Main menu

header

704 10 2de Luana Mare şi Florinel Dumitru

Ciuperca parfumată, monarhul ciupercilor, regele ciupercilor, sau ciuperca neagră de pădure, pâinişoară sunt doar câteva denumiri populare ale speciei Lentinula edodes. Originară din Asia, cultivată în ultimii ani şi la noi în ţară, monarhul ciupercilor este un tratament eficace în lupta cu tumorile, dar şi în combaterea efectelor îmbătrânirii.

Folosit de chinezi de peste 6.000 de ani!

Cunoscută ca simbolul longevităţii în Asia, Lentinula edodes, având denumirea populară de monarhul ciupercilor, este utilizată în medicina tradiţională chineză de peste 6.000 de ani şi este una dintre cele trei ciuperci aprobate de Administraţia de Control a Alimentelor şi Medicamentelor din Japonia în 1985, pentru acţiunea anticanceroasă. Are gust plăcut, fiind în prezent cea mai cultivată ciupercă din lume, este un excelent tonic fizic şi intelectual. A fost dovedit ştiinţific faptul că este un antitumoral excepţional: induce apoptoza, inhibă angiogeneza, protejează celulele sănătoase, inhibă metastazele, reduce ritmul de creştere a tumorilor şi în cazuri mai dificile (stomac, ficat, colorectal, vezică urinară, prostată, leucemie, sarcom Kaposi). Tot această ciupercă scade nivelul glicemiei prin creşterea sensibilităţii celulare la insulină, fiind adjuvant în chimioterapie, antiinflamator şi adaptogen (stimulează selectiv funcţiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic, imunitar). Totodată este şi un antioxidant hipolipemiant.

Recomandat în infecţii şi alergii

Consumul acestei ciuperci ajută la întărirea imunității, scăderea colesterolului, are polizaharide care ajută organismul să lupte cu bolile și se spune că, aşa cum noi recomandăm consumul unui măr pe zi ca să fim sănătoși, așa asiaticii își propun să consume 1-2 ciuperci shiitake pe zi pentru a ţine medicul la distanţă. Tratamentul cu această ciupercă îmbunătăţeşte starea generală de sănătate, este eficient în afecţiunile plămânilor, a constipaţiei, a gutei, gastritelor şi a ulcerului duodenal, este recomandat în cazul infecţiilor cu candida, în leucemie, hepatită B, alergii, boli autoimune, afecţiunile reumatice, osteoporoză, psoriazis, scleroză multiplă şi tumorile benigne.

Are efect imunomodulator

Este un bun protector al ficatului, scade nivelul colesterolului în sânge, al tensiunii arteriale şi este eficient în bolile sistemului cardiovascular, inclusiv în atero- scleroză. Monarhul ciupercilor conţine vitaminele din complexul B, vitamina D, fier, seleniu, cupru, zinc, ergosterol şi aminoacizi esenţiali cu efect imunomodulator, anticancerigen şi antiviral. Sunt cunoscute efectele acestei ciuperci de prevenire a îmbătrânirii şi a bolilor asociate vârstei.

Infecţiile microbiene de tipul E.coli sau stafilococul auriu au fost învinse de compuşii bioactivi ai acestei ciuperci

Se administrează ca medicament sau se prepară în bucătărie

Se pot consuma preparate ca orice mâncare de ciuperci sau uscate şi mărunţite sub formă de pulbere, administrată sublingual de trei sau de patru ori pe zi. Preparate în bucătărie, pentru păstrarea nutrienţilor, nu este recomandată o expunere la foc mai mare de şapte minute şi folosirea unor vase din oţel inoxidabil. Gătite corect, adaugă un plus de gust şi consistenţă. În ţările asiatice, sunt consumate proaspete în salate, prăjite sau uscate. Textura acestor ciuperci este diferită de cea a altor specii şi pot rezulta preparate culinare cu gust plăcut şi cu efecte terapeutice excepţionale.