Main menu

header

937 20 1de Flori Pintea şi Adrian Barna

Perioada în care femeile au fost tratate de bărbați doar ca simple elemente decorative, gospodine sau chiar obiecte cu care poți face ce vrei, a apus. Pentru că au apărut sapiosexualii, adică acele persoane care pun inteligența mai presus de frumusețe și de șarm. La ce se referă sapiosexualitatea, aflați în rândurile de mai jos.

Persoane care cunosc foarte multe informații despre biologie și psihologie

A trecut moda bărbaților macho, s-a dus și cea a metrosexualilor, iar acum, spun psihologii, un nou tip de atracție sexuală face ravagii nu doar în România, ci și în întreaga lume: sapiosexualitatea. Oamenii de știință susțin că o persoană sapiosexuală, fie bărbat, fie femeie, este acel individ care este extrem de atras de inteligența, raționamentul, logica, retorica și capacitatea de analiză a sexului opus. Cu alte cuvinte, fetele cu ochelari, mai puțin aranjate, considerate pe vremuri tocilare, au toate șansele să fie pe primul loc în viața unui sapiosexual. Mai mult, spun specialiștii, a fi sapiosexual nu este egal cu un expert în pat, ci mai degrabă o persoană care cunoaște foarte multe informații biologice, psihologice sau chiar statistici despre sex.

A câștigat cel mai mult teren în rândul femeilor

Tot cercetătorii susțin că sapiosexualilor li se întâmplă să fie extrem de incitați de ceea ce se întâmplă în creierul unui individ pe care ei îl consideră a fi interesant. Drept urmare, în loc de preludiul cunoscut și folosit de majoritatea oamenilor, sapiosexualul poate folosi subiecte ca filozofia, psihologia și chiar… politica. Specialiștii spun că noua atracție sexuală, sapiosexualitatea, a câștigat mult teren în rândul femeilor, care se simt din ce în ce mai atrase de domnii care se încadrează în aceste norme ale inteligenței.

Platon, primul care a vorbit despre relația dintre iubire și intelect

Chiar dacă sapiosexualitatea pare pentru multă lume un lucru nou, se pare că situația stă cu totul altfel. Și asta pentru că prima persoană care a vorbit despre relația dintre iubire și intelect a fost renumitul Platon, care a relatat acest subiect în cartea sa, „Simpozionul”. Ulterior, oamenii au început să alcătuiască portretul unei persoane cu care doresc să aibă o relație, iar printre calități se numără atitudinea, gândurile, sentimentele și comportamentul. Așa s-a ajuns ca în acest moment să apară sapiosexualii care se simt atrași de schimbul de idei și de conversațiile profunde care consideră că îi îmbogățesc atât emoțional, cât mai ales intelectual. Drept urmare, pentru ei cuvintele sunt instrumente de seducție.

Noul „trend” în „preludiu”: conversaţiile profunde despre filosofie, psihologie sau politică

Le pot face rău celor cu stima de sine scăzută

Persoane cu mintea deschisă și un grad ridicat de autocunoaștere, sapiosexualii vor ca mereu să învețe și să dobândească cunoștințe noi și, în acest sens, își dedică o bună parte din timp. La rândul lor, aceștia au un nivel ridicat de inteligență și sunt oameni atenți și mai ales profunzi. Chiar dacă este o calitate pozitivă, atracția puternică față de capacitatea cognitivă a altuia poate fi dăunătoare pentru anumite persoane. În această categorie se înscriu cei cu stima de sine scăzută, care nu se iubesc destul, iar un sapiosexual îi poate face să se simtă și mai nesiguri pe propria persoană. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că o relație care va dura este una echilibrată, în care nici unul dintre parteneri nu se simte mai prejos decât celălalt. Se estimează că sapiosexualitatea a apărut în contextul dezvoltării comunicării online, prin internet şi reţele de socializare.