Main menu

header

irina nistorDupă ce am văzut şi am admirat formidabila peliculă multipremiată „Discursul Regelui”, acum avem ocazia să-i descoperim pe Regele George şi Regina sa, Elisabeta, într-o cu totul altă interpretare, cea a lui Samuel West şi Olivia Colman, ce creionează strălucit monarhii britanici ajunşi la „verii” din SUA, care, deşi au puterea, inclusiv de a intra în Al Doilea Război Mondial, pentru a-l sfârşi mai repede, stau mai prost la capitolul educaţie şi rafinament. Dar asta este doar una dintre poveşti. Cea de-a doua este a aceluiaşi Roosevelt, interpretat magistral de Bill Murray, şi verişoara sa săracă şi sentimentală Daisy (Laura Linney), care va avea parte de o legătură cu totul neşteptată cu ruda sa sus-pusă. Mai apare şi Eleanor (Olivia Williams), soţia oficială a liderului lumii din acea vreme, despre care aflasem deja din „J. Edgar” că avea o simpatie pentru sexul slab, acum apărând şi ca o excentrică greu de suportat.

Bărbatul de care părea să depindă soarta Europei era şi el un tip bizar, care ştia să ţină presa la distanţă, nepermiţând să i se scoată la iveală handicapul locomotor, pricinuit de o poliomielită, avea o tehnică de cucerit femei folosindu-se de un clasor de timbre rare, o mamă posesivă şi foarte băgăcioasă, o maşinuţă splendidă şi o pasiune pentru cocteilurile cu mult alcool.

Întâlnirea dintre cele două mari naţiuni avea să se încheie cu un picnic în care, spre amuzamentul tuturor, meniul cuprindea celebrul hot-dog. Ce lecţie de eleganţă avea să primească de pe bătrânul continent veţi putea constata doar mergând la cinema şi mai cu seamă urmărind imaginile reale, de arhivă, care însoţesc genericul final, culminând cu o caricatură care spune tot.

„Vizita regelui la Hyde Park On Hudson“

„Hyde Park On Hudson“
Marea Britanie, 2012
Regia: Roger Michell
Cu: Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman, Elizabeth Marvel, Olivia Williams, Elizabeth Wilson, Eleanor Bron
Distribuit de: Ro Image 2000, Prorom