Main menu

header

904 7 2de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Ridichea neagră este folosită ca remediu naturist de câteva sute de ani în Asia, dar în Europa a fost descoperită abia prin secolul XX, când s-a demonstrat că este un aliment-minune, plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Consumul regulat de ridiche neagră ajută în tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni și este folosită cu succes și în uzul extern, fiind un ingredient apreciat în saloanele de cosmetică.

Are efect diuretic

Ridichea neagră, cunoscută și sub numele de ridiche de iarnă, fiind foarte rezistentă la temperaturi scăzute, nu este foarte apreciată în alimentație din cauza gustului iute, dar compensează cu proprietăţile benefice pentru sănătate. Grație conținutului de rafanol, o substanţă cu puternice proprietăţi antibacteriene, această legumă-minune este de foarte mare ajutor împotriva tusei, a răcelilor şi a răguşelii, fiind utilizată îndeosebi pentru fluidizarea mucozităţilor bronhice şi pentru favorizarea eliminării acestora. Se recomandă sucul de ridiche neagră obținut prin stoarcere cu ajutorul unui blender. Beți câte o jumătate de pahar cu lichid, dimineața, pe stomacul gol, și încă o doză seara, înainte de culcare, timp de o săptămână. Aveți grijă ca leguma să fie proaspătă. Totodată, această rețetă combate și infecțiile respiratorii generate de viroze puternice. Numeroasele vitamine din acest suc vor ajuta organismul să lupte eficient împotriva acestor afecțiuni. Sucul de ridiche neagră are și efect diuretic, fiind recomandat celor care se confruntă cu retenția de apă, dar contribuie şi la reducerea tulburărilor cardiovasculare.

Vă scapă de răceală

Ridichea neagră este bogată în vitaminele A, B, dar mai ales C, în calciu şi magneziu, compoziție ce o recomandă în caz de gripă, episoade severe de sinuzită și viroză respiratorie. În plus, ajută la menținerea normală a metabolismului corpului, reduce oboseala și reglează sistemul imunitar. Siropul de ridiche este indicat în astfel de cazuri, îndeosebi pentru răceli severe care vin la pachet cu febră. Tăiați capacul rădăcinoasei și scobiți puțin miezul. Adăugați o linguriță cu zahăr, puneți capacul la loc și lăsați-l așa peste noapte. Dimineața se va fi format un sirop gros, ideal pentru tratarea afecțiunilor. Consumați câte o linguriță cu sirop timp de trei-patru zile, dimineața, înainte de masă. Siropul de ridiche tratează şi anumite probleme ale ficatului, reumatismul și artrita. Puteți consuma leguma și în anumite preparate, cum ar fi salatele, sau sub formă de sos. Ridichea are gust asemănător cu cel al hreanului.

Ridichea neagră îmbunătățește funcțiile normale ale sistemului nervos și cel muscular, menținând, totodată, tensiunea arterială normală constantă

Opreşte căderea părului

Dacă aveți probleme cu părul, firele se rup, se despică mai repede și cad în cantitate mare, vă recomandăm să faceți o cură cu tinctură de ridiche neagră, timp de trei luni. Astfel, puneți la macerat 40 g rădăcinoasă rasă, împreună cu 400 ml alcool de 40 de grade și o linguriță cu frunze de mesteacăn uscat. Acoperiți vasul și, după cinci zile, strecurați compoziția. Soluția obținută se folosește pe scalp, prin tamponare, o dată la două-trei zile. Lăsați una-două ore să acționeze, apoi spălați părul conform obiceiului. Tinctura de ridiche neagră este eficientă și în calmarea și tratarea arsurilor solare, a rănilor și a erupțiilor cutanate. Folosiți un tampon steril, pe care îl înmuiați în soluție și îl aplicați pe zonele cu probleme. După ce ați aplicat tinctura, lăsați pielea descoperită și nu clătiți. Repetați procedura dimineața și seara, până se vindecă țesutul.