Main menu

header

903 6 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Disfonia sau răgușeala, așa cum este cunoscută popular, este o afecțiune ce apare ca urmare a mai multor factori, însă frecvent infecțiile virale sau bacteriene se fac vinovate. Sunt cazuri când aceasta dispare de la sine în câteva zile, dar și situații în care persistă până la câteva săptămâni. Este bine să nu o lăsați la voia întâmplării și să o tratați încă din faza de debut. Daniela Ionescu (medalion), medic specialist ORL, ne-a vorbit despre răgușeală, care sunt formele ei și cum o putem trata cu ajutorul plantelor.

„Este determinată frecvent de infecțiile acute virale”

- Doamna doctor, care este definiția corectă a răgușelii?

- Disfonia sau răgușeala este o tulburare pasageră sau permanentă a parametrilor (intensitate și înălțime) vocii, din caza modificării vibrației și/sau închiderii corzilor vocale.

- Care sunt cele mai întâlnite cauze ce determină răgușeala?

- Răgușeala poate să fie acută, cu instalare bruscă, de exemplu, după un efort vocal precum țipatul. Sau poate fi cronică, pe o lungă perioadă de timp. Cele mai frecvente cauze care determină răgușeala sunt infecțiile acute virale sau bacteriene ale căilor respiratorii ce generează laringita acută, când, pe lângă răgușeală, pacientul are și tuse, durere de gât, febră, frison. Dar, răgușeala poate apărea și ca urmare a unor traumatisme care pot să fie interne: ingestia de substanțe chimice sau corpi străini, sau ca urmare a unor traumatisme externe, adică accidente la nivelul gâtului, ori prin strangulare. Afecțiunea poate apărea și ca urmare a unor probleme neurologice sau a unor leziuni ale nervilor responsabili de motilitatea corzilor vocale, fie prin infecții virale, pentru că există virusuri care au tropism pentru nervii motori ai corzilor vocale, fie prin leziuni de vecinătate ce comprimă nervii motori ai corzilor vocale - tumori de tiroidă, leziuni ale esofagului cervical, adenopatii laterocervicale sau mediastinale. Răgușeala poate să apară la cântăreți după efort vocal excesiv. În acest caz, e nevoie de evaluare și tratament foniatric. Răgușeala cronică poate fi și din cauza papilomatozei laringiene, nodulilor sau polipilor de coardă vocală sau a altor tumori benigne ori maligne ale corzilor vocale. La copii, poate fi cauzată de anumite malformații congenitale ale laringelui sau poate apărea în contextul unei infecții virale ori bacteriene, în ca- zul laringitei acute, sau după țipat prelungit.

„Scoarța de salcie scade febra”

903 6 2- Cum trece? Ce tratamente recomandați?

- În primul rând, hidratare cu băuturi la temperatura camerei sau ușor călduțe, ceaiuri cu extracte, ce au acțiune antiinflamatoare, antiseptică, și anume: crețușcă, sovârv, plămânărică, cimbru, anason, frunze de măslin, frunze de eucalipt, rizomi de ghimbir. Se recomandă trei-patru căni cu ceai pe zi, timp de şapte-zece zile. La copiii cu vârsta între 3 şi 14 ani, se indică una-două căni cu ceai pe zi, aceeași perioadă de timp.

- Dacă răgușeala este însoțită și de febră?

- Pentru febră, recomand ceaiuri cu substanțe ce au acțiune sudorifică, antiseptică, antialgică, adică busuioc, scoarță de salcie, scorțișoară, frunze de rozmarin, flori de mușețel, iar pentru tuse sunt indicate ceaiurile din extract de sovârv, cimbru, muguri de pin, muguri de plop, frunze de pătlagină, flori de tei, flori de ciuboțica-cucului, cuișoare, troscot, fructe de fenicul. Apoi, se pot face inhalații cu amestec de uleiuri esențiale de tea-tree, cuișoare sau cimbru.

„Faceți masaj local cu ulei esențial de cuișoare”

903 6 3- Câte picături se folosesc pentru inhalații?

