Main menu

header

946 2 2Voi știți oameni fără limite, care au un fel de nebunie frumoasă în ceea ce fac, slujind până la sânge, până la ultima bucățică de pasiune și de putere țelul lor? Eu cunosc mai mulți, dar unul dintre aceștia, care mă uimește cu forța sa, cu atenția și cu dragul nespus de România și de autentic, este Virginia Linul, artist unic, creator de costume populare. Mulți dintre voi ați văzut costumele pe care eu le port în ultimul an la concertele mele mari folclorice. Sunt opera ei și sunt parcă din vremurile de cândva.

Tot ce atinge Virginia, cu măiestria și priceperea sa, căpătate în cei peste 35 de ani de muncă neîntreruptă, devine aur, devine un bun inestimabil al acestui neam, o întreagă istorie adusă pe o bucată de pânză și însuflețită prin dragostea sa și prin felul în care știe să ofere frumusețe și gentilețe, de dragul vremurilor de altădată.

Virginia Linul este un brand, este o instituție, un adevărat spectacol al creației, al frumosului așezat la rang de virtute. Imaginea și numele său sunt cunoscute atât în România, unde a creat costume pentru majoritatea ansamblurilor populare și pentru majoritatea artiștilor renumiți, cât și în afara ei, fiind un promotor al țării și al portului popular.

Este, poate, cel mai cunoscut creator de artă tradițională din România, realizând mii de costume lucrate manual și expuse peste tot în lumea aceasta, cu mare succes. Munca ei vorbește despre România de ieri până azi, cu toate epocile trecute și toate influențele, dar și cu truda de ani a femeilor care au dat naștere unor capodopere.

Așază, cu trudă, cu iubire de frumos și de cândva, lumini și ceruri deschise, veșnicii și viitor, în povești de purtat. Virginia Linul, dragii mei, este un ambasador onorific al țării, pe care o iubește nespus, cu numeroase reușite peste ani, cu sute de expoziții la activ, absolvind chiar și un master în comunicare.

Mare parte din opera sa poate fi văzută chiar acolo, în satul natal, unde a învățat să coasă, în Salva, Bistrița Năsăud. Mi-e dragă pentru că e un om al faptei, un om direct și priceput, care revigorează de atâta vreme meșteșugul autentic, nu doar la noi, ci în toate colțurile lumii, acolo unde este apreciată și aplaudată la scenă deschisă pentru inovațiile sale și pentru felul în care aduce lumea satului de odinioară, cu sârguință și devotament, în modernitate, fără menajamente, cu toată încrederea în sine.

Coase de când se știe, nu fuge de muncă, este un om dornic de evoluție, în permanentă mișcare, în permanentă dorință de cunoaștere, păstrând specificul sufletului său în viața aceea specială trăită la sat, de acolo de unde, după cum spunea Lucian Blaga, a plecat veșnicia.

Este mândră de originile sale și nu se limitează doar la a crea costume populare din zona sa natală, cu mărgele și cusături manuale, ci confecționează cu multă dedicație costume din toate zonele etno-folclorice ale României, dar și obiecte de îmbrăcăminte stilizate.

Mi-e dragă pentru că știe foarte bine să-și facă treaba și nu epatează cu asta. Nu se bagă în față, doar lasă munca să vorbească de la sine, iar asta a adus-o azi, după atâția ani, la statutul de regină a costumului popular. Nu prea are nici ea timp liber, este mereu pe fugă, mereu gata să inoveze, să aducă mai multă calitate și să arate oamenilor că portul popular nu e ceva exotic, ci o normalitate a acestui neam, o comoară care trebuie prețuită, arătată și purtată din ce în ce mai des de tineri.

Cred că Virginia Linul este un produs de export, un bun național, un creator al eternității, care face bine și care poate transforma, măcar puțin, în bine, țara, arta, folclorul și valorile neamului nostru. Felicitări, Virginia Linul! Te prețuim!