Main menu

header

906 2 2Țara asta a noastră e un cumul de împrumuturi, influențe și mult zgomot pentru nimic. Totuși, dincolo de toate acestea, are și câteva puncte unice, admirabile, care ne pot face mândri și care sunt parte din patrimoniul universal, aș spune eu, prin profunzime, stil și esență. Unul este folclorul românesc, variat, complex, cu rădăcini adânci și autentice, iar cea de a doua este romanța, singurul stil muzical cult care se regăsește doar la noi și care are corespondent diferit în mai multe țări europene, dar nicăieri atât de melodios, de cald, cu mesaj puternic.

Eu alătur romanța celor care cred în poezie și frumos, celor care știu să asculte. Romanța este muzica sufletului, este forma prin care poezia prinde glas și muzica capătă sens deplin al simplității cuvântului.

Săptămâna trecută, la Târgoviște, a avut loc gala aniversară a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur“, ajuns la cea de a 55-a ediție. A fost un regal, o bucurie a firii, o organizare ireproșabilă și cu adevărat un fenomen de spus mai departe, pentru că, iată, într-o lume a modernismului și a înlăturării aproape complete a muzicalității din peisaj, romanța răzbate, adună oameni, mișcă lucruri și naște patimi, iubiri și multă sensibilitate, nu doar prin creațiile de odinioară, dar și prin cele noi, atât de speciale și pline de emoție.

M-am bucurat să fiu din nou parte a întregului fenomen, pentru că în fiecare an, directoarea artistică a acestui prestigios festival, cel mai vechi din România, neîntrerupt, doamna Alina Mavrodin Vasiliu, mișcă lucrurile în mod admirabil, se zbate, mută munții chiar. Și reușește să transforme acest eveniment într-o sărbătoare culturală națională, care are ecouri timp îndelungat, care promovează arta adevărată, în numeroase forme și care duce la un alt nivel percepția publicului despre genul acesta atât de vitregit în prezent.

Alina Mavrodin a reușit, și în acest an, să adune oameni din toate colțurile lumii, să realizeze trei zile de festival impecabil organizat, cu numeroase premiere, cu minunați concurenți, cu romanțe în primă audiție superbe, la categoria „Creație“, cu artiști de seamă, cu recitaluri de excepție și cu multe, multe performanțe. Asta e lăudabil într-o țară care tinde către o manelizare forțată și care nu prea dă șanse calității, la modul general. Eu am făcut parte din juriul de la secțiunea „Interpretare“, am cântat în recital și am acordat trofeului, prin bunăvoința organizatorilor, o pictură semnată de mine!

E greu să cuprind în doar câteva fraze tot ce s-a întâmplat la Târgoviște, în perioada 20-21 octombrie, la ediția aniversară a „Crizantemei de Aur“! Risc o descriere succintă! Magistrală punere în scenă, desfășurare de forțe, concept atent gândit, atenție la fiecare detaliu și cuvânt rostit, numeroase personalități, concurenți excepționali, tineri, frumoși, cu un repertoriu pe măsură.

Am redescoperit romanțe vechi, de odinioară, atât de cantabile și de emoționante, dar și unele noi, pline de suflet. Recitalurile au fost de anvergură, la fel ca și toate evenimentele adiacente festivalului, conferințe, lansări de carte și multe altele.

Recitalul dedicat maestrului Eugen Doga, din prima seară, a fost divin, asta pentru că maestrul, care este unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani ai lumii, are o muzică spectacuoasă. M-am bucurat să cânt și eu în acest recital piesele pe care mi le-a scris mie, dar și în duet cu minunata Paula Seling.

Fără să fiu acuzat de subiectivism, credeți-mă, totul a fost la superlativ și s-a văzut asta, pe TVR 2. Romanța adună împreună suflete, unește simțiri și reușește să țină vie o flacără a culturii noastre autohtone. Ar trebui să dăm mai mare însemnătate acestui gen, să-l căutăm și să-l redescoperim!

O felicit pe Alina Mavrodin pentru stoicismul de care face mereu dovadă, pentru perseverență, pregătire, inteligență, șarm și pentru faptul că fără ea, la modul real, romanța românească ar fi într-un con de umbră. Sper să ne revedem cu bine anul următor și nu uitați, dragii mei, ascultați poezia romanței și simplitatea unor sentimente puse pe note muzicale. Romanța ne unește!