Main menu

header

irina_nistorUnul dintre cele mai ataşante filme ale ultimei perioade este această nestemată cinematografică, aşa cum i-ar fi spus profesorul D.I. Suchianu despre o poveste de dragoste transpusă pe ecran cu mult umor, dar şi cu seriozitate pe alocuri dramatică şi înduioşătoare. Alfred Jones este un savant din categoria profesorilor - nu neapărat distraţi, ci detaşaţi de lume - care, de voie, de nevoie, se implică într-un proiect ce seamănă mai degrabă a nebunie curată: cum să aduci somoni în plin deşert. Pentru că aşa vrea un şeic plin de bani şi aparent extravagant.

În această ecuaţie intră şi o fată tânără, recent îndrăgostită de un soldat, care pleacă pe front şi care este foarte implicată profesional în proiectul yemenitului.

O să aflaţi mai multe decât v-aţi imaginat vreodată despre o patrie al cărei cuvânt poate că l-am folosit doar pe vremuri când jucam „Ţări, munţi şi oraşe”...

Scenariul este semnat de cel care ne-a dăruit „Vagabondul milionar”, Simon Beaufoy, de data aceasta coecranizând romanul lui Paul Torday, iar regia îi aparţine suedezului Lasse Hallstrom, care ne-a mai delectat cândva şi cu „Ciocolată cu dragoste”.

Personajul cel mai şocant este al femeii implicate în politică, ce pescuieşte voturi de oriunde, mai ales de la posibilii pasionaţi de undiţă, cu condiţia să nu-i contrarieze pe ecologişti. Presa este adesea luată peste picior - în goana sa după subiecte suculente - nici căsniciile nu sunt cruţate, dar mai rămâne speranţa unei iubiri adevărate.

Filmările s-au realizat în Maroc şi există şi o scenă ce demonstrează ce bun e la casa omului un cârlig, chiar şi fără momeală.

„La pescuit în deşert“

„Salmon fishing in the Yemen“
Marea Britanie, 2011
Regia: Lasse Hallstrom
Cu: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked
Distribuit de: Hollywood Multiplex