de Roxana Istudor şi Flori Pintea
O dietă complet lichidă include alimente mai hrănitoare decât ceaiul sau supa simplă. Dincolo de situațiile medicale care îl impun, acest tip de alimentare a fost adoptat de numeroase persoane și este creditat cu capacitatea de a genera o scădere semnifica- tivă în greutate într-un timp foarte scurt.
Pauză de recuperare pentru sistemul digestiv
Foarte utilă înainte sau după o procedură medicală sau recomandată în cazul în care nu pot fi consumate alimente solide, dieta complet lichidă are și o variațiune dedicată scăderii în greutate într-un timp scurt, fără ca nutrienții necesari organismului să se piardă prin diverse restricționări. Concret, o dietă complet lichidă include toate alimentele care sunt în stare lichidă, se pot transforma în lichid la temperatura camerei ori se topesc la temperatura corpului. Oferind o nutriție superioară planului alimentar cu lichide limpezi, cum sunt conside- rate, de exemplu, supele, regimul complet lichid este considerat și o modalitate prin care se oferă o pauză de recuperare a sistemului digestiv deopotrivă prin starea lichidă a alimentelor ingerate și prin faptul că toate variantele acestui tip de dietă (pentru detoxificare, pentru scădere în greutate sau ca modalitate de a înlocui mese cu alimente solide) înglobează zilnic un număr mic de calorii.
Până la opt mese în fiecare zi
Potrivit nutriționiștilor, este indicat ca persoanele care adoptă temporar acest tip de alimentație să depășească numpărul standard de trei mese pe zi și să se alimenteze în șase până la opt reprize în fiecare zi, cu o varietate de lichide. Meniul unei zile în care se urmează dieta complet lichidă poate arăta astfel: mic dejun - 1 cană cu cremă de grâu diluată cu lapte integral, 1/2 cană cu suc de fructe; gustare - 1/2 cană cu o băutură cu aport suplimentar de nutrienți sau 1/2 cană cu iaurt tip cremă; prânz - 2 căni cu supă, 1/2 cană cu suc de roșii, 1 cană cu budincă de ciocolată; gustare - 1/2 cană cu suc de fructe; cină - 2 căni cu supă, 1 cană cu fulgi de ovăz diluați cu lapte, 1/2 cană cu limonadă; gustare - 1/2 cană cu înghețată de vanilie.
În majoritatea cazurilor, o dietă complet lichidă este ţinută pentru perioade scurte, de la cinci zile până la două săptămâni
Diminuează procentul de grăsime corporală
În comparație cu o dietă cu lichide limpezi, există o varietate de alimente care se pot consuma într-o dietă completă cu lichide: toate sucurile de fructe sau de legume (se evită pulpa), supe limpezi de carne de vită, pui, legume, smântână, toate tipurile de lapte de vacă, produse lactate fără lactoză, unt, iaurturi cremă, creme de cereale, maioneză, unt de arahide cremos sau unt de nuci, cafea și ceai, cacao fierbinte, băuturi pentru sportivi, milkshake-uri, budincă, gelatină, înghețată simplă, sorbet, siropuri aromate. În general, se recomandă sfatul medicului pentru adoptarea unei astfel de diete, întrucât poate fi nevoie de suplimentarea cu anumite vitamine, pentru ca regimul să nu genereze carențe. În ansamblu, potrivit cercetărilor, o astfel de dietă duce la o scădere în greutate rapidă și semnificativă - un studiu a constatat că participanții supraponderali au pierdut în medie zece procente din grăsimea corporală.