Main menu

header

Afişul de pe la mall-uri aduce aminte de formulele de la ora de chimie de prin liceu şi trezeşte nostalgii sau amintiri de vise rele cu profa/proful de chimie, care pe atunci era fieful Savantei, fără studii, Coana Leana, alias Ceauşeasca, aia cu polimerii şi… poli-perii.

Comedia însă e una pe alocuri neagră, care dă dureri de cap bietului negustor de medicamente, care se îndrăgosteşte de cine nu trebuie, de nevasta unui om bogat, frumoasă de pică şi în egală măsură periculoasă. Bietul de el are o soţie imposibilă, obsedată de fitness şi care-şi iubeşte mai mult tatăl decât bărbatul. Şi mai are un puşti, adolescent cu toate problemele banale, aferente, dar aşa de greu de rezolvat.

Interiorul farmaciei şi laboratorul, în care se pot produce tot felul de noi reţete, mai mult sau mai puţin interzise, care creează senzaţii tari şi o fericire măcar temporară, dar intensă, devin decorul ideal. Poliţia e şi ea luată peste picior, relaţia tată-fiu se modifică din mers şi poate da sugestii pe care e mai bine să nu le urmaţi dacă nu năzuiţi la o noapte la zdup!

Întreaga istorie e însoţită de un comentariu destul de acid, spus de o voce celebră, al cărei chip, bine păstrat, în mare formă, fiind al nimănui alteia decât Jane Fonda, cea care i-a înmânat lui Cristian Mungiu, acum câţiva ani, trofeul cel mai râvnit în lumea filmului european: Palme d’Or-ul de la Cannes.

Şi încă un detaliu: se pare că dincolo de Ocean socrul e mai de coşmar decât soacra! Oare e mai corect politic sau misoginia e şi mai profundă? Ray Liotta e într-o scurtă apariţie edificatoare, pentru un nou tip de personaj, mai puţin fioros! E grizonatul din bar!

„Dragostea e chimie, nu magie“

„Better Living Through Chemistry“

SUA, 2014

Regia: Geoff Moore, David Posamentier

Cu: Sam Rockwell, Olivia Wilde, Ken Howard, Ray Liotta, Michelle Monaghan, Jane Fonda

Distribuitor: E 1 Entertainment (internaţional), Ro Image 2000, Prorom (în România)