Main menu

header

irina nistorDragostea n-are vârstă. Pare un lucru comun, dar atunci când se transformă într-un film, semnat de Michael Haneke, care are 70 de ani, şi care îşi ia două vedete de peste 80 de ani (Jean-Louis Trintignant - 82 de ani, şi Emmanuelle Riva - 85 de ani), ideea devine realitate. Cei doi sunt un cuplu de foarte multă vreme, intelectuali rafinaţi, profesori de muzică şi au o fiică, Isabelle Huppert (60 de ani), care urmează aceeaşi carieră.

Viaţa de zi cu zi a octogenarilor devine tot mai complicată atunci când unul dintre ei va fi supus unei mari încercări de sănătate. Până unde poate ajunge iubirea? Cum pot fi conflictele după decenii de convieţuire? Cât de intensă rămâne pasiunea pentru o meserie îndrăgită? Şi mai ales cât îi este dat omului să îndure, dar şi spectatorului?

Regizorul e deja binecunoscut pentru alte câteva pelicule la fel de neaşteptat de sumbre, sadice, din care ies la iveală lucruri despre care nici nu am vrea să ştim că există: „Pianista”, tot cu Isabelle Huppert, dar şi cu Annie Giradout, sau „Cod necunoscut”, cu a noastră Luminiţa Gheorghiu, însă şi cu Juliette Binoche, ca să nu mai pomenim despre „Jocuri stranii”/„Funny Games”, după care nu te mai simţi în siguranţă nici măcar în casa ta.

Unul dintre puţinele momente extrem de frumoase este apariţia unui fost elev, care-şi vizitează maestra şi care este un pianist neîntrecut, inclusiv în realitate - Alexandre Tharaud, care studiază instrumentul de la 5 ani şi care s-a dovedit a fi un actor cu har în acest debut magistral. Ar fi meritat şi el un premiu.

„Iubire“

„Amour“
Franţa-Germania-Austria, 2012
Regia: Michael Haneke
Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, Alexandre Tharaud, William Shimell
Distribuit de: Independenţa Film