Main menu

header

821 6 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Fitoterapeut certificat din California, SUA, autor al unor cărți de succes, ca „Healthy Healing” („Vindecare sănătoasă”) sau „Do you want to have a baby?” („Vrei să ai un copil?”), vândute în milioane de exemplare în toată lumea, Sarah Abernathy (foto) dezvăluie, într-un interviu, prin apel la exemplul personal, secretele fertilității în era alimentelor periculoase, a poluării și a stilului stresant de viață.

„Ceaiul de păpădie alcalinizează rapid organismul”

821 6 2- Care sunt cele mai rapide măsuri pe care le poate lua o femeie de peste 35 de ani care încearcă să rămână însărcinată?

- Pot să spun din propria mea călătorie spre maternitate că după vârsta de 35 de ani, când am văzut că nu pot concepe, am început să fiu tot mai îngrijorată cu fiecare lună care trecea. Apoi am pus la treabă tot ceea ce știam despre fertilitate înainte de a trece la fertilizare in vitro. Prima schimbare majoră pe care am făcut-o a fost să alcalinizez organismul, pentru că un mediu acid nu favorizează sarcina. Așa am apelat la ceaiul de păpădie, remediu cu acțiune foarte rapidă, la shake-uri de verdețuri și am renunțat la alimentele acide, adică la dulciuri și cafea.

- Ce se poate face atunci când există mici piedici la nivelul aparatului reproducător care pot întârzia sau chiar opri conceperea unei sarcini?

- Tot din experiența personală pot spune că problemele de fertilitate pot avea cauze minore, ușor de rezolvat cu mici schimbări de stil de viață și cu apelul la tezaurele naturii. Când am descoperit o pauză în faza luteală a ciclului menstrual, care este foarte simplu de corectat, dar care poate genera chiar pierderea sarcinii, am folosit ceai de damiană combinată cu zmeură. După două luni, eram însărcinată.

„Fibrele din vegetale echilibrează perfect nivelul estrogenului”

- Ce sfaturi le puteți da femeilor cu endometrioză care doresc să conceapă un copil?

- În primul rând, este foarte important să facă trecerea la o dietă vegetariană. Alimentația poate face diferența între a avea sau a nu avea o sarcină. Crampele și în general ciclul menstrual dureros pot fi combătute cu succes după doar câteva săptămâni de schimbare a regimului cu unul bazat pe legume și fructe și cu o cantitate cât mai redusă de grăsimi. În același timp, fibrele din vegetale echilibrează nivelul estrogenului.

- În general, în afara ideii de concepere, cum se poate combate suferința multor femei din zilele ciclului menstrual abundent și dureros?

- Pentru că endometrioza este o problemă de sânge care stagnează, eu folosesc acele plante care favorizează circulația sangvină. În orice caz, aceste remedii trebuie utilizate sub supravegherea și în dozarea prescrisă de un specialist, dar sunt în măsură să afirm, de pildă, că goldenseal este una dintre plantele medicinale care gestionează circulația sangvină și are proprietăți antiinflamatoare dovedite. Folosită în anumite combinații cu tonice recomandate de fitoterapeut, goldenseal ajută la ameliorarea simptomelor.

„Vitamina C previne nașterea prematură!”

821 6 3- Care sunt cele mai importante elemente care cresc șansele unei sarcini duse la termen în cele mai bune condiții?

- Primul include schimbarea dietei, astfel încât să ofere nutriția optimă și pentru mamă, și pentru făt. Mai departe, vitaminele sunt foarte importante, întrucât acidul folic va preveni defecte fetale ca spina bifida și encefalia. De altfel, eu recomand vitamine și în perioada de preconcepție, pentru că prima lună a fătului în uter, în condițiile în care femeia s-ar putea să nici nu știe că este însărcinată, este foarte important pentru dezvoltarea copilului.

- Care sunt pericolele de care trebuie să se ferească viitoarea mămică?

