Main menu

header

irina nistorAcum trei ani, la Berlinală, fraţii Coen veneau după o lungă pauză cu un western: „True Grit” / „Adevăratul Curaj”, ce n-a avut prea mare succes, dar a redeschis pofta publicului pentru acest gen. Prin urmare, Tarantino a profitat de ocazie folosindu-l din nou pe megapremiatul Christoph Waltz (deja nominalizat la Oscar şi acum), care, ca şi în „Ticăloşi fără glorie”, demonstrează cât de bine stăpâneşte, pe lângă engleză, franceza şi germana (fireşte pentru că e austriac).

Jamie Foxx devine adjunctul lui ca vânător de recompense şi vrea să-şi recupereze nevasta ajunsă în posesia unui proprietar feroce, inclusiv de sclavi, interpretat de fermecătorul (de obicei) Leonardo DiCaprio, care dă fiori de groază. Din distribuţie mai face parte şi Franco Nero, probabil ca să ne amintească de seria europeană a italianului Sergio Leone, iar o parte din muzică îi aparţine lui Ennio Morricone, alt maestru în ilustrarea de westernuri spaghetti.

Totul se petrece înaintea Războiului Civil, undeva în Texas (că tot a fost resuscitat „Dallas”-ul). Tarantino face aluzii la pelicule cult, cum ar fi „La amiază”, şi are grijă să boteze un căluţ Fritz. Avem şi o scenă plină de umor cu Ku-Klux-Klan şi o întreagă repovestire a epopeii teutone cu Brunhilda (ortografiat americăneşte Broomhilda, şi ceva mai ciocolatie) din „Nibelungii”. O replică de neuitat, şi pe care mulţi o vor prelua, deşi este politic incorectă, rămâne: „Ce poate fi mai grozav decât să omori albi şi să mai şi fii plătit pentru asta?”.

În plus, e şi o scurtă dizertaţie despre frenologie, o pseudoştiinţă de măsurare a ţestei omeneşti pentru a explica diverse neajunsuri. Iar într-unul dintre momentele cele mai tensionate este o fată care cântă la harpă „Für Elise” a lui Beethoven! Nebunia nu-i de-un fel, cum zicea bunica, dar este una care dă dependenţă cinefilă!

„Django dezlăţuit“

„Django unchained“
SUA, 2012
Regia: Quentin Tarantino
Cu: Cristoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Amber Tamblyn, Don Johnson, Keith Carradine
Distribuit de: InterComDistribution