Main menu

header

irina nistorLincoln se numără printre cei mai cunoscuţi preşedinţi americani, pentru că asasinatul său se uită greu. Când a fost împuşcat Kennedy s-au găsit tot felul de asemănări între cei doi oameni de stat. Ba mai mult decât atât, nu s-a pierdut din vedere faptul că John se afla într-o maşină Lincoln… decapotabilă - ce i-a fost fatală. Revenind la recenta producţie, regizorul Steven Spielberg a avut grijă să îl aleagă pentru rolul principal pe un actor cu un enorm de mare succes la public, Daniel Day-Lewis, chiar dacă e englez şi nu american get-beget, ca Henry Fonda din pelicula „Tinereţea lui Lincoln”, apărută pe ecrane în 1939.

Scenariul s-a concentrat asupra abolirii legii sclaviei, trecând printr-o grămadă de justificări şi lungi explicaţii avocăţeşti. Din păcate, Abraham nu pare chiar geniul pe care ni l-am imaginat cu toţii, ci un tip despotic, cumplit de plicticos şi căruia îi plăcea să se audă vorbind.

Nici nevasta de pe ecran, Sally Field, nu e cu nimic mai bună, iar Tommy Lee Jones e puţin ridicol, dar poate că aşa s-a vrut. De departe cel mai reuşit este băieţelul cuplului prezidenţial, interpretat de adorabilul Gulliver McGrath (care a apărut deja în „Dark Shadows” şi „Hugo”), care arată ca Micul Lord.

Scenele de masă, cu desfăşurări de forţe, par turnate la Buftea, în anii de glorie ai lui Sergiu Nicolaescu. Şi, incredibil, dar adevărat, este nominalizat la 12 categorii pentru Oscar, iar protagonistul a luat deja Globul de Aur, pe care l-a meritat, fără îndoială, pentru eforturile de a-şi modifica vocea şi pentru complicatul machiaj la care a fost supus.

„Lincoln“

SUA, 2012
Regia: Steven Spielberg
Cu: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes
Distribuit de: Odeon Cineplex