Main menu

header

19-07-1de Cătălina Tăgârţă

Sănătatea e cel mai de preţ lucru. Dacă sunteţi sănătoşi, restul se rezolvă. Pornind de la această premisă, din ce în ce mai mulţi viitori părinţi optează pentru recoltarea celulelor stem la naştere, pentru a fi siguri că micuţul lor are o şansă în plus la viaţă în cazul în care e ameninţat de vreo boală grea. Şi asta nu e tot. Mai nou, firmele specializate le oferă o şansă chiar şi adulţilor. Îşi pot recolta şi stoca şi ei celule stem, cu gândul să le păstreze pentru „vremuri mai rele”. Doctor Roxana Macrin (foto), directorul general al reprezentanţei firmei Cryo-Save din ţara noastră, cea mai mare bancă de celule stem din Europa, ne-a spus mai multe despre recoltarea acestora.

Pot fi „colectate” atât la naştere, cât şi de la persoanele mature
Recoltarea e posibilă fie imediat după naştere, procedeu nedureros, care nu pune în pericol nici viaţa mamei, dar nici pe cea a fătului, întrucât aceasta se face după naşterea copilului, fie la vârsta adultă. În cea de-a doua situaţie însă, specialiştii atrag atenţia că procedeul nu-i deloc uşor, el putând provoca dureri foarte mari, însă chiar şi aşa, atunci când el rămâne singura speranţă, nimeni nu-l refuză. „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul de celule stem din organism scade. Spre exemplu, dacă la 20 de ani în sânge există aproximativ 25 de milioane de celule stem, la 30 de ani, numărul acestora scade la 15 milioane, iar la 60 de ani, chiar la 5 milioane. De aceea, persoanele care nu au avut posibilitatea să li se recolteze celule stem la naştere şi au rude cu diverse probleme de sănătate ar fi bine să opteze pentru recoltare, deoarece în cazul lor şansele de îmbolnăvire sunt mai mari, iar aceste celule le pot reda sănătatea la momentul potrivit”, ne-a spus reprezentanta Cryo-Save.

„La adult, recoltarea se poate face de mai multe ori în timpul vieţii”
În funcţie de vârstă, se va încerca să se recolteze cel mai mare număr de celule stem. La adulţi, spre exemplu, sunt două variante: fie se poate recolta din sânge, fie dacă au o vârstă înaintată sau au prea puţine celule stem în sânge, acestea se vor recolta din măduva osului bazinului. „Înainte de recoltarea celulelor stem din sânge de la persoana adultă, acesteia i se va administra un tratament cu cinci zile înainte de procedeu. Tratamentul poate avea şi efecte adverse, de la dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri musculare până la sângerări de splină, care nu sunt deloc plăcute. În plus, procedeul în sine durează între şase şi opt ore, timp în care sângele din corp este trecut printr-un aparat care filtrează celulele. În cazul în care acestea nu se găsesc însă în sânge într-un număr suficient de mare se va extrage măduvă osoasă din organism şi apoi se face recoltarea direct din aceasta”, ne-a mai spus doctor Roxana Macrin. Cele două cazuri prezentate pentru adulţi se pot aplica şi muncitorilor de la Fukusima, pentru care Cryo-Save s-a oferit să stocheze celulele stem. Firma Cryo-Save are reprezentante în 40 de ţări de pe trei continente. „Măduva hematogenă, adică roşie, este «locul de naştere» al sângelui, iar dacă el se distruge încep să apară celule anormale, motiv pentru care organismul se degradează, îi scade imunitatea din ce în ce mai tare şi poate chiar muri. De aceea e ideal ca persoanele care sunt programate pentru chimioterapie, dar şi cele care lucrează în mediul toxic, cu otrăvuri sau care sunt expuse la radiaţii să facă recoltarea înainte de aceste trei situaţii, deoarece ele distrug celulele”, a mai adăugat reprezentantul Cryo-Save. La adult, recoltarea se poate face de mai multe ori în timpul vieţii, dar la un interval de timp.

