Main menu

header

949 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Sinonimă cu un stil de viață sănătos, spirulina comercializată sub formă de pulbere a intrat în numeroase rețete cărora le dă culoare vie, fermecătoare, aromă unică și un set de beneficii fără egal. Preparatele care au în compoziție acest ingredient apreciat de medici, de nutriționiști și de sportivi sunt suficient de variate și de gustoase încât să atragă pe oricine.

Pâine

Ingrediente: 520 g făină, 315 ml apă, 1/2 lingură cu sare, 1/2 lingură cu zahăr, 1 plic cu drojdie uscată, semințe (de in, mac, susan etc.), 1 lingură cu pulbere de spirulină.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele uscate, fără a adăuga semințele, iar ulterior se încorporează treptat apa. Se presară semințele și se lasă aluatul să se odihnească timp de cel puțin o jumătate de oră. Se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se introduce o formă rotundă sau de cake în care s-a așezat aluatul. După o oră, când s-a format o coajă aurie, se scoate și se lasă să se răcorească în tavă.

Paste

949 26 2Ingrediente: 100 g frunze de busuioc, 2 linguri cu parmezan, 1 lingură cu spirulină pudră, 50 g semințe de pin, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 căţei de usturoi, 2 linguri cu sare, 1 pachet de paste.

Mod de preparare: pastele se prepară al dente, conform indicațiilor, apoi se pun la scurs. Pentru sos se zdrobesc bine spirulina, semințele, usturoiul busuiocul și sarea, se omogenizează cu uleiul, iar la final se adaugă parmezanul. Pastele se amestecă bine cu sosul, iar preparatul se servește după cinci minute.

Toast cu ananas

949 26 3Ingrediente: 1 avocado, 2 felii de ananas, 4 linguri cu zeamă de lămâie, 5 g pudră de spirulină, 1/2 ceapă mică roșie tăiată foarte mărunt, sare, piper după gust, 2 felii de pâine toast.

Mod de preparare: se zdrobesc cu furculița ananasul și avocado, se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine. Cu această cremă se ung feliile de pâine. Se servesc cu felii de avocado.

Salată de broccoli

949 26 4Ingrediente: 1/2 cană cu maioneză, 1/2 lingură cu pudră de spirulină, 1 lingură cu muştar, 2 linguriţe cu miere, 1/2 linguriţă cu praf de curry, 1 broccoli, 100 g seminţe de susan prăjite, 100 g stafide, 50 g seminţe de floarea-soarelui prăjite.

Mod de preparare: se pune broccoli la fiert. Într-un bol se amestecă maioneza, spirulina, muştarul, mierea şi curry, până când toate ingredientele sunt omogenizate. Broccoli fiert se taie bucăți, se adaugă în bol, apoi se integrează treptat, împreună cu susanul, seminţele de floarea- soarelui şi stafidele.

Humus

949 26 5Ingrediente: 200 g năut fiert, 150 g migdale hidratate, 20 g zeamă de lămâie, 60 g pastă de susan, 30 ml ulei de măsline, 2 căței de usturoi, sare și piper după gust, 1 linguriță cu spirulină.

Mod de preparare: într-un blender se pun năutul, usuroiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline, pasta de susan, sare și piper. După ce toate ingredientele s-au transformat într-o pastă omogenă, se presară migdalele spălate și scurse și se mai amestecă puțin. Humusul se pune într-un bol și se presară deasupra spirulina.

Clătite

949 26 6Ingrediente: 2 ouă, 400 ml lapte de ovăz, 1 lingură cu zahăr brun, 1 linguriță cu praf de spirulină, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 linguriță cu ulei de măsline extravirgin, 1 fiolă cu esență vanilie, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, 300 g făină integrală de grâu, 1 vârf de cuțit cu sare.

