Main menu

header

913 13 2de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Pentru pacienții cu atrofie musculară spinală, afecțiune gravă, exercițiul fizic rămâne esențial pentru păstrarea capacității motorii și îmbunătățirea calității vieții. Tehnologia vine în sprijinul copiilor cu acest diagnostic, prin Tiny Trainers, primul joc pe smartphone în limba română care le este dedicat.

Exerciții pentru tonifierea musculaturii gâtului și cea a membrelor

Tiny Trainers este un joc sub formă de aplicație pentru smartphone, care îi ajută pe copiii care suferă de atrofie musculară spinală (AMS) să se distreze în timp ce fac exerciții de kinetoterapie. Exercițiile sunt specific alese pentru a fi utile copiilor diagnosticați cu AMS de tip I și II. Tiny Trainers este prima aplicație pentru copiii diagnosticați cu AMS disponibilă și în limba română, pe platformele App Store, respectiv Google Play. La prima deschidere a aplicației, copiii vor adopta un animăluț de companie virtual, cu care se pot juca și pe care îl pot îngriji. Aplicația conține trei tipuri de exerciții sub formă de jocuri cu acesta, pentru tonifierea musculaturii gâtului și cea a membrelor. Prin efectuarea zilnică a exercițiilor din aplicație, copiii vor primi cadouri virtuale, pe care le pot folosi pentru a se juca mai departe cu animăluțul de companie.

Un tratament care se face cu plăcere

Tipurile de mișcări efectuate în timpul jocurilor din aplicația Tiny Trainers au fost dezvoltate împreună cu un kinetoterapeut specializat în recuperarea fizică a copiilor diagnosticați cu AMS. Exercițiile sunt alese pe baza utilității acestora pentru o mare parte a copiilor diagnosticați cu această afecțiune. Aplicația Tiny Trainers este creată pentru copiii între 4 și 7 ani, dar poate fi utilizată și de copii mai mici sau mai mari. Unul dintre elementele importante ale aplicației este faptul că aduce amuzament pentru cei mici, care fac exercițiile cu mai multă plăcere. De asemenea, conține un ecran care arată informații utile kinetoterapeutului atunci când copilul merge la clinica de recuperare. Aplicația nu are rol de diagnostic, prevenție, monitorizare, predicție sau tratament pentru nicio afecțiune, nu este gândită ca parte din planul de recuperare motorie al pacienților și nu trebuie să înlocuiască exercițiile tipice de kinetoterapie prescrise de medicul specialist.

„Acest tip de aplicație, precum și alte tehnologii digitale, pot fi de un real ajutor pacienților care suferă de boli neuromusculare, care pot fi astfel sprijiniți de la distanță“ (kinetoterapeut Roxana Cătinaş, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca)

Mutaţie genetică specifică

Atrofia musculară spinală este o boală genetică, progresivă, în care se produce degenerarea şi moartea celulelor nervoase motorii din măduva spinării, rezultatul fiind atrofia treptată a muşchilor. Această boală apare în urma deficitului de funcţionare a musculaturii coloanei vertebrale, care este provocată de degenerescența motoneuronilor spinali. Afectarea activităţii neuronilor şi transmiterea impulsurilor electrice la nivelul nervilor periferici cu apariţia atrofiei (slăbiciunii) musculare este determinată de o mutaţie genetică specifică. Diagnosticul AMS este stabilit de medicul neurolog, pe baza simptomatologiei clinice şi a investigaţiilor paraclinice. Tratamentul afecțiunii este suportiv şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului şi evitarea complicaţiilor pe termen lung.