Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Madlene
Poartă numele cofetarei franceze din secolul al XIX-lea, Madeleine Paulmier, care le-a inventat.
Ingrediente:
3 ouă, 10 g zahăr, 200 g făină, 4 linguriţe cu zahăr brun, 3 linguriţe cu miere fluidă, 1/2 pachet de unt topit şi răcit, coajă rasă de portocală şi de lămâie, 2 linguriţe cu praf de copt.
Mod de preparare:
praful de copt, coaja de lămâie şi cea de portocală se amestecă în făină. Gălbenuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr, mierea şi zahărul brun, până se face o spumă. Se bat şi albuşurile pe jumătate, după care se adaugă zahărul rămas şi se bate în continuare, până se obţine o spumă care se ţine de lingură. O treime din spuma de albuş se adaugă peste gălbenuşuri, amestecând de sus în jos. Se pune şi jumătate din cantitatea de făină, se adaugă treptat şi restul de spumă de albuşuri, amestecând tot de sus în jos. Untul se încorporează treptat în acest aluat, amestecând în acelaşi sens ca până acum. Se adaugă restul de făină şi se omogenizează compoziţia. Aluatul se pune în forme şi se lasă un sfert de oră, după care se bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.