Main menu

header

irina nistorUna dintre cele mai aşteptate noi ecranizări ale anului trecut a fost „Anna Karenina”. Mulţi au zis că în mod sigur Keira Knightley (poate unde avea şi ea un „K” în nume) le va întrece pe predecesoarele sale. Din afiş cel puţin aşa părea. În realitate însă, regizorul a încercat să facă ceva original. Mult prea original. Cu orice preţ! Nu ştii sigur dacă este balet sau rodul consumului unor substanţe interzise. Karenina e mai bine decât Vronski şi nici nu-i de mirare: Jude Law, pe lângă Aaron Taylor-Johnson, e la o distanţă, ca de la cer la pământ!!! Rochiile par împrumutate de la o paradă de modă recentă.

Punctul forte rămâne, însă, muzica lui Dario Marianelli, italianul care a luat deja un „Glob de Aur” şi e cât pe-aici să-l înşface şi pe al doilea. Nici măcar copilul nu e înduioşător, ca în alte variante, ca să nu mai vorbim cât mister avea Greta Garbo, care te făcea să te temi când auzeai trenul, care ştiai că-i e fatal. Pe când acum, pelicula chiar debutează cu unul de jucărie, ca să fie chipurile racord cu cel mortal de la final. Şi când te gândeşti că e un film britanic, ba scenariul îi aparţine renumitului Sir Tom Stoppard, ceh la origine, care e autorul scriptului de la „Brazil” şi „Shakespeare in Love”. Poate de asta a rămas cu obsesia unei scene de teatru unde începe totul. A băgat şi o fosă de orchestră cu dirijor şi orchestră live. O fi fost, oare, conceput în ajunul spectacolului de Anul Nou de la Viena?
Dar dacă vreţi pur şi simplu să vedeţi o peliculă de epocă, stranie, ignorând romanul lui Lev Tolstoi, probabil că o să vă fascineze, măcar că s-a făcut atâta vâlvă în jurul ei.

Anna Karenina

Marea Britanie, 2012
Regia: Joe Wright
Cu: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson, Matthew MacFadyen, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander
Distribuit de: Ro Image 2000