertilitate“

„Trebuie administrată dimineaţa şi seara, înainte de mese“

- Cum se ia tinctura din mlădițe de zmeur sălbatic?

- Suplimentul alimentar se administrează sub formă de picături. Se iau 30 de picături (o lingură) dimineața, înainte de masă, și 30 de picături seara, înainte de masă. Tinctura poate fi amestecată și într-o cană cu ceai, pentru persoanele care nu tolerează alcoolul. Ea poate fi luată concomitent cu Cordyceps, ciuperca tibetană. De regulă, această tinctură se administrează timp de trei luni, dar efectele sale încep să fie vizibile încă din prima lună.

- Ce efecte adverse are tinctura?

- Această tinctură este un supliment alimentar și, în general, nu are efecte adverse. Totuși, precum majoritatea suplimentelor alimentare, nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează.