Main menu

header

764 8 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Consumul roşcovelor se pierde în negura istoriei, acestea fiind menţionate încă din primele scrieri mesopotamiene ca sursă de dulciuri. Cercetările moderne au evidențiat calitățile remarcabile ale acestor fructe delicioase și versatile.

Recomandate pentru un stil de viață sănătos

Roşcovele sunt bogate în zaharuri naturale (sucroză, fructoză şi glucoză), siropul obţinut din păstăi fiind folosit ca îndulcitor înainte de industrializarea zahărului. Roșcovele sunt utilizate prin tradiție și în prezent, păstăile zdrobite fiind folosite la compoturi şi lichioruri în multe zone de pe glob. Nu întâmplător aceste fructe sunt atât de apreciate. Conținutul lor bogat în proteine, substanțe minerale și acizi grași le recomandă pentru un stil de viață sănătos, cu atât mai mult cu cât nu conţin gluten şi nici lactoză, fiind astfel ideale în dieta celor care prezintă alergii la aceste substanțe. Într-o lingură cu pudră de roşcove sunt 7,1 grame de carbohidraţi, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 13% din valoarea zilnică recomandată. În aceste condiții, consumul de roșcove echilibrează și îmbunătățește digestia și, în același timp, curăță colonul de toxine. În plus, fiind alcaline, roșcovele nu stimulează aciditatea gastrică, iar pectinele pe care le conțin combat refluxul gastroesofagian, inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene și restabilesc un peristaltism normal. Totodată, roșcovele sunt recomandate pentru capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge. Pentru încetinirea eliberării zahărului în sânge şi înlăturarea poftei de dulciuri se recomandă prepararea unui sirop obținut din două linguri cu pulbere de roșcove, 200 ml apă, 100 ml lapte de ovăz şi puţin praf de vanilie. Se încălzesc laptele şi apa împreună, se adaugă vanilia şi pudra de roșcove, după care se mixează. Se consumă de trei ori pe zi, între mese.

Indicate în hipertensiune

Fiind bogate în fibre insolubile, roşcovele reduc în mod natural nivelul colesterolului. În plus, aceste fructe au efect antioxidant, datorită conţinutului crescut de polifenoli, iar prin acidul galic, aceste fructe acționează ca agenți antialergici și antibacterieni. Proprietățile roșcovelor se extind și către sistemul circulator - consumul acestor fructe este indicat persoanelor care au hipertensiune arterială, pudra de roșcove în special fiind un înlocuitor de succes al cafelei. Pulberea de roșcove se obține simplu, prin măcinarea păstăilor întregi, iar calităție sale au fost atestate de numeroase cercetări. Astfel, pudra acestor fructe este un foarte bun antioxidant, are un conţinut scăzut de grăsimi și aduce organismului de două ori mai mult calciu în comparaţie cu pudra de cacao.

Datorită efectului antioxidant, pudra de roșcove susține sistemul imunitar al organismului

Cremă de avocado cu roşcove

764 8 2Ingrediente: 1 avocado bine copt, 2-3 linguriţe cu pudră de roşcove, 1 lingură cu miere sau 4 linguriţe cu sirop crud de agave.

Mod de preparare: se curăţă avocado de coajă şi se taie în bucăţele, după care se combină într-un vas înalt cu pudra de roşcove şi îndulcitorul ales. Cu ajutorul unui blender vertical, cele trei ingrediente se transformă într-o pastă cremoasă şi fină, cu un gust bogat şi rafinat.