Main menu

header

529 26 1de Alina Anghel

De multe ori, plictisite de aceleaşi şi aceleaşi feluri de mâncare pe care le facem mereu, alegem pentru o seară ceva nou. Astăzi vă prezentăm câteva mâncăruri asiatice uşor de preparat, gustoase, aspectuoase şi interesante. Cine poate refuza o porţie de Dim Sum, cu creveţi şi cu ciuperci shiitake, chili şi ceapă verde, ouă marmorate în sos de soia, felii de Kamoboko, tartar de somon roz sau o îngheţată răcoroasă cu pastă de fasole adzuki? Mai uşor sau mai greu de preparat, reţetele următoare vor atrage câteva priviri, iar oaspeţii se vor simţi trataţi regeşte şi vor dori să repete experienţa... asiatică.

Ouă marmorate în sos de soia

Ingrediente: 4 ouă de găină, 5 linguri cu sos de soia, sare, oţet de vin.

Mod de preparare: ouăle se fierb în apă cu sare sau oţet ca să nu se spargă, se lasă să se răcească puţin, apoi se presează cu palma pe coajă ca să se spargă, rulând ouăle de un tocător, dar fără să se îndepărteze coaja. Separat se înfierbântă sosul de soia, se pun ouăle şi se lasă 5-10 minute în sos, întorcându-le din când în când cu o lingură, ca să se acopere uniform. Se scot pe o farfurie, se lasă să se răcească total apoi se curăţă de coajă şi se servesc.

Eomuk

Eomuk, un preparat coreean sub formă de frigănele din peşte sau altfel de carne, este folosit pe post de aperitiv, dar, cel mai adesea, ca ingredient principal în supa Eomuk-tang sau kimbap. În supă, eomuk este servit sub formă de frigărui, fiind cunoscut ca un fel de mâncare stradal; alături de ddukbokki, un fel de „prăjituri” cilindrice din făină de orez servite în sos picant, constituie două dintre cele mai apreciate şi iubite mâncăruri de către localnici şi turişti.

Ingrediente: 500 g fileuri de peşte, 200 g caracatiţă, 200 g creveţi decorticaţi, 2 căţei de usturoi, 1 ceapă albă mică, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu zahăr tos, 200 g făină, 100 g amidon alimentar, 1 albuş, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare: creveţii, peştele tăiat cuburi, ceapa, usturoiul şi caracatiţa se pun într-un bol. Se adaugă sarea, zahărul, o lingură cu ulei, făina, amidonul şi albuşul de ou. Se pasează toate ingredientele cu un blender, apoi se pun într-un bol. Se formează cilindri cu ajutorul a două spatule şi se pun la prăjit în baie de ulei. Când au devenit aurii, se scot cu o spumieră şi se pun pe şerveţele absorbante. Se servesc imediat sau se lasă să se răcească şi se pun la congelator, putându-se păstra circa trei luni.

Dim Sum

529 26 2Ingrediente: 250 g carne de porc tocată, 150 g creveţi descojiţi şi tocaţi, 1 legătură ceapă verde tocată, 5 ciuperci shiitake sau 4 ciuperci champignon tocate mărunt, 1 fir de usturoi verde tocat, 1 lingură cu ghimbir proaspăt tocat, 2 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu sos de stridii sau sos de peşte, 2 linguri cu ulei de susan, 1/2 linguriţă cu amidon de porumb, 1/2 linguriţă cu zahăr tos, 1 ou, sare, piper, foi de orez pentru pacheţele.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă bine carnea cu creveţii, ceapa şi usturoiul verde, ciupercile, ghimbirul, sosurile de soia şi de stridii şi uleiul de susan. Se adaugă albuşul de ou, amidonul, sare şi piper după gust, se amestecă şi se lasă să se odihnească 30 de minute. Se pune o lingură cu amestec pe o foaie de orez, se ung marginile cu amidonul dizolvat cu puţină apă, se rulează şi se presează bine marginile ca să nu se desfacă la fiert. Se pun pacheţelele obţinute pe foi de hârtie pergament, se aşază în aparatul de aburit şi se fierb la aburi circa cinci-şase minute. Se servesc cu sos de soia sau cu un sos din zahăr, sos de soia, oţet de orez, ulei de susan.

Tartar asiatic de somon

529 26 3Ingrediente: 2 cm ghimbir proaspăt, 2 linguri cu sos de soia, 1 limetă sau 1 lămâie mică, 400 g somon, 1 fir de ceapă verde, 1 ceapă roşie, 1 linguriţă cu miere, 1 lingură cu coriandru tocat, piper.

Mod de preparare: ghimbirul se toacă mărunt într-un bol împreună cu somonul tăiat cubuleţe, coriandrul, ceapa verde şi ceapa roşie tocate. Într-un bol separat se amestecă sucul de limetă sau lămâie cu sosul de soia, miere şi piper după gust. Se toarnă peste ingredientele din bol, se amestecă bine şi se introduce la rece minimum 30 de minute, apoi se serveşte.

Pastă de fasole adzuki cu îngheţată de vanilie

Ingrediente: 150 ml smântână dulce, 150 ml lapte dulce, 265 g zahăr tos, 3 linguriţe cu esenţă de vanilie, 2 gălbenuşuri, 500 g fasole adzuki, 125 ml ulei de floarea-soarelui, sos de ciocolată.

Mod de preparare: într-o oală se pun smântâna, laptele, 65 g zahăr tos şi gălbenuşurile, se amestecă bine cu un tel şi se fierb la bain-marie până se îngroaşă compoziţia. Se toarnă într-un bol, se adaugă esenţa de vanilie, se amestecă şi se pune pe gheaţă, ca să se răcească mai repede, apoi se toarnă în maşina de îngheţată. Dacă nu avem maşină de îngheţată, se pune compoziţia într-o formă, se introduce la congelator 45 de minute, se amestecă, se introduce din nou la congelator 45 de minute, se repetă operaţia de încă două ori, ca să nu se formeze cristale de gheaţă.

Între timp se prepară pasta de fasole adzuki. Se pune fasolea la înmuiat cu o seară înainte, se fierbe până se înmoaie, apoi se pasează cu un blender. Într-o tigaie se pun uleiul, piureul de fasole, restul de zahăr tos şi se fierbe la foc mic circa 10 minute, având grijă să nu se prindă de tigaie. Se pune într-un bol şi se lasă să se răcească. În boluri se pun îngheţată de vanilie, bile din pasta de fasole şi se toarnă deasupra sos de ciocolată. Pasta de fasole rămasă se poate introduce la congelator pentru circa o lună.

Kamaboko

529 26 4Ingrediente: 400 g fileuri de peşte alb, 1/2 linguriţă cu sare, 3 linguriţe cu mirin, 4 linguriţe cu amidon de porumb, 1 albuş.

Mod de preparare: peştele se presează ca să elimine apa, apoi se pasează cu un blender. Se adaugă amidonul, mirinul, sarea şi albuşul de ou. Se amestecă totul bine, se modelează sub formă de cilindru, se înfăşoară cu hârtie de copt şi se fierbe la aburi circa 40 de minute. Se lasă complet să se răcească, se taie felii şi se serveşte cu sos de soia.

Pont. Pentru a obţine un Kamaboko aspectuos, o parte din compoziţie se amestecă bine cu puţin colorant roşu sau cu suc de sfeclă roşie ori suc de spanac. Pentru a se modela mai uşor, compoziţia se poate pune într-o formă de silicon, fiind mai simplu de scos după ce a fiert la bain-marie