Main menu

header

818 6 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Aromate, delicioase, pline de nutrienți, mandarinele sunt printre preferatele copiilor, dar nu numai. O întreagă arie a gastronomiei pune în valoare aceste fructe, care aduc organismului vitamine dintre cele mai prețioase.

Indicate în anumite tipuri de tumori

Mandarinele au un conținut bogat de sinefrină, o substanță care stopează producția de colesterol, reducând excesul dăunător pentru sănătate. În același timp, antioxidanții din aceste fructe combat efectele colesterolului „rău” la nivelul arterelor și reglează nivelul colesterolului „bun”, protejând astfel sistemul cardiovascular. Prin efectul de flexibilizare a arterelor, mandarinele previn ateroscleroza și scad tensiunea arterială. O altă direcție majoră de acțiune a acestor fructe este lupta împotriva cancerului. Cercetătorii au stabilit că un consum regulat de mandarine, în special în stare proaspătă, ajută la combaterea anumitor tipuri de tumori. Potrivit unor serii de studii recente, sucul de mandarine are un conținut bogat de beta-criptoxantină, substanță care reduce riscul de dezvoltare a cancerului de ficat la bolnavii de hepatită C. Totodată, acest fruct are un nivel ridicat de limonen, compus cu efecte anticancerigene, care contribuie la prevenirea cancerului mamar.

Susțin ligamentele

Mandarinele sunt o sursă bogată de vitamina C, care contribuie la producţia de colagen în organism. În aceste condiții, consumul delicioaselor fructe întârzie îmbătrânirea, susține articulațiile și ligamentele și întărește sistemul imunitar. În același timp, mandarinele au capacitatea de a susține lupta organismului cu efectele radicalilor liberi, în special prin aportul de antioxidanți. De asemenea, sinefrina din aceste fructe, care este un dilatator bronşic, ajută în cazuri de probleme respiratorii, contribuind la eliminarea mucusului în exces. Ca sursă importantă de fibre, mandarinele curăță sistemul digestiv, previn diabetul de tip II și ajută la o detoxificare sănătoasă și naturală, curele cu mandarine fiind recomandate persoanelor predispuse la constipație. Aceleași fibre sunt creditate cu proprietatea de a reduce pofta de mâncare şi de dulce, fiind de folos în procesul de scădere în greutate, prin accelerarea arderii grăsimilor.

Aliate ale acuității vederii

Foarte bogate în vitamine - A, B1, E, D, K - mandarinele sunt aliate ale acuității vederii, în special pe timp de noapte, previn afecțiunile neurodegenerative și conferă organismului un plus de energie, printr-o vitaminizare intensă. Băut dimineaţa, sucul de mandarine încarcă organismul cu vitalitate pentru întreaga zi, combate oboseala cronică, induce o stare generală de confort și accelerează convalescența. De asemenea, consumul de mandarine se traduce prin protejarea în fața stresului oxidativ, intervenind benefic și în procesele de coagulare a sângelui. La persoanele cu carențe de vitamine, mandarinele sunt aliați ideali pentru asimilarea proteinelor și a nutrienților esențiali pentru sănătate. Orice stadiu inițial al lipsei de vitamine poate fi tratat imediat cu ajutorul acestor fructe parfumate. Totodată, aducând corpului minerale ca potasiul, fierul sau calciul, mandarinele previn deteriorarea celulelor din organism și anemia, întreținând funcțiile vitale, întărind sistemul osos și stimulând metabolismul. În același timp, prin susținerea oferită sistemului imunitar, grație prezenței vitaminei C, mandarinele cresc rezistența organismului în fața infecţiilor. Pe de altă parte, introducerea regulată a acestor fructe în dietă asigură un efect diuretic care contribuie la eliminarea pietrelor de la rinichi și a retenţiei de lichide din corp.

Uleiul, antiseptic natural

818 6 2Antioxidanții pe care mandarinele îi aduc organismului au efecte remarcabile împotriva stresului, atenuând tensiunea, stările de agitaţie și iritabilitatea. Totodată, aceste fructe sunt binecunoscute pentru proprietatea de a contribui la combaterea simptomelor alergiilor. Aceleași substanțe benefice sunt de ajutor persoanelor care consumă alcool sau tutun, în cazuri de alimentație deficitară, precum și pentru a se combate efectele radiațiilor ultraviolete, ale poluării sau consumului masiv de medicamente. Sub formă de ulei esențial, mandarinele sunt un antiseptic natural, relaxează sistemul nervos și au efecte benefice asupra digestiei, a anxietății, a spasmelor. Se poate utiliza diluat în ulei vegetal, aplicat prin masaj de-a lungul coloanei sau pe plexul solar, pentru atenuarea stărilor tensionate, sau masând abdomenul cu acest ulei în caz de digestie lentă ori colici.

Tratează tenul cu tendinţă de îngrăşare

Mandarinele sunt renumite pentru numeroasele lor beneficii externe. Astfel, aceste fructe contribuie la tratarea tenului cu tendință de îngrășare, la tonifierea pielii, la curăţarea părului şi a scalpului gras, diminuând celulita și ameliorând circulaţia periferică deficitară. Una dintre cele mai eficiente formule pentru eliminarea petelor de pe piele este o mască naturală pe bază de mandarine, pentru care aveți nevoie de un sfert de cană cu lapte cald, o linguriță cu praf de copt, o mandarină, o felie de pâine. Amestecați sucul fructului cu laptele, adăugați pâinea și praful de copt și amestecați până obțineți o pastă cremoasă care se aplică pe față, se menține 20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. În ceea ce privește acțiunea mandarinelor asupra frumuseții părului, specialiștii evocă efectul vitaminelor E și B12 din aceste fructe, care stimulează creșterea firului de păr, îl întăresc și îi scad semnificativ ritmul de albire. Simpla aplicare a sucului de mandarine pe păr este de natură să transforme instant podoaba capilară, care devine mai strălucitoare și mai încărcată de vitalitate.

Compoziția chimică a uleiului din coajă de mandarine contribuie la tratarea, dezinfectarea și vindecarea rănilor, prin susținerea producerii de celule și țesuturi noi

Tartă cu mandarine

818 6 3Ingrediente. Pentru blat: 250 g făină, 125 g unt, 20 g zahăr, 1 gălbenuş, 50 ml apă rece, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 1 conservă cu compot de mandarine, felii de mandarine proaspete. Pentru decor: 1 plic cu gelatină albă.

Mod de preparare: pentru aluat, se amestecă gălbenuşul cu sarea şi apa, iar făina se presară pe masa de lucru, se face un gol în mijloc, unde se pun zahărul, untul tăiat cubuleţe şi se amestecă uşor cu vârful degetelor, desfăcând fiecare cocoloş. Când s-a obţinut un amestec nisipos, se adună aluatul, se face o gaură şi se pune în interior compoziţia cu gălbenuş. Se omogenizează bine, apoi aluatul se înveleşte în folie şi se lasă 30 de minute la frigider. După ce s-a răcit, aluatul se întinde pe masa presărată cu făină şi se transferă fie într-o tavă de tartă mai mare (sau mai multe de mici dimensiuni), după care se umple cu mandarinele bine scurse de suc din compot, precum și cu feliile de fructe, şi se dă la cuptor 20 de minute. Între timp, gelatina se prepară conform instrucţiunilor şi se amestecă cu zeama de la compot, încălzită. Se toarnă peste fructe după ce tarta a fost scoasă de la cuptor. Se lasă să se închege, apoi se dă la rece pentru o oră. Se serveşte cu alte fructe, în culori contrastante.