Main menu

header

de Ana Trifan

V-a rămas cacao de la prăjiturile pe care le-aţi făcut de Sărbători? Aveţi în dulap praf de ciocolată caldă sau cacao instant, de tipul celei folosite de cei mici pentru a-şi prepara o băutură savuroasă? Atunci puteţi încerca aceste reţete, care, cu siguranţă, vor îmblânzi frigul din case şi de afară.

Fantezie cu cacao
Ingrediente: o cutie de cacao instant (50 g), 4-8 linguri cu frişcă, 2-3 linguri cu bombonele mici, roşii şi verzi, pentru decorat, şi cireşe confiate.
Mod de preparare: puneţi cacaua într-un vas şi adăugaţi peste ea două-trei căni cu apă fierbinte şi amestecaţi până se dizolvă. Turnaţi lichidul în căni. Adăugaţi frişcă în fiecare cană şi ornaţi cu bombonele şi cireşe confiate.

Shake cu banane
Ingrediente: o banană, 2 ceşti cu lapte, 3 linguri cu vârf cu cacao (ciocolată) instant şi 2 linguri cu zahăr (de preferinţă brun).
Mod de preparare: toate ingredientele se pun într-un blender şi se amestecă până când se obţine o cremă fină şi uniformă. Turnaţi apoi în ceşti şi serviţi.

Cu aromă picantă
Ingrediente (pentru o persoană): o cană cu lapte, 3 linguri cu pudră de ciocolată caldă, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi un praf de piper cayenne.
Mod de preparare: amestecaţi pudra de ciocolată, scorţişoara şi piperul împreună într-o cană. Încălziţi laptele, separat, până dă în fiert. Turnaţi-l peste compoziţia din cană, amestecând uşor şi apoi serviţi.

Cu „parfum” de vanilie
Ingrediente: 1/3 cană cu cacao pudră neîndulcită, 3/4 cană cu zahăr alb, un praf de sare, 1/3 cană cu apă fierbinte, 3 căni şi jumătate cu lapte, o linguriţă cu esenţă de vanilie şi 1/2 cană cu frişcă la cutie (nebătută).
Mod de preparare: puneţi într-un vas cacaua, zahărul şi praful de sare. Turnaţi peste ele apa deja clocotită, apoi aduceţi la fierbere, amestecând încet. Lăsaţi să fiarbă nu mai mult de două minute (atenţie să nu capete cocoloaşe!), luaţi de pe foc şi adăugaţi, treptat, amestecând încontinuu, cele trei căni şi jumătate cu lapte. Puneţi din nou pe foc foarte mic până când compoziţia devine foarte fierbinte, dar nu o lăsaţi să dea în fiert. Luaţi de pe foc şi turnaţi esenţa de vanilie. Împărţiţi compoziţia în patru căni, lăsaţi să se răcească un pic şi apoi adăugaţi frişca.

Ciocolată fierbinte şi cremoasă
Ingrediente: 400 ml lapte condensat (îl găsiţi în comerţ, la cutie), 1/2 cană cu cacao pudră (neîndulcită), o lingură cu esenţă de vanilie, un praf de sare, 6 căni şi jumătate cu apă fierbinte şi minibezele sau bezele normale mărunţite.
Mod de preparare: se pune la foc mic o cratiţă în care s-a turnat laptele condensat, cacaua, esenţa de vanilie şi praful de sare. Adăugaţi treptat apa fierbinte, amestecând continuu, până când aproape că dă în clocot. Luaţi de pe foc, lăsaţi să se răcească puţin, turnaţi în căni şi ornaţi cu bucăţele de bezea. Această băutură poate fi ţinută în frigider până la cinci zile şi poate fi reîncălzită la foc mic sau în cuptorul cu microunde atunci când aveţi poftă. Amestecaţi bine înainte de a o reîncălzi.

Cu acadele
Ingrediente: 4 căni cu lapte, 2 linguri cu cacao pudră, 4 pătrăţele de ciocolată cu lapte, o cană cu frişcă bătută şi patru acadele mentolate mici (se pot folosi şi dropsuri de mentă).
Mod de preparare: încălziţi la foc mic laptele până când e foarte fierbinte, dar fără să-l daţi în fiert. Adăugaţi cacaua, ciocolata şi acadelele sfărâmate. Amestecaţi până se uniformizează. Turnaţi în căni şi puneţi deasupra frişcă. Pentru decor puteţi agăţa câte o acadea de fiecare toartă.

Reţetă aztecă
Ingrediente: 5 căni şi jumătate cu apă, un ardei iute verde feliat foarte fin, 1/4 cană cu pudră de cacao (neîndulcită) şi 2 linguriţe cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: aduceţi la fierbere o cană şi jumătate cu apă, adăugaţi feliile de ardei iute şi lăsaţi să fiarbă împreună încă cinci-zece minute. Apoi strecuraţi şi păstraţi doar lichidul. Peste această apă „ardeiată” adăugaţi alte patru căni cu apă, daţi focul mic şi aşteptaţi până începe să fiarbă. Acum este timpul să puneţi cacaua şi esenţa de vanilie. Amestecaţi uşor, pe foc, până când se dizolvă complet (cinci-zece minute). Turnaţi în căni şi serviţi.