- Se pun trei-cinci picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte și se fac una-două inhalații pe zi, timp de cinci-şapte zile. Și amestecul de ulei esențial de eucalipt cu ulei esențial de cimbru poate ajuta. Pentru aromoterapie, folosiți uleiuri esențiale de tea-tree sau de cuișoare, dar și masajul local, care are acțiune antiseptică și antiinflamatoare. Tincturile sunt la fel de benefice.

- Ce alte variante ar mai fi?

- Tincturile pe bază de muguri de plop, hrean, cuișoare, ulei esențial de tea-tree, ulei esențial de fenicul și de cimbru. Copiilor cu vârsta între 3 şi 6 ani, administrați-le 10-20 de picături de trei ori pe zi, la cei între 7 şi 16 ani, 25-35 de picături de trei ori pe zi, iar la cei mai mari, de peste 16 ani, 40 de picături cu aceeași frecventă, timp de şapte-zece zile. Tinctura de lemn dulce este un foarte bun antiinflamator. Se indică 20-30 de picături de trei ori pe zi, tinctura de echinacea stimulează imunitatea - 10-20 picături de trei ori pe zi, la copii, iar la adulți 20-40 de picături, în fiecare zi, dimineața, la prânz și seara.

„Pentru tuse, recomand siropurile din muguri de pin”

903 6 4- Cum administrăm uleiurile esențiale cu acțiune antiseptică și antiinflamatoare?

- Uleiurile esențiale cu extract de tea-tree și cuișoare se administrează intern la copiii de 3-6 ani, câte 1 picătură de trei ori pe zi, amestecată cu o lingură cu miere. La cei cu vârste între 7 şi 14 ani, două-trei picături de trei ori pe zi, amestecate, la fel, cu o lingură cu miere, iar în cazul adulților, trei-cinci picături de trei ori pe zi. Pentru tuse sunt siropurile din extract de muguri de pin, cu frunze de pătlagină, cimbrișor, vitamina C, rădăcină de ridiche neagră, rădăcină de hrean, rizomi de ghimbir, lichen de piatră, echinacea, iarbă de mare, muguri de plop, scai vânăt și muguri de pin. La copiii cu vârsta între 1 şi 5 ani, dați-le una-trei lingurițe cu sirop pe zi, celor de 6-12 ani, patru-cinci lingurițe pe zi, iar copiii de peste 12 ani și adulților siropuri cu extracte de echinacea, sovârv, cimbrișor, lichen de piatră, rizomi de ghimbir, scorțișoară, cuișoare, muguri de pin, tinctură de propolis, vitamina C, turmeric, trifoiște de baltă, frunze de măslin, câte 1 linguriță de două-trei ori pe zi.

- Dacă simptomatologia persistă?

- Este bine să nu oprim tratamentul imediat după ameliorarea simptomatologiei, ci să îl prelungim câteva zile, astfel încât vindecarea să fie completă și să nu apară recădere. În general, tratamentul cu extracte de plante trebuie să se întindă pe o perioadă de 10-14 zile.

„Răgușeala apare după consumul băuturilor reci, expunerea la aer condiționat, efortul vocal prelungit sau brusc, fumatul, boala de reflux gastroesofagian, alimente iritante, condimente, băuturi acidulate reci, imunitate scăzută“

„Scopul tratamentului este ameliorarea simptomatologiei până la vindecare completă și odată cu răgușeala, trece și durerea și orice alt disconfort“

„Rădăcina de ridiche neagră vă ajută să expectoraţi“

- Ce folosim pentru expectorații?

- Folosim siropuri cu miere, rădăcină de ridiche neagră, rădăcină de hrean, rizomi de ghimbir, lichen de piatră, echinacea, iarbă de mare, rădăcină de lemn dulce, muguri de plop, cimbrișor, muguri de pin, câte 1 linguriță de două-şase ori pe zi. Apoi, folosim ceaiuri pentru ușurarea respirației cu extract de pătlagină, plămânărică, urzică moartă albă sau fructe de fenicul. În cazul copiilor, tratamentul trebuie să se întindă pe o perioadă de 10-14 zile până după dispariția simptomatologiei.