Main menu

header

irina nistorÎntr-adevăr, este o călătorie neaşteptată, dar întru totul aşteptată de publicul fan al „Stăpânului inelelor”, dar şi de cei mai puţin entuziaşti, printre care mă număram şi eu. Mărturisesc faptul că m-a amuzat mai tare decât primele poveşti ale lui Tolkien. În mod surprinzător, nu pare un film prea lung, deşi are aproape trei ore; se întâmplă ceva la aproape fiecare moment, personajele sunt dintre cele mai diferite şi mai stranii cu putinţă, uneori îţi dai seama că inspiraţia vine şi de la „Călătoriile lui Gulliver”, având grijă să fie suficient de ecologic, ceea ce nu e prea complicat, atâta vreme cât s-a filmat în înverzita Noua Zeelandă. Luleaua face toţi banii şi precis va crea o nouă modă. Chiar este de mirare că a trecut de severa cenzură, inclusiv hollywoodiană. Imaginea mentorului este una idilică, dar pe alocuri foarte omenească. Poneiul e extrem de ataşant, iar scena de la început, cu musafirii nepoftiţi, va rămâne antologică.

Peter Jackson s-a întrecut pe sine şi e deja abonat la Oscaruri. Poate că uşor dezamăgitoare rămâne Cate Blanchett, care ar fi meritat un rol mai ofertant.
Ideea unei lumi paralele şi aproape fantomatice e splendidă şi redată cinematografic remarcabil. Varianta de 48 de cadre pe secundă faţă de cele acceptate de când lumea, adică mai precis de la începuturile istoriei celei de-a şaptea arte, adică de doar 24, dă impresia de teatru filmat, dar după ce te obişnuieşti, regizorul zice că nu-ţi ia mai mult de 20 de minute, parcă intri şi mai tare în poveste şi te poţi socoti unul dintre personaje.

„Hobbitul: O călătorie neaşteptată“

„The hobbit: an unexpected journey“
SUA, 2012
Regia: Peter Jackson
Cu: Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkis, Elijah Wood, Cate Blanchett, John Callen
Distribuit de: Forum Film România