Main menu

header

de Daniela Purgaru

„Locul pisicii este în casă”. De câte ori aţi auzit această replică? Ei bine, ea nu este decât un mit pe cale să fie destrămat, deoarece felinele de apartament se emancipează. Ele au dreptul să iasă afară la fel de mult ca şi căţeii, chiar dacă, spre deosebire de aceştia, îşi fac nevoile foarte bine şi la tăviţa cu nisip. Iată ce este bine să ştiţi despre această practică.

Nu o forţaţi!
O pisică mai în vârstă, ce şi-a petrecut toată viaţa într-un apartament, este foarte greu de obişnuit să iasă afară, în mijlocul a sute de mirosuri străine, zgomotelor şi aglomeraţiei. Totuşi, totul se învaţă, aşa că nu vă pierdeţi speranţa. Nu o forţaţi şi nu renunţaţi la iniţiativă, pentru că, în final, îi veţi face un mare bine.
Pe de altă parte, un exemplar tânăr va fi deosebit de încântat şi poate fi obişnuit de mic să fie scos chiar în lesă.

Folosiţi lesa specială
Dacă aveţi posibilitatea, este bine să scoateţi pisicuţa zilnic, într-o curte perfect îngrădită. Dacă nu, mergeţi la un pet-shop şi achiziţionaţi o lesă specială pentru feline sau, cel mai bine, un ham. În acest caz, ea trebuie întâi obişnuită în casă cu noul accesoriu şi, după ce dă rezultate bune şi nu se mai sperie, scoateţi-o treptat din casă. Întâi până în faţa uşii, apoi până la lift sau la scări, după aceea în faţa blocului şi tot aşa. Evitaţi însă zonele aglomerate. Preferabile sunt porţiunile liniştite, cu verdeaţă sau cu nisip.

Parcurgeţi traseul treptat
Un alt aspect important este să nu scoateţi pisica în braţe şi să îi daţi drumul direct afară. Lăsaţi-o pe ea să parcurgă singură tot traseul, pas cu pas. Nu trageţi de lesă şi nu o certaţi, fiţi blânzi şi răbdători. Pentru orice eventualitate, este bine să îi ataşaţi la zgardă o plăcuţă cu numărul dumneavoastră de telefon.