Main menu

header

Rozmarinul ţine nervii în formă

de Eugenia Golub

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă folosită de peste 2.000 de ani, care are întrebuinţări medicale diverse. Este bogată în vitaminele A, B3, B6 şi C, în ulei volatil, fier, potasiu şi calciu şi are proprietăţi coleretice, diuretice, colagoge şi antiseptice. Rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt se foloseşte şi în bucătărie, în special în gastronomia franceză şi italiană, la condimentarea mâncărurilor din carne şi legume, cărora le dă un gust deosebit, aromat, uşor amărui.

Read more: Rozmarinul ţine nervii în formă

Rodia, fructul-medicament

de Ana Trifan

Rodiile, aceste fructe delicioase, oferă mult mai mult decât un gust incredibil de bun. Ele conţin substanţe ce acţionează împotriva procesului de îmbătrânire şi reduc riscul apariţiei cancerului. Vă prezentăm principalele motive pentru care ar trebui să introduceţi cât mai des rodiile şi sucul acestora în dieta dumneavoastră.

Read more: Rodia, fructul-medicament

Sucul proaspăt de ridiche neagră detoxifică ficatul

de Cătălina Tăgârţă

Dacă vă confruntaţi cu probleme hepatobiliare, pe lângă tratamentul medicamentos e indicat să luaