Main menu

header

904 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Nelipsit din bucătăriile lumii, mărarul are un parfum unic, o serie de proprietăți gastronomice care îl evidențiază, este vedeta murăturilor de toamnă și a meniurilor de reîmprospătare de primăvară, este versatil și foarte apreciat. Dincolo de aceste calități, care fac din orice meniu cu mărar unul irezistibil, acest condiment pentru toate anotimpurile este un tezaur de nutrienți și aduce organismului beneficii de neegalat.

Util împotriva artritei reumatoide

Mărarul a fost folosit de secole pentru a trata colicile sugarilor și unele boli digestive. Omniprezent în bucătăria românească, dar nu numai, acest condiment conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea omului. Frunzele și semințele acestei mirodenii au un ulei volatil de excepție, carvona, un antioxidant puternic, care se mai găsește și în frunzele de dafin și în semințele de chimen. Alături de vitamina C, care există din plin în frunzele parfumate de mărar, acesta asigură protecția celulelor împotriva daunelor cauzate de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi, care stau la baza unui mare număr de afecțiuni grave. Potrivit cercetărilor moderne, consumul de mărar poate ajuta la reducerea inflamației cronice și astfel este util împotriva artritei reumatoide.

Sprijină vederea

Mărarul proaspăt are un conținut foarte scăzut de calorii, fiind în schimb o sursă uimitoare de vitamine și minerale esențiale. De pildă, prin aportul de vitamina A, condimentul sprijină vederea și un sistem imunitar sănătos, jucând un rol notabil și în reproducerea masculină și feminină. La rândul său, amintita vitamina C este vitală pentru formarea oaselor, vindecarea rănilor și felul în care funcționează metabolismul. În plus, mă- rarul proaspăt oferă calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavină și zinc. În ceea ce privește semințele de mărar, acestea au beneficii nutriționale similare: o lingură cu 6 g cu semințe oferă calciu, fier magneziu, fosfor și potasiu. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, mărarul este o sursă bună de mangan, mineral esențial, care sprijină funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos.

Scade colesterolul și trigliceridele

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Dar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 75% din cazuri ar putea fi prevenite. Pe lângă eliminarea viciilor și adoptarea unui stil de viață sănătos, introducerea unor alimente benefice este una dintre căile către acest scop. Flavonoidele din mărar protejează sănătatea inimii datorită proprietăților antiinflamatoare. În același timp, cercetările pe animale de laborator au pus în evidență faptul că extractul de mărar are efecte de scădere a colesterolului și a trigliceridelor. Iar un studiu clinic a constatat că administrarea a șase tablete de extract de mărar pe zi, timp de două luni, a îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului total și al trigliceridelor voluntarilor.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Diabetul a devenit o adevărată epidemie globală. Din categoria alimentelor de mare ajutor pentru gestionarea predispoziției la a dezvolta această afecțiune cu potențial de a afecta masiv sănătatea face parte și mărarul. În cadrul unor studii pe animale de laborator, s-a pus în evidență capacitatea acestei mirodenii, administrată sub formă de extract, de a scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge. Pe de altă parte, cu atât de puține calorii, mărarul face parte oricum dintr-o dietă sănătoasă, care menține o greutate optimă, un alt element în ecuația prevenirii diabetului. De asemenea, mărarul conține monoterpene, o clasă de compuși vegetali naturali care au fost legați, în urma unor cercetări de laborator, de proprietăți anticanceroase, antivirale și antifungice.

Bun în caz de balonare

Mărarul aduce organismului calciu, magneziu și fosfor, toate acestea fiind importante pentru sănătatea oaselor. Practic, prezența condimentului în dietă asigură dezvoltarea sistemului osos la vârste tinere și fortificarea acestuia atunci când fragilizarea generată de etatea înaintată predispune la fracturi. Totodată, mărarul este faimos pentru beneficiile pe care le aduce digestiei. Consumul acestei plante aromatice are ca efect combaterea balonărilor și echili- brarea funcționării stomacului. Pentru afecțiunile la acest nivel, este indicat consumul de tinctură de mărar, care se poate procura din magazinele cu profil naturist. De asemenea, se poate bea ceai de mărar, preparat din o lingură cu semințe de plantă la un litru de apă clocotită. După zece minute de infuzare, se lasă la răcit și se bea câte o cană, la o oră după mesele principale.

Calmează crampele menstruale

Semințele uscate de mărar conțin un ulei esențial care este întrebuințat la prepararea medicamentelor, ceaiurilor, pulberilor, comprimatelor recomandate pentru tratarea unui mare număr de probleme de sănătate. În același timp, uleiul volatil pe care îl conțin frunzele condimentului este benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare. Un alt efect remarcabil al consumului de mărar este cel diuretic. Concret, consumul de suc de mărar proaspăt, într-o cură de două săptămâni, are proprietatea de a stimula buna funcționare a rinichilor și de a preveni infecțiile urinare. Aceleași uleiuri volatile din mărar au demonstrat, în cadrul unor studii clinice, proprietatea de a calma crampele menstruale. Puternicul și parfumatul mărar poate fi folosit cu succes împotriva unor probleme externe. De pildă, cataplasmele cu fiertură de mărar, preparată din 100 g frunze într-un litru de apă, sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, dar și în cazul durerilor de sâni la femeile care alăptează. În plus, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, condimentul este utilizat la prepararea diverselor unguente indicate în tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum sunt edemele sau rănile. Iar masajul cu ulei de mărar este un remediu faimos pentru stările de melancolie sau de depresie, inducând rapid o stare de bine psihică și fizică.

Un masaj ușor cu câteva picături de esență de mărar îndepărtează stările de greață

Alivenci cu mărar

904 7 2Ingrediente: 500 g brânză de vaci, 200 ml smântână, 100 g unt, 100 g făină, 100 g mălai, 4 ouă mari, 1/2 linguriță cu sare, 1 legătură de mărar, smântână pentru servit (opțional).

Mod de preparare: se unge o tavă cu unt, se separă gălbenușurile de albușuri, iar într-un castron se cerne făina. Mărarul se toacă mărunt. Untul la temperatura camerei se freacă bine cu sarea, se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, amestecând bine după fiecare, apoi se pun brânza de vaci și smântâna. Se amestecă până la omogenizare, se presară făina și mălaiul și se încorporează ușor, cu o lingură, după care se presară mărarul. Se adaugă albușurile bătute spumă, care se combină cu toată compoziția prin mișcări verticale, pentru a nu se pierde aerul acumulat. Se pune prăjitura în tavă și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 de minute, până se rumenește. Se taie și se servește fierbinte.