Main menu

header

904 7 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Chiar dacă medicina modernă a înlocuit cu medicamente proprietățile tradiționale ale sulfinei, planta rămâne până astăzi un redutabil adjuvant, care tratează fără dependență și efecte secundare.

Alungă insomnia

Frumoasa, dar puternica sulfină, cu florile sale care au un miros distinct, foarte atrăgător pentru albine, este celebră de secole pentru calități medicinale unice. Planta conține flavonoide, derivați cumarinici (scopoletină, melilotină şi umbeliferonă), acizi fenolici, polizaharide şi componente volatile. În aceste condiții, potrivit literaturii de specialitate, sulfina prezintă proprietăți analgezice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, digestive, antitumorale. Astfel, preparatele pe bază de plantă pot fi utilizate, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, în cazuri de dureri abdominale și sindrom diareic. De asemenea, sulfina are efecte benefice pentru creşterea rezistenței sistemului imunitar și atenuarea stresului psihic, fiind de folos și în cazuri de insomnie. În general se recomandă infuzia de sulfină, care se obține pulverizând trei grame de flori în 150 ml apă fierbinte. Amestecul astfel obținut se lasă în repaus timp de zece minute, apoi se strecoară. Doza zilnică recomandată pentru obținerea rezultatelor terapeutice este de două-trei căni pe zi.

Cataplasme pentru contuzii și luxații

Aromată și emolientă, sulfina a fost folosită secole la rând în tratarea ulcerelor externe, fiind și astăzi introdusă în diverse formulări împotriva hemoroizilor, tromboflebitei, insuficienței venoase cronice, sindromului posttrombotic, fragilității capilare cutanate. Tot extern, sulfina este de ajutor în cazuri de cefalee, contuzii și luxații. Cataplasmele cu sulfină se pot obține umectând o anumită cantitate de flori de sulfină într-o cantitate asemănătoare de apă fierbinte. Compoziția se pune într-o bucată de material (pânză, meşă etc.) şi se plasează compresa pe zona afectată. De asemenea, frunzele uscate ale plantei sunt utilizate tradițional ca agent anticoagulant pentru sânge, întrucât conțin dicumarol, arată healthbenefitstimes.com.

Grație proprietăților astringente, sulfina combate inflamațiile oculare