Main menu

header

de Cristina Tache

Originară din India, vânăta a fost adusă în Europa în secolul al XV-lea. Încă de atunci i-au fost recunoscute extraordinarele proprietăţi nutritive şi terapeutice. Conţine multe minerale şi vitamine şi ajută la ţinerea sub control a colesterolului. Vinetele au o valoare energetică redusă, iar studiile recente au arătat că au o puternică acţiune anticancerigenă. De asemenea, sunt deosebite pentru că îşi păstrează proprietăţile nutritive chiar şi atunci când sunt preparate termic. Vă propunem câteva reţete deosebite şi gustoase pe bază de vinete.

Drob
Ingrediente:
două vinete mari, patru cepe, un cartof, trei ouă, 100 g de făină, pătrunjel, mărar, 20 g de pesmet, 80 g de unt, sare, piper.
Mod de preparare:
vinetele se curăţă de coajă, se taie cuburi şi se fierb în apă cu sare. Apoi se scurg bine de apă. Separat, ceapa tocată mărunt se căleşte în 50 g de unt. Vinetele se adaugă peste ceapă, împreună cu cartoful dat prin răzătoare, ouăle bătute ca pentru omletă, făina şi verdeţurile tocate mărunt. Se  sărează şi se piperează. Compoziţia se pune într-o formă de chec unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Se stropeşte cu restul de unt topit şi se dă la cuptor la foc potrivit, timp de 40 de minute. Se serveşte rece.

Supă
Ingrediente:
două kilograme de vinete, descojite şi tăiate pe lung, trei linguri cu ulei de măsline, o lingură cu oţet, sare şi piper, o lingură cu unt, două cepe, tăiate felii subţiri, un sfert de plic cu supă de pui, două linguri cu suc de lămâie, două linguri cu muştar, un sfert de cană cu smântână, un sfert de cană cu ardei gras, tăiat mărunt.
Mod de preparare:
se pun vinetele într-un bol şi se toarnă deasupra două linguri cu ulei, oţet, sare şi piper. Apoi, vinetele se coc pe grătar şi se pun deoparte. Se încălzesc uleiul rămas şi untul la foc mediu într-o tigaie mare şi se prăjeşte ceapa până devine maronie. Vinetele se taie bucăţi şi se adaugă în tigaie. Se toarnă deasupra supa de pui, se lasă să fiarbă şi se acoperă. Se dă focul mai mic şi se lasă la fiert timp de 30 de minute. Amestecul se pune într-un blender, se adaugă  sucul de lămâie şi muştarul, sare şi piper după gust. Se pune supa-cremă în farfurii, se adaugă câte o lingură cu smântână şi deasupra se presară ardeii.

Ruladă
Ingrediente:
o vânătă mare, o jumătate de kilogram de dovlecei, frunze proaspete de busuioc, doi ardei graşi roşii, 100 ml de ulei de măsline, 200 ml de oţet, sare, piper.
Mod de preparare:
vânăta şi dovleceii se curăţă şi se taie fâşii lungi, subţiri. Ardeii graşi se coc, se descojesc şi se marinează în oţet. Dovleceii se pun puţin în apă clocotită, se scot şi se scurg bine. La fel se face şi cu frunzele de busuioc. Feliile de vânătă se prăjesc în ulei de măsline. Apoi, pe o folie de plastic se aşază un rând de felii de vinete, puţin suprapuse, se sărează, se piperează, se adaugă un strat de dovlecei, ardeii fâşii şi busuiocul. Se rulează strâns şi se dă la frigider. Se serveşte rece, tăiată felii.

Vinete bulgăreşti
Ingrediente:
două vinete mari, zece ardei graşi, două cepe, doi-trei căţei de usturoi, cinci-şase roşii, ulei, sare.
Mod de preparare:
se coc vinetele şi ardeii, se curăţă, se rup fâşii şi se lasă să se scurgă. Se înăbuşă ceapa cu ulei. Usturoiul se taie mărunt. Într-un vas de sticlă se pun alternativ vinete, ardei, roşii şi usturoi, presărând câte puţină sare. Ultimul strat va fi de roşii. Se toarnă ulei şi se dau la cuptor până scade zeama. Se pot servi şi reci.

Cu ton şi mozzarella
Ingrediente:
două vinete mari, 150 g de ton cu ulei din conservă, 100 g de mozzarella, capere, oregano, ulei pentru prăjit, sare.
Mod de preparare:
vinetele curăţate se feliază şi se coc pe grătar. Într-un vas termorezistent se aşază un strat de vinete, stropite cu puţin ulei de măsline, apoi ton mărunţit (scurs de ulei), felii de mozzarella, oregano, sare. Apoi se reia aranjarea straturilor (vinete, ton, caşcaval, oregano, sare). Ultimul strat trebuie să fie de vinete, peste care se aşază felii de mozzarella (sau de caşcaval). Se dau la cuptor 10-15 minute, până când se topeşte bine caşcavalul. Se serveşte cald.

Vinete franţuzeşti
Ingrediente:
trei vinete mari, 150 ml de ulei, două linguriţe cu făină, un pahar cu smântână, sare, pătrunjel, trei roşii.
Mod de preparare:
vinetele se taie felii, se dau cu sare şi piper şi se lasă să stea 30 de minute. Se scurg şi se sotează, înăbuşite în ulei timp de zece minute. Se adaugă smântâna amestecată cu făina, felii de roşii, apoi se mai dă totul în două-trei clocote. La final se presară pătrunjel tocat.