Main menu

header

903 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai populare și mai consumate ciuperci în Japonia, dar nu numai, nameko este o comoară de nutrienți și se adresează unui mare număr de afecțiuni, susținând, în același timp, și starea generală de sănătate.

Au acţiune antibiotică

Potrivit literaturii de specialitate, ciupercile nameko au cantități semnificative de seleniu, care oferă proprietăți antioxidante, anticancerigene și antiinflamatorii și ajută la prevenirea cancerului. Polizaharidele din aceste ciuperci contribuie, la rândul lor, la imunitatea antitumorală și induc apoptoza (moartea) celulelor canceroase. În același timp, aceste ciuperci au demonstrat proprietatea de a fi ideale în dieta diabeticilor, întrucât conțin insulină naturală și enzime care favorizează descompunerea zahărului și a amidonului din alimente. Pe lângă faptul că încurajează reglarea corectă a insulinei în întregul organism, aceste ciuperci au și acțiune antibiotică, fortificând apărarea pacienților cu diabet zaharat în fața unor afecțiuni care pun viața în pericol. Din punct de vedere nutrițional, ciupercile nameko se ridică la înălțimea „rudelor” din aceeași specie, fiind pline de vitamine și minerale și în schimb având un conținut caloric redus.

Sprijină sistemul imunitar

Ergotioneina este un antioxidant puternic, care se găsește în ciupercile nameko și care oferă protecție împotriva radicalilor liberi, întărind sistemul imunitar, prin crearea de antivirale și proteine eliberate de celule. În același timp, prin compușii pe care îi conțin, aceste ciuperci vindecă țesuturile. Iar prin aportul de calciu, aceste ciuperci susțin oasele și mușchii, prevenind durerile articulare, osteoporoza și rigiditatea articulațiilor. Totodată, unul dintre cele mai importante efecte ale consumului de ciuperci nameko este scăderea inflamațiilor din corp, care stau la baza unor afecțiuni grave, de la boli cardiovasculare la tulburări autoimune. De asemenea, potrivit healthbenefitstimes.com, ciupercile nameko încetinesc îmbătrânirea, susțin funcțiile creierului și combat cu succes neuras- tenia și alte nevroze.

Ciupercile nameko aduc organismului compuși care sprijină funcțiile ficatului, pancreasului și glandelor endocrine