Main menu

header

irina_nistorCu siguranţă că mulţi şi-ar dori, în America şi nu numai, să-l aibă, măcar printre candidaţii la Preşedinţie, pe George Clooney. Până una-alta, se vor mulţumi cu un film unde este regizor şi actor şi în care reuşeşte, impecabil, să redea nişte culise foarte complicate ale campaniilor electorale de peste Ocean (perfect valabile oriunde în lume). Cei care trag cu adevărat sforile sunt, de fapt, cei din echipa senatorului, deşi nici potenţialul ales nu mai este un om de paie, aşa cum se credea, poate, din peliculele similare de până acum.

Cel mai hipnotizant şi de speriat în acelaşi timp, în toată această poveste, este personajul lui Ryan Gosling, un tânăr care poate fi în egală măsură şi bun, şi rău, care joacă nuanţat şi strălucit, arivistul, care pentru o clipă face un gest extrem de uman, după care devine absolut neîndurător. E fascinant de urmărit cum totul se desfăşoară asemenea unei partide de poker, în care nu ştii niciodată când se merge la cacealma.

În plus, putem constata câtă putere poate avea un alt senator care ar putea aduce voturi, dar nu e dispus s-o facă decât în schimbul unui post de ministru.

Paul Giamatti şi Philip Seymore Hoffman sunt creierele mediatice ale celor doi contracandidaţi şi, fireşte, apare şi o femeie, punctul slab, în toată această complicată pânză de păianjen, ea fiind interpretată de aparent angelica Evan Rachel Wood, pe care cu siguranţă aţi urât-o dacă aţi văzut-o în recentul serial HBO „Mildred Pierce”, unde este Veda.

Momentul cel mai spectaculos rămâne însă cel de început, al discursului spus de cel care îl concepe şi de cel căruia i-a fost scris, de o neutralitate aparentă perfect jucată cât să agaţe cât mai mulţi simpatizanţi.

„Ziua trădătorilor“

„Ides of March“
SUA, 2011
Regia: George Clooney
Cu: Ryan Gosling, George Clooney, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Max Minghella, Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Philip Seymore Hoffman, Lauren Mae Shafer
Distribuit de: Ro Image 2000