Main menu

header

687 7 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Răşină a unui mic arbore care creşte pe ţărmurile Mării Roşii, smirna este înzestrată cu o mireasmă specială şi cu proprietăţi vindecătoare excepţionale, fiind unul dintre darurile pe care cei Trei Magi de la Răsărit le-au adus pruncului Iisus, în noaptea sfântă a Naşterii Sale.

Eficientă în stările gripale

Smirna este renumită pentru parfumul său legendar, care a făcut-o demnă de a constitui un dar pentru Mântuitor. Încă din Antichitate, smirna este creditată cu capacitatea de a îndepărta toate ispitele şi gândurile negre. În același timp, această rășină are proprietăți terapeutice remarcabile. Acționează benefic în cazuri de probleme la nivelul aparatului respirator superior. Dacă suferiți de guturai, de gripă sau de bronșită, se poate administra tinctura de smirnă, din care se ia de trei-patru ori pe zi câte o linguriţă, diluată într-un pahar cu apă. Acest preparat este un antimicrobian puternic, scade febra, combate eficient stările de greaţă şi durerile de cap care apar în stările gripale. De regulă, un tratament durează şapte zile, dar se poate prelungi până la două săptămâni.

Ţine la distanţă astenia

Smirna are proprietatea de a acționa benefic în cazuri de agitație, de anxietate, de oboseală și de astenie. Specialiștii recomandă 20-30 de picături de tinctură de smirnă, diluate în puţină apă, de patru-șase ori pe zi. Tinctura se prepară astfel: 10 g smirnă se lasă vreme de şapte zile să se dizolve în 100 ml alcool alimentar de 90 de grade, într-un borcan închis ermetic. După trecerea acestui interval de timp, preparatul se poate utiliza. Totodată, această rășină poate fi utilizată pentru ameliorarea unor probleme digestive dintre cele mai frecente, cum sunt balonările, dereglările intestinale sau durerile de stomac. Se poate administra smirna sub formă de infuzie, cu un sfert de oră înainte de masă şi la câteva minute după masă. Infuzia se prepară astfel: una-două bobițe de smirnă se pun într-un pahar cu apă clocotită şi se lasă vreme de o jumătate de oră. Rășina nu se va dizolva, ci va pluti la suprafaţă, împrumutând apei aroma şi proprietăţile sale terapeutice. Acest preparat are efecte stimulente puternice asupra digestiei, pe care o normalizează.

Rezolvă circulația periferică deficitară

Smirna poate fi de un real folos persoanelor care suferă de circulație periferică deficitară. În aceste cazuri se pot face fricţionări energice ale mâinilor şi picioarelor cu infuzie concentrată de smirnă. De asemenea, această rășină poate fi utilizată și sub formă de fumigații, în scop preventiv, deopotrivă pentru a combate sensibilitatea la răceli și oboseala cronică, precum și pentru susținerea echilibrului mental și combaterea incapacității de concentrare. Pe o tablă încinsă la foc se pune o bobiţă de smirnă, care va începe să fumege, răspândind în încăpere un miros specific. Dacă răşina se aprinde, o veți stinge, întrucât flacăra o va mistui împreună cu substanţele sale aromate, fără ca acestea să se difuzeze în aer. În schimb, dacă este lăsată să ardă mocnit pe tabla încinsă, fumul care se va răspândi lent în încăpere va înmiresma atmosfera pentru o perioadă de cel puţin o oră, exercitându-şi efectele terapeutice.

Atenție! Doar smirna procurată din magazinele şi farmaciile naturiste, despre care se spune explicit pe ambalaj că poate fi administrată pe cale orală, poate fi folosită intern!