Main menu

header

905 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre vedetele medicinei tradiționale chineze care a cucerit întreaga lume este cătina, fruct excepțional, plin de nutrienți și de compuși benefici, care aduce organismului o infuzie de sănătate și are capacitatea de a trata o serie extinsă de afecțiuni.

Contribuie la formarea globulelor roșii

Cătina este permanent studiată de oamenii de știință, iar proprietățile sale consemnate de medicina tradițională sunt confirmate constant. Acest fruct remarcabil conține vitamina A, care ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor, vitamina B12, care susține producerea de energie și formarea globulelor roșii, vitamina C, antioxidant de primă linie, care fortifică sistemul imunitar și accelerează vindecarea rănilor, vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui. O serie importantă de minerale din cătină contribuie masiv la starea generală de sănătate și la buna funcționare a metabolismului: potasiul este necesar pentru echilibrul fluidelor și funcția musculară, calciul menține tensiunea arterială constantă, magneziul favorizează producerea de proteine, fierul transportă oxigenul și previne anemia, fosforul echilibrează pH-ul corpului. Un studiu clinic pe 151 de pacienți cu arsuri a pus în evidență faptul că înmuierea bandajelor într-o formulă pe bază de cătină a ameliorat durerea și a grăbit regenerarea pielii în jurul plăgilor. În același timp, extractul de frunze de cătină a demonstrat, în studii de laborator, capacitatea de a opri creșterea unei varietăți de bacterii potențial infecțioase, inclusiv Escherichia coli, Salmonella typhi, Streptococcus pneumoniae și Staphylococcus aureus.

Benefică în dermatita atopică

Prin multitudinea de flavonoide din compoziția frunzelor și semințelor (hipofeozide, hipofine, catechină, epicatechină, gallocatechină, epigalocatechină), cătina are o activitate ridicată de captare a radicalilor liberi, ceea ce contribuie la protecția în fața stresului oxidativ. Beneficiile implicite sunt numeroase și extinse, de la atenuarea ulcerelor la combaterea inflamațiilor și diminuarea stresului. Totodată, un studiu clinic recent a evidențiat faptul că administrarea unui extract oral de fructe de cătină a crescut rapid mobilizarea celulelor stem implicate în repararea și regenerarea țesuturilor. De exemplu, o cercetare clinică la care au participat persoane cu dermatită atopică a arătat că suplimentarea orală cu ulei de pulpă de cătină a redus simptomele bolii. Toate aceste proprietăți ale cătinei o recomandă și în cosmetică, produsele care conțin acest fruct ajutând la netezirea pielii, reducerea semnelor, tratarea daunelor provocate de expunerea excesivă la razele dănătoare ale soarelui și la calmarea iritațiilor.

Echilibrează tensiunea arterială

Potrivit literaturii de specialitate, cătina are capacitatea de a preveni afecțiunile cardiovasculare, prin acțiunea unor compuși redutabili. Un studiu clinic a evidențiat faptul că extractul de fruct a scăzut nivelul grăsimilor din sânge după masă, fibrele și polifenolii fiind considerate responsabile pentru acest efect. O altă cercetare, care a implicat femei supraponderale, a relevat că fructele uscate de cătină au scăzut nivelurile sangvine de trigliceride și colesterolul LDL („rău). Pe de altă parte, un experiment pe animale de laborator a avut ca rezultat echilibrarea tensiunii arteriale a exemplarelor cu o dietă bogată în zahăr, reducerea afectării inimii fiind un rezultat direct al activității antioxidante a cătinei. De asemenea, într-un studiu pilot pe pacienți cu sindrom nefrotic idiopatic, afecțiune care implică deteriorarea clusterelor vaselor sangvine mici ale rinichilor, un preparat din cătină administrat ca adjuvant la terapia convențională a atenuat simptomele, reducând citokinele din sânge după trei luni.

Favorizează funcția digestivă a copiilor

Uleiul de cătină a tratat cu succes, în cadrul unui studiu clinic, simptomele ochiului uscat induse de vremea rece, prin inversarea nivelului ridicat al concentrațiilor de particule de pe filmul lacrimal. Autorii cercetării susțin că îmbunătățirile s-ar putea datora efectelor benefice ale cătinei asupra inflamației. Pe de altă parte, acizii grași din semințele fructului și uleiurile de pulpă de cătină au redus uscarea ochilor indusă de stres la animalele de laborator, prin creșterea secreției lacrimale. Totodată, cătina este recomandată și în cazuri de indigestie a copiilor. Aceasta este concluzia unei cercetări care a pus în lumină capacitatea fructului de a îmbunătăți pofta de mâncare și de a favoriza funcția digestivă mai bine decât un medicament pentru motilitatea intestinului. De asemenea, într-un studiu clinic, extractul de boabe de cătină a redus nivelul unui marker inflamator, certificând astfel rezultatele unei cercetări anterioare, pe animale de laborator, care a evidențiat faptul că acest fruct atenuează suferința provocată de artrită, prin reducerea semnificativă a inflamației.

Îmbunătăţeşte memoria

Într-un studiu clinic recent, efectuat pe pacienți cu ciroză hepatică, extractul de cătină a redus cicatricea tisulară și a îmbunătățit funcția ficatului. În același timp, într-un studiu clinic la care au participat peste 200 de persoane în vârstă - atât sănătoase, cât și cu boala Alzheimer - o formulă cu extracte de frunze și fructe de cătină a îmbunătățit memoria, durata de concentrare și de atenție, starea de spirit și markerii inflamației. În plus, extractul de frunze de cătină a demonstrat că poate proteja creierul împotriva daunelor oxidative. Pe de altă parte, o cercetare derulată pe femei aflate în postmenopauză a evidențiat faptul că uleiul de cătină protejează mucoasa vaginală de subțiere. De asemenea, fructul este foarte promițător pe direcția tratării diabetului. Un studiu clinic a pus în lumină capacitatea cătinei de a întârzia creșterea nivelului glicemiei și a insulinei după o masă cu adaos de zahăr. Într-un alt experiment, extractul de cătină a scăzut nivelul zahărului din sânge la animalele de laborator testate.

Studiile de laborator au pus în evidență faptul că extractul de cătină protejează împotriva daunelor cauzate ADN de radiații

Consumată în perioada rece, cătina întăreşte imunitatea şi ajută organismul să lupte cu virusurile gripale

Cheesecake din cătină

905 8 2Ingrediente: pentru umplutură: 100 g cătină proaspătă, 250 g brânză mascarpone, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu zahăr pudră, 1 lingură cu zeamă de lămâie. Pentru crustă: 50 g biscuiți simpli, 1 lingură cu zahăr pudră, 1 lingură cu cacao, 1 lingură cu miez de nucă, 50 g unt. Pentru sirop: 50 g cătină, 2 linguri cu zahăr, amidon de porumb.

Mod de preparare: pentru crustă, se toacă mărunt toate ingredientele solide, se amestecă bine într-un bol și se adaugă untul. Compoziția obținută se întinde bine pe o tavă de prăjituri și se lasă la răcit. Umplutura se prepară din suc de cătină proaspăt stors, amestecat cu brânza, zahărul și mierea, mixate împreună în prealabil. La final, spuma rezultată se adaugă peste crustă, iar prăjitura se lasă câteva ore la frigider. Odată închegat, cheesecake se servește cu siropul preparat din cătină, zahăr și amidon, încălzite la foc mic, până la închegare. Pentru decor se pot folosi boabe de cătină.