Main menu

header

de Daniela Purgaru

Şi animalele pot contacta boli venerice, nu numai oamenii, iar unele dintre aceste afecţiuni pot avea urmări grave. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus care sunt simptomele tumorei veneriane transmisibile şi cum se tratează.

Se localizează de obicei la nivel genital
Tumora veneriană transmisibilă sau Sarcomul Sticker reprezintă o afecţiune transmisă pe cale sexuală, de la câinele bolnav la cel sănătos. Cel mai des, aceasta se întâlneşte la animalele tinere, dar necastrate, din ambele sexe. De obicei, această tumoră se localizează la nivel genital. „În acest loc se observă o masă congestionată, lobulată, de diverse dimensiuni, ce devine evidentă când la mascul este exteriorizat organul genital sau la femelă, când are o dimensiune destul de mare. Unul dintre semnele ce se întâlnesc în această afecţiune este şi eliminarea de sânge la nivel prepuţial sau vaginal”, ne-a spus medicul veterinar. Animalele afectate vor prezenta o „atenţie” deosebită pentru zona afectată, lingându-se insistent.

Transmitere prin contact sexual
O altă localizare a acestei tumori este şi mucoasa bucală sau nazală, linsul sau adulmecarea zonelor afectate fiind o cauză a acestor localizări. Transmiterea tumorii se realizează în urma contactului sexual, când se desprind celule tumorale, ce găsesc mediu propice dezvoltării, mai ales în zonele lezionate ale mucoasei.

Se poate ajunge la operaţie
„Diagnosticul se realizează prin semnele clinice şi anamneza, coroborate cu examenul citologic şi histopatologic. Cu toate că metastazele reprezintă o excepţie, examenul ecografic şi cel radiologic contribuie la evaluarea extinderii tumorii”, a completat specialistul. Tratamentul acesti boli poate fi chirurgical şi medicamentos. Tumoarea poate fi extrasă sau se poate institui o schemă de tratament cu chimioterapice.

Montele trebuie supravegheate
Pentru a vă feri animalul de bolile venerice se recomandă ca toate montele să fie efectuate sub control, iar animalele să fie cunoscute şi apte din punct de vedere medical pentru împerechere.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.