Main menu

header

819 10 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Minunatul condiment care nu lipsește din nicio bucătărie care se respectă, scorțișoara, este studiată de ceva vreme pe direcția combaterii diabetului. O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că administrarea de suplimente pe bază de scorțișoară are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge.

Atenuează semnificativ simptomele afecțiunii

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Centrului pentru Diabet din Boston, SUA, suplimentele pe bază de scorțișoară pot contribui și la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge pentru prediabetici, și la încetinirea progresiei bolii, în cazul în care aceasta este deja instalată. În cadrul experimentelor s-a constatat faptul că administrarea acestor suplimente timp de trei luni la fiecare masă atenuează semnificativ simptomele afecțiunii. „Studiul nostru a pus în evidență efectele benefice pe care le are administrarea de scorțișoară, capsule de 500 mg, de trei ori pe zi, în special pentru persoanele cu predispoziție de a face diabet de tip II”, punctează specialistul Giulio R. Romeo, autor al cercetării.

Tratament ieftin, cu rezultate remarcabile

Pe parcursul experimentelor, suplimentele cu scorțișoară au demonstrat capacitatea de a atenua creșterea foarte rapidă a nivelului de glucoză din sânge de fiecare dată când voluntarii consumau carbohidrați, răspuns al organismului care este asociat cu starea prediabetică. Rezultatele cercetării sunt considerate de excepție, în condițiile în care condimentul este ieftin, se găsește din abundență, iar efectele pe care le are sunt remarcabile. „Identificarea acestui tip de abordări accesibile, durabile și fără efecte secundare pentru reducerea progresiei diabetului este extrem de relevantă din punct de vedere clinic și un țel care abia acum începe să fie atins”, adaugă Romeo.

Încetineşte îmbătrânirea prematură

Calitățile gastronomice, dar și terapeutice ale scorțișoarei sunt binecunoscute. Condimentul nu este doar delicios, ci și renumit pentru efecte ca ameliorarea problemelor gastrointestinale, aportul de antioxidanți care previn îmbătrânirea prematură și combat efectele radicalilor liberi, îmbunătățirea circulației sangvine, scăderea tensiunii arteriale și proprietatea de a anihila eficient o serie de germeni patogeni care atacă organismul. În același timp, uleiul esențial de scorțișoară este un produs de excepție, folosit și în aromoterapie, ca și pentru întărirea sistemului imunitar.

Diabetul afectează peste 460 de milioane de persoane în toată lumea și pune o presiune de 320 de miliarde de dolari pe sistemul de sănătate din SUA în fiecare an

Grepfrut roşu în sos caramel

Ingrediente: 3 bucăți întregi grepfrut roşu, sucul de la un grepfrut roşu, 10 linguri cu zahăr, scorţişoară după gust, esenţă de migdale, rom, nucă de cocos şi stafide după gust.

Mod de preparare: fructele se curăţă bine de coajă, inclusiv de pielița albă-amăruie şi se taie rondele. Separat se pune zahărul la caramelizat, iar când intră în această formă se toarnă puţin câte puţin zeama de grepfrut. Se lasă să fiarbă la foc mic până se omogenizează, după care se adaugă scorţişoara și celelalte arome. Se introduc cu grijă rondelele de grepfrut în sos, se stropesc cu sos, apoi se adaugă stafidele. Se presară și nuca de cocos şi se lasă câteva minute să fiarbă la foc mic, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească foarte bine înainte de servire.