Main menu

header

de Cristina Tache

Bogaţi în proteine şi cu foarte puţină grăsime, melcii sunt la mare cinste în Portugalia, Spania sau Grecia, dar cel mai cunoscut preparat din melci este escargotul, delicatesa franţuzească. Chiar dacă, din păcate, în România melcii sunt consumaţi mai rar, vă invităm să încercaţi câteva preparate care se pot afla pe mesele noastre şi în timpul postului, melcii fiind introduşi de Papă pe lista alimentelor de post.

Macaroane cu melci
Ingrediente:
60 de melci, 600 g macaroane, trei căţei de usturoi, o jumătate de ardei iute, un pahar cu vin alb sec, 500 g roşii coapte, sare şi o jumătate de pahar cu ulei de măsline.
Mod de preparare: se fierb şi se curăţă bine melcii. Într-o tigaie se pun uleiul şi usturoiul pisat la prăjit. Când usturoiul devine auriu, se adaugă ardeiul iute şi vinul. După ce vinul se evaporă se adaugă roşiile şi melcii, se amestecă, se sărează, având grijă să nu se lipească de tigaie. Se pun macaroanele la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă „al dente”, apoi se amestecă împreună cu sosul de melci. Când aranjaţi în vasul pentru servit puneţi melcii la vedere ca şi garnitură. Se servesc calde.

Melci pane
Ingrediente: 72 de melci fierţi, 150 g unt, ulei de măsline, trei ouă, făină, pesmet, câteva fire de ceapă verde, două lămâi, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală melcii şi se pun la fiert. După ce au fiert se lasă la răcit în lichid. Apoi se extrag din cochilie. Într-un vas se bate un ou cu sare şi piper şi se trec melcii prin făină şi ou. Într-o tigaie, în ulei încins, se pune ceapa verde tocată mărunt, se căleşte puţin şi se adaugă peste ea melcii, care se întorc uşor, pentru a nu le strica crusta. Preparatul se serveşte cu felii de lămâie.

Melci în cochilie
Ingrediente: un kilogram de melci în cochilie, 50 g de unt, sare măcinată, o linguriţă de pătrunjel verde tocat fin, o jumătate de lămâie, patru-cinci căţei de usturoi, două linguri cu ulei, iaurt, piper.
Mod de preparare: se curăţă melcii şi se scoate carnea din cochilie. Se pune la fiert 10-15 minute. Se zdrobeşte usturoiul şi se freacă bine cu cele două linguri cu ulei şi cu puţin piper, până se obţine o pastă. Punem în fiecare cochilie goală puţină cremă de usturoi, carnea de melc, puţin pătrunjel tocat, câteva picături de zeamă de lămâie şi la final un strat de unt. Într-o tavă unsă se pun cochiliile de melci şi se dau la cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Preparatul se serveşte cald, cu un sos preparat din mujdei şi iaurt.

Pregătirea cărnii de melc pentru gătit

Melcii proaspeţi se spală în mai multe ape şi se opăresc în apă cu oţet (un pahar cu oţet la un litru de apă) sau în apă clocotită cu sare, timp de câteva minute. Apoi se scoate carnea din cochilie cu ajutorul unei furculiţe şi se îndepărtează cu un cuţit viscerele (partea neagră). Carnea se freacă bine cu sare pentru a îndepărta mucozităţile care dau un gust amar preparatelor, iar apoi se clăteşte în mai multe ape.