Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pisicile sunt recunoscute pentru curăţenia lor şi pentru modul în care îşi fac toaleta zilnică. Acest obicei aproape reflex, moştenit de la mămica lor, rămâne toată viaţa unul foarte important şi le ocupă cel mai mult timp, după somn.

Îşi stimulează circulaţia
Linsul blăniţei este foarte important pentru o pisică. În acest mod, ea îşi curăţă fiecare centimetru din podoaba corporală, insistând asupra unor anumite părţi care sunt murdare de praf sau de resturi de mâncare. Totodată, această activitate ajută la masajul pielii şi la stimularea circulaţiei sângelui, dar şi la calmare, în cazul în care pisica se confruntă cu o situaţie ce o nelinişteşte. De altfel, s-a demonstrat că prin lins ea secretă endorfină, un hormon ce seamănă cu morfina, fiind de folos în calmarea durerilor fizice şi psihice.

Se răcoresc
Când se linge, pisica adună cu limba firele de păr mort care, atunci când ajung în stomac, se transformă într-un ghem. De aceea, mâţei trebuie să i se dea să mănânce iarbă, pentru că aceasta o ajută să elimine părul acumulat, prin vomă. Vara, când este cald, felinele se spală şi mai des. De ce? Pentru că ele nu transpiră şi resimt foarte tare temperaturile ridicate. Lingându-se, ele îşi udă blana îndeajuns de mult, încât să se răcorească.

Semnul unor dureri...
De obicei, pisicuţele respectă un adevărat ritual atunci când se spală. Ele pornesc de la cap, pe care îl spală după ce îşi udă lăbuţele, apoi îşi ling membrele, zona genitală, burta, spatele şi coada. Practic, în afară de o porţiune mică, situată între omoplaţi, nu „scapă” nicio zonă. Dacă însă observaţi că mâţa dumneavoastră insistă foarte mult pe anumite locuri, este bine să mergeţi la un consult de specialitate, deoarece este posibil ca ea să resimtă o durere în acea zonă, încercând astfel să se vindece.