- Primul ar fi deshidratarea, pentru că pune presiune pe rinichi, pe ficat și scade nivelul lichidului amniotic. De asemenea, este obligatoriu să fie eliminate alcoolul, fumatul și, bineînțeles, orice fel de droguri. În schimb, este mai mult decât binevenit consumul alimentelor bogate în vitamina C, pentru că aceasta este crucială pentru producerea de colagen și previne ruptura membranelor, care crește riscul de naștere prematură.

„Compresele cu ghimbir susțin circulația sângelui în pelvis”

- Există tratamente naturiste împotriva fibromului uterin?

- Înainte de acestea, este obligatorie renunțarea la cafea și la ciocolată, întrucât cafeina agravează fibromul. Femeile cu predispoziție la această afecțiune metabolizează foarte greu cafeina cele două forme. De altfel, cafeaua este foarte ușor de înlocuit cu ceai verde. De asemenea, este recomandată eliminarea din dietă a lactatelor cu grăsime, ca și la înghețata care le conține. Această simplă schimbare în dietă va avea ca rezultat rapid micșorarea fibromului.

- Care sunt legumele ce pot avea cel mai vizibil efect?

- Fără îndoială, cruciferele - broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles. Acestea dau un impuls organismului să elimine excesul de estrogen, care stă la baza endometriozei și a fibromului. O altă formulă care ajută la micșorarea fibromului este compresa cu ghimbir, condiment care susține circulația sângelui în pelvis.

„Reflexologia poate atenua sâcâitoarele dureri de spate”

821 6 4- În cartea „Do you want to have a baby?” abordați și terapiile alternative din timpul sarcinii. Ce probleme pot rezolva?

- După cum știu foarte multe femei însărcinate, durerile de spate în timpul sarcinii apar, în principal, pentru că hormonii relaxează articulaţiile mai mult decât de obicei, iar acest lucru, împreună cu abdomenul mărit, schimbă centrul de greutate al corpului. Crampele în picioare sunt un alt inconvenient pe care îl întâmpină o gravidă. Acestea se produc mai des şi sunt mai dureroase pe măsură ce sarcina avansează, având ca factori favorizanți oboseala şi acumularea de fluide, mai ales la sfârşitul zilei.

- Care sunt cele mai potrivite proceduri?

- Pe lângă plantele medicinale, care trebuie administrate în dozele potrivite, mai există reflexologia, care poate ajuta la atenuarea unor neplăceri ale sarcinii, inclusiv durerile de spate şi problemele circulatorii, şi este folosită, de asemenea, în timpul travaliului, pentru a atenua durerea provocată de contracţii. De asemenea, se pot folosi aromoterapia, cu uleiurile esenţiale potrivite, delicate, aplicate prin masaj, tehnică eficientă în combaterea stresului şi pentru relaxare. Și acupunctura este sigură în timpul sarcinii, dovedindu-se utilă în special pentru atenuarea greţurilor matinale sau a durerilor de spate, atunci când este efectuată cu toate măsurile de precauție necesare.

„Un măr sau o pară în fiecare zi mențin întregul sistem reproducător într-o stare sănătoasă“

„Menta elimină indigestiile“

- Ce plante recomandați pentru stările de disconfort din ultimul trimestru de sarcină?

- Ca fitoterapeut, recurg în general la combinații de mai multe plante, pentru un efect mai extins. Dar există și astfel de vindecătoare cu adevărat remarcabile în perioada în care viitoarea mămică se apropie de momentul în care își va cunoaște copilul și care este destul de stresantă pentru organism. De pildă, împotriva oboselii accentuate care poate apărea în această perioadă, recomand ashwagandha, pentru că este un tonic formidabil. În plus, favorizează somnul, care este destul de dificil în ultima perioadă de sarcină. Administrată corect, această plantă minunată conferă vitalitate și mamei, și fătului. O altă formulă extraordinară este ceaiul de mentă, care atenuează indigestiile și elimină arsurile, consumat în maximum două reprize pe zi.