Main menu

header

662 28 1de Roxana Istudor

Aidoma rivalității dintre câini și pisici, și cea dintre stăpânii acestor animale există. Cele din urmă tocmai au primit o „lovitură” în orgoliu de la cercetători: câinii sunt mai inteligenți decât felinele.

Număr dublu de neuroni

O echipă internațională de specialiști a pus în evidență faptul că, în partea de creier responsabilă cu abilitățile cognitive, câinii au pur și simplu mai mulți neuroni, arată CNN. Mai precis, este vorba despre un număr dublu de celule care procesează informații. Specialiști de la universități din SUA, Brazilia, Danemarca și Africa de Sud au căzut de acord asupra faptului că un număr mai mare de neuroni înseamnă o capacitate mai mare de a analiza informații și deci o inteligență sporită. „În 2005, în laboratorul nostru am dezvoltat o metodă foarte simplă și necostisitoare de a determina numărul celulelor din diferite părți ale creierului acestor animale”, explică experta americană Suzana Herculano-Houzel, de la Universitatea Vanderbilt, SUA.

Capacități cognitive sporite

Analizând cortexul pisicilor, au putut fi „numărați” la microscop 250 de milioane de neuroni, în timp ce un câine de talie medie are 429 de milioane de neuroni, iar un Golden Retriever, 627 de milioane. „Este corect să spunem, în aceste condiții, că există în cazul câinilor de circa două ori mai multe celule, iar asta înseamnă că ei au și capacități cognitive sporite față de pisici”, adaugă Herculano-Houzel. Pe de altă parte, s-a constatat că, deși urșii au cel mai mare cortex dintre animalele studiate, au neuroni cam cât au pisicile, iar ratonii au același număr de celule cu al câinilor, deși sunt de dimensiunea unei pisici, ceea ce îi situează în rândul primatelor din perspectiva densității neuronale, mai arată specialiștii. În aceeași zonă a creierului oamenii au circa 16 miliarde de neuroni.

„Descoperirile noastre indică faptul că un câine are capacitatea biologică de a duce o viață mult mai complexă și de a face mult mai multe lucruri decât o pisică“ (Suzana Herculano-Houzel, Universitatea Vanderbilt)