Main menu

header

de Ana Trifan

Multe legume, condimente din belşug, sosuri picante, tăiţei, carne de pui, dar şi de porc, crevete... Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele cu care vă vor tenta salatele din Orientul mai Îndepărtat sau mai Apropiat.

Chinezească
Ingrediente: o varză mică, 2 castraveţi, 3 morcovi, 6 căţei de usturoi, 3 linguri cu zahăr, 1/2 linguriţă cu boia iute, oţet după gust şi piper.
Mod de preparare: varza se taie fideluţă, castraveţii şi morcovii se dau pe răzătoare, iar usturoiul se toacă mărunt. Se prepară o marinată din oţet, zahăr şi boia şi se amestecă bine până când se dizolvă zahărul. Se toarnă peste legume şi se adaugă piper după gust. Se serveşte după aproximativ o oră, după ce legumele au absorbit oţetul.

Thailandeză
Ingrediente: 1/2 kg piept de pui dezosat, 2 linguri cu amidon, 4 linguri cu vin roşu, 4 bulbi de praz, un ardei iute roşu, 3 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu ulei, 6 roşii, zeama şi coaja rasă de la o lămâie medie, o legătură de coriandru, o salată verde mare, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea de pui se taie cubuleţe şi se amestecă într-un castron cu vinul în care s-au încorporat sarea şi amidonul. Se pune la rece. Prazul şi ardeiul iute se toacă mărunt. Carnea se prăjeşte aproximativ cinci minute în uleiul încins, apoi se adaugă prazul şi ardeiul iute şi se prăjesc aproximativ un minut. Se scot din tigaie şi se amestecă cu sosul de soia, zeama şi coaja de lămâie. Roşiile se taie în opt, iar coriandrul se toacă. Din salată se pun deoparte 8-12 frunze mai mici, iar restul se taie fâşii. Cuburile de roşii se combină cu carnea de pui, coriandrul şi fâşiile de salată, se pun sarea şi piperul şi se servesc pe frunzele de salată puse deoparte.

Coreeană
Ingrediente: 250 g tăiţei coreeni din cartof dulce (se pot înlocui cu tăiţei de orez, care se găsesc în supermarketuri), 2 morcovi, o ceapă mijlocie, 3 fire de ceapă verde, 200 g frunze de spanac, 3 căţei de usturoi, 200 g ciuperci, 3 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu zahăr, o lingură cu ulei vegetal, o lingură cu oţet, o lingură cu ulei de susan, o lingură cu seminţe de susan şi piper.
Mod de preparare: tăiţeii se pun în apă care clocoteşte şi se fierb aproximativ cinci minute, apoi se dau prin câteva jeturi de apă rece şi se scurg bine. Se combină cu o lingură cu ulei de susan, se taie în bucăţi de aproximativ 8 cm şi se pun deoparte. Separat se amestecă sosul de soia cu zahărul şi oţetul. Într-o tigaie se încinge uleiul vegetal, se pun ceapa tăiată în fâşii subţiri şi morcovii tăiaţi beţişoare şi se lasă până se înmoaie puţin. Se adaugă usturoiul tăiat foarte mărunt, ceapa verde mărunţită şi ciupercile felii şi se călesc aproximativ două minute. Se adaugă spanacul şi se mai ţine amestecul pe foc încă două-trei minute, până ce tăiţeii sunt încălziţi. Se adaugă seminţele de susan şi piperul.

Japoneză
Ingrediente: o ceapă, 2 linguri cu oţet alb, 3 linguri cu ulei de arahide, o lingură cu ketchup, 1/4 linguriţă cu usturoi, o lingură şi jumătate cu ghimbir proaspăt, o lingură cu sos de soia, 300 g spanac, un morcov mare, un ardei roşu, sare şi piper.
Mod de preparare: se pun într-un blender ceapa şi usturoiul tocate, ketchup-ul, ghimbirul, uleiul, oţetul, sosul de soia, sarea şi piperul. Se amestecă până când se obţine un sos ca o pastă omogenă. Într-un castron mare se pregătesc spanacul cu morcovul ras şi ardeiul gras tăiat fin. Se adaugă sosul şi se amestecă uşor.

Filipineză (cu spanac)
Ingrediente: 200 g spanac de apă, 3 căţei de usturoi, 100 g carne de porc, 100 g crevete, 3 linguri cu ulei, 3 linguri cu sos de peşte, cremă de cocos - 6 linguri, 2 linguriţe cu zahăr şi 2 ardei mici.
Mod de preparare: se pune o oală cu apă la fiert. Se separă frunzele de spanac de codiţe, se taie tulpinile spanacului în rondele şi se adaugă în apa clocotită. După ce se opăresc se scurg. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjeşte usturoiul tăiat fin până se îngălbeneşte. Se adaugă carnea de porc mărunţită şi se mai lasă până se căleşte bine. Se adaugă crevetele şi se amestecă, iar după aproximativ un minut se pun şi celelalte ingrediente şi se amestecă până se prăjesc bine. Se aşază frunze de spanac pe o farfurie, iar peste el se pune combinaţia obţinută mai sus.

Indoneziană (Gado-Gado)
Ingrediente: 2 morcovi, 3 cartofi medii, o varză, 2 castraveţi, 2 căni cu muguri de fasole, o lingură cu ulei vegetal, tofu, 3 roşii şi ceapă verde. Pentru sos: 2 căţei de usturoi, 50 g unt de alune, o lingură cu ulei, o ceapă mică, un ardei iute, o linguriţă cu zeamă de lămâie sau oţet, 1/2 cană cu cremă de lapte de cocos, 1/2 cană cu apă şi sare.
Mod de preparare: cartofii feliaţi şi morcovii se lasă la fiert timp de cinci minute. Mugurii de fasole, varza rasă şi castraveţii feliaţi se pun la fiert pentru două minute. Legumele se scurg de apă şi se lasă la răcit. Într-o tigaie se încinge ulei şi se prăjesc cubuleţele de tofu. Legumele fierte se aranjează pe o farfurie, în straturi, întâi cartofii, apoi mugurii de fasole, morcovii, varza şi castraveţii. Roşiile şi tofu se pun deasupra. Pentru sos se încinge uleiul, se călesc usturoiul măcinat, ceapa tăiată inele şi ardeiul tocat, iar după trei minute se adaugă untul de alune, zeama de lămâie sau oţetul, laptele de cocos şi sarea. Se pune apa şi se mai lasă trei minute până când sosul devine o cremă. Se toarnă peste legume şi se decorează cu ceapă verde.