Main menu

header

758 7 1de Adelina Marin şi Alexandru Brădescu

Varza este leguma cea mai bogată în fitonutrienți și face parte din aceeași familie cu varza de Bruxelles, conopida, varza kale sau broccoli. Poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Și reţetele sunt nesfârșite, iar arhicunoscuta ciorbă de varză este vedeta curelor de slăbire, deoarece topește multe kilograme în doar șapte zile. La prepararea ei puteți adăuga alternativ și legume care să-i îmbunătățească gustul și, astfel, nu va deveni plictisitoare.

Dirijează tractul digestiv

Varza este tot mai consumată ca un bun detoxifiant, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor din corp. Acest efect de detoxifiere al verzei se datorează în mare parte vitaminei C și sulfului, pe care leguma cruciferă le conține în cantități generoase. Vitaminele, mineralele și fitonutrienții din varză contribuie din plin la reglarea greutății corporale, datorită numărului redus de calorii pe care această legumă îl conține. De asemenea, este leguma cu cel mai eficient remediu ce vine în ajutor persoanelor cu probleme de constipație. Datorită conținutului bogat de fibre stimulează evacuarea completă a resturilor din colon, dar previne și alte aspecte legate de digestie.

Sucul, „medicament” contra ulcerului

Sucul de varză este bogat în antioxidanți care cresc capacitatea organismului de a lupta cu bacteria care provoacă ulcer. O cură de șapte zile cu suc de varză, consumat zilnic, câte două-trei pahare, poate ameliora semnificativ simptomele de ulcer. Acest efect benefic se datorează și fitochimicalelor din sucul de varză indicate pentru protejarea și vindecarea membranei care căptușește mucoasa stomacului, iar glutaminele, aminoacizi prezenți din abundență în această legumă, sunt la fel de eficiente precum antiacidele. Chiar și ocazional, un pahar cu suc de varză poate elimina senzația de arsură la stomac și simptomele neplăcute ale refluxului gastroesofagian.

Îmbunătățește randamentul cerebral

Prezența vitaminei K și a antocianinelor din varză asigură o îmbunătăţire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensă a funcțiilor cognitive și a concentrării. Vitamina K este esențială pentru producția sfingolipidelor, straturile de mielină din jurul nervilor. Acest înveliș are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varză poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale și demenței. Specialiștii recomandă introducerea verzei în dieta zilnică fără restricții, alături de celelalte legume crucifere, pentru a beneficia de o stare bună de sănătate.

PONT. Acidul folic din compoziția verzei este excelent pentru prevenirea și tratarea anemiei.

Sucul din varză roșie este la fel de prețios, deoarece reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor

Reţeta pentru supă, consumată în diete

Ingrediente: 6 cepe tocate, 2 ardei cubulețe, 2 cutii cu roșii, 250 g ciuperci feliate, țelină tocată, 1/2 varză tocată, 3 morcovi, sare, piper, condimente. Pe lângă supă, puteți consuma câteva gustări și din altă grupă alimentară, dar diferită în fiecare zi. Astfel, ziua 1: fructe, în orice cantitate și combinație, în afară de banană; ziua 2: legumele crude, la cuptor sau fierte; fără fasole uscată, mazăre și porumb; la cină un cartof cu unt; ziua 3: se pot combina fructele și legumele, cu excepția cartofilor și bananelor; ziua 4: doar lapte degresat și banană; ziua 5: doar carne de vită sau de pui și 4-5 roșii; ziua 6: orice combinație de carne de vită cu legume (cu excepția cartofilor); ziua 7: orez integral, legume și suc de fructe, neîndulcit.