Mod de preparare: se sparg ouăle într-un castron, se adaugă pulberea de spirulină, sarea, zahărul, 1 lingură cu ulei de măsline și esența de vanilie. Se mixează compoziția, se toarnă laptele de ovăz, zahărul vanilat și făina. Se bate bine în continuare, apoi se lasă să se odihnească vreme de 30 de minute. După acest timp, se pune puțin ulei într-o tigaie și se lasă să se încingă bine. Cu un polonic se toarnă din aluat, rotind tigaia, astfel încât compoziția să fie uniformă. Se prăjesc până când marginile devin arămii, după care se întoarce. Se continuă în același fel până când tot aluatul este terminat. Clătitele cu spirulină se servesc calde sau reci, cu fructe, iaurt, sirop, frișcă și toppingul preferat.

Prăjiturele

Ingrediente: 1 ou, 140 g fulgi de ovăz din cereale integrale, 1 măr, 120 g făină, 1 plic cu praf de copt, 5 g ghimbir proaspăt, 20 g pulbere de spirulină, 40 g afine proaspete, 40 g zahăr brun, vanilie, scorțișoară pudră.

Mod de preparare: se rade mărul, se scurge și se păstrează sucul, se adaugă ghimbirul ras și se taie afinele. Se bat ouăle cu zahărul, vanilia și scorțișoara, se completează cu amestecul de mere, fulgii de ovăz, făina și praful de copt. La final se presară spirulina și se frământă. Se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, se pune hârtie de copt pe tavă și se presară puțin ulei. Se formează biluțe din aluat, cu mâinile unse cu ulei, se aplatizează în formă de cookies, se umezesc cu sucul rămas de la măr și se coc timp de 15 minute.

Brioșe

949 26 7Ingrediente: 4 ouă, 150 g zahăr brun, 100 g cremă de brânză tartinabilă, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 1/2 plic cu drojdie uscată, 1 plic cu zahăr vanilat, 1/2 linguriță cu pulbere de spirulină, 250 g făină, ulei pentru uns formele.

Mod de preparare: ouăle se mixează într-un bol, cu zahărul, timp de zece minute. Se toarnă uleiul, se continuă baterea și se completează cu brânza, mixând până la omogenizare. Se trece făina printr-o sită, se adaugă drojdia uscată și zahărul vanilat, se amestecă bine, apoi se presară spirulina și se adaugă ingredientele uscate. Se amestecă, iar aluatul rezultat se distribuie în forme unse cu puțin ulei. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se decorează brioșele după preferință și se lasă la copt 30 de minute.

Smoothie cu avocado

949 26 8Ingrediente: 1/2 avocado mediu bine copt, 1 măr, 1 felie de rădăcină de ghimbir proaspăt, 1 vârf de cuțit cu pulbere de spirulină, lapte de cocos.

Mod de preparare: mărul se curăță de coajă și sâmburi, miezul de avocado se extrage cu o linguriță, rădăcina de ghimbir se rade fin. Se pun ingredientele în blender și se acoperă cu un pahar cu lapte de cocos. Se presară spirulina și se mixează până la omogenizare. Se servește ornat cu pulbere de spirulină.

Salată de fructe

949 26 9Ingrediente: 1 portocală feliată, 1 felie groasă de ananas cuburi, frunze de busuioc, câteva nuci, câteva boabe de struguri albi tăiate în jumătate, 1 linguriță cu pudră de spirulină.

Mod de preparare: se amestecă ușor toate ingredientele, iar la final se presară cu spirulină.

Spiru’ball

Ingrediente: 200 g curmale, 50 g migdale bucăți, 15 g spirulină, 2 lingurițe cu cacao pudră, esență de vanilie, semințe de susan (fulgi de cocos sau cacao).

Mod de preparare: se taie mărunt curmalele și se frământă bine, până devin un fel de aluat, care se aplatizează și se face o gaură în interior, unde se pune restul ingredientelor. Se mai frământă puțin, până se amestecă bine. Se formează biluțe care se acoperă cu semințe de susan. Se dau la rece 30 de minute.