Main menu

header

irina_nistorNu se ştie de unde şi până unde a ajuns „Invincibilii” pe româneşte din iniţialul „Intangibilii”, dar nu e singurul caraghioslâc din traducere. O să constataţi că Goya a ajuns Michelangelo, un politician francez a devenit Freddie Mercury, iar Mesrine e înlocuit cu Al Capone, ca de altfel şi alte inadvertenţe cauzate de faptul că subtitrarea s-a făcut după varianta englezească, adaptată cunoştinţelor celor de peste Ocean, şi nu direct din dulcea franceză.

Povestea este una reală, cu numele schimbate, a unui tetraplegic, un tip paralizat de la gât în jos în urma unui accident de parapantă, de care are grijă un senegalez, iniţial fără niciun Dumnezeu, şi care, pe parcurs, cu mult umor, se adaptează unei vieţi la castel. Adorabilă este scena în care africanul descoperă muzica clasică, pe care o confundă cu reclamele tv sau cu tonurile de telefon mobil, fireşte cel mai uşor de recunoscut pentru toată lumea fiind Vivaldi. În rolurile principale, François Cluzet, cel care a jucat cândva şi la Nae Caranfil, în „Dolce far niente” şi mai recent în „Să nu spui nimănui”, un thriller senzaţional, dar şi Omar Sy, răsplătit cu un César, pe care i l-a suflat lui Jean Dujardin din „Artistul”. O să redescoperiţi şi celebrele ouă Fabergé, cândva create doar pentru ţarii Rusiei, cele mai de preţ din lume, confundate, culmea, cu un kinder cu… surprize.

Pelicula este o lecţie a speranţei, chiar şi în cele mai dramatice situaţii, tratate cu haz şi chiar şi cu un pic de cinism, dar până la urmă cu atâta duioşie, din care nu lipsesc nici scrisorile romantice de modă veche, cu efect „vintage” asigurat!

„Invincibilii“

„Intouchables“
Franţa, 2011
Regia: Olivier Nakache, Eric Toledano
Cu: François Cluzet, Omar Sy, Audrey Fleurot
Distribuit de: ProDistribution