Main menu

header

irina nistorVarianta absurdă, în sensul bun al cuvântului, şi cu mult mai mult umor a „Zborului deasupra unui cuib de cuci” este această comedie dulce-amară, despre un tip care iese de la azilul de nebuni, după ce a avut ceva probleme în căsnicie rezolvate, ce-i drept, cam violent. După o terapie în care e învăţat să gândească pozitiv, ar vrea ca totul să se termine în viaţă cu bine şi îi trage un perdaf post-mortem inclusiv lui Hemingway, care îndrăzneşte să omoare un personaj esenţial în „Adio arme”. Psihanalistul e un indian, prezentat uşor ridicol (pe numele din script Patel) şi care încearcă să-l vindece sau măcar să îi explice pacientului că nu-i de glumit atunci când suferi de o personalitate bipolară: adică eşti unul cu toane, care treci uşor de la o stare euforică la una de depresie absolută.

Odată întors acasă, Bradley Cooper, alias Pat, are parte de un tată uşor deraiat şi el, pătimaş al fotbalului, interpretat magistral şi nominalizat la Oscar, nimeni altul decât Robert De Niro.

El vede semne ale reuşitei sau eşecului în toate cele, şi, deşi şomer, e gata să parieze tot ce are pe orice meci care îi iese în cale. În toată această istorie apare şi Tiffany, cumnata unui bun prieten de-al tânărului nostru, o văduvă de poliţist, emo-screamo, care e convinsă că se poate vindeca doar prin dans, şi-l cooptează pe proaspăt eliberatul de la ospiciu.

Avem parte de o scenă dintr-un local fără pretenţii, care aminteşte de una celebră din „Când Harry a întâlnit-o pe Sally”, cu Billy Cristal şi Meg Ryan. Apropo de referinţe, e o mică scenă din „Cântând în ploaie” şi muzica din „Poveste din cartierul de Vest” - bancul cu al şaselea simţ îl are ca protagonist pe Chris Tucker, absolut senzaţional şi care ai vrea să apară mai des.

„Scenariu pentru Happy-end“

„Silver Linings Playbook“
SUA, 2012
Regia: David O. Russell
Cu: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Anupam Kher, Julia Stiles
Distribuit de Forum Film România