„Atât sângele, cât şi ţesutul din cordonul ombilical au un rol important”
Celulele recoltate la naştere sunt însă cele mai bune, atât pentru că sunt într-un număr mare, cât şi pentru că sunt tinere, iar ele pot vindeca mult mai repede bolnavul. „Procedeul nu este deloc dureros, deoarece recoltarea se va face din cordonul ombilical. În plus, în ultima perioadă s-a demonstrat că atât sângele, cât şi ţesutul din cordon au un rol extrem de important, astfel încât Cryo-Save pune la dispoziţia clienţilor un pachet în care se recoltează atât celule din sânge, cât şi din ţesut. Vreau să subliniez faptul că noi nu stocăm sânge integral, ci doar celule stem, deoarece o parte importantă din sângele congelat se strică la dezgheţare, iar substanţa în care se stochează sângele este extrem de toxică, pentru criocongelarea sângelui integral fiind necesar doze mult mai mari din această substanţă”. Există însă şi restricţii. În cazul în care mama este infectată cu un virus, cum ar fi hepatită, SIDA, sifilis sau are malarie ori TBC în forma activă, se vor face analizele sângelui nou-născutului, iar proba va fi păstrată numai dacă nu este infestată.

„Stocarea costă 24,38 euro pe an”
Aşadar, dacă sunteţi în aşteptarea unui bebeluş şi aveţi de gând să recoltaţi celule stem la naştere, procedeul este destul de simplu: contactaţi firma, vă interesaţi asupra termenilor şi condiţiilor şi semnaţi contractul, iar la sfârşit primiţi kitul de transport, dotat cu tot ce vă trebuie pentru recoltare. Atenţie! Ţineţi kitul lângă gentuţa pregătită pentru spital, să nu cumva să-l uitaţi acasă atunci când vă apucă durerile naşterii. În privinţa medicilor, nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece majoritatea cunosc procedura, însă dacă n-au mai recoltat niciodată ar fi bine să discutaţi cu ei înainte sau chiar să stabiliţi o întâlnire cu reprezentanţii firmei pentru care optaţi. „Firma noastră are patru bănci de depozitare în Europa, respectiv în Olanda, Belgia, Germania şi Franţa, iar celulele fiecărui client din România ajung jumătate în Belgia, jumătate în Olanda, din motive de siguranţă. În plus, kitul de transport, care e responsabil de succesul stocării acestora, poate rezista 72 de ore fără autorăcire şi are protecţie antitermică, anti UV şi antişoc. În privinţa costurilor, acestea sunt acceptabile: aproximativ 24,38 euro pe an, dacă împărţim suma totală la patru probe şi 20 de ani de stocare. O sumă rezonabilă, nu-i aşa?”, a mai declarat doctor Roxana Macrin.

Pot trata peste 75 de boli

Celulele stem nu mai sunt în studiu, ci ele sunt folosite uzual, iar numărul bolilor pe care le pot trata creşte de la un an la altul, ajungând în prezent la peste 75. În viitorul apropiat sperăm că printre acestea se vor număra şi afecţiuni precum diabetul, traumatismele măduvei spinării, regenerarea ţesutului lipsă ori deteriorat, pentru boli comune ale sângelui, cancer şi chiar pentru probleme dermatologice. „Celulele pot fi utilizate atât de proprietarul lor, respectiv de adultul de la care s-a recoltat sau de bebeluş, cât şi de părinţii sau rudele acestuia dacă sunt compatibili. În aproximativ 25% dintre cazuri există compatibilitate. Tratamentul în sine pare destul de simplu, o injecţie care vă poate reda viaţa, sănătatea şi speranţa”, a încheiat specialistul Cryo-Save.

Mai multe informaţii despre celulele stem, întrebuinţarea acestora şi procedura recoltării găsiţi pe site-ul http://cryo-save.com.