Main menu

header

de Claudia Stan

Volbura sau Calystegia sepium este o plantă perenă ce creşte încolăcindu-se de alte plante. Florile se dezvoltă în formă de pâlnie şi este foarte uşor de recunoscut. Planta creşte pretutindeni şi este cultivată în scop medicinal.

Ceaiul de volbură este unul dintre cel mai renumite remedii împotriva constipaţiei. Pentru aceasta se ia o mână de flori, se opăreşte în 200 ml de apă şi se bea de trei ori pe zi înainte de masă. Totodată, se prepară o tinctură (se pun la macerat 20 g de plantă uscată în 100 ml de alcool de 70 de grade, timp de zece zile) ce ajută la restabilirea funcţiilor ficatului, prevenind hepatita şi ciroza. Se pot consuma câte patru linguri pe zi, în amestec cu miere de albine, pe stomacul gol.

Mai mult, din florile volburei se pot face spălături externe, catalpasme, dezinfectând cu succes abcese şi furuncule. Fierbeţi 15 minute, într-un litru de apă, un kilogram de flori uscate. După răcire spălaţi locul afectat şi lăsaţi să se usuce. În cazul cataplasmelor asiguraţi-vă că tifonul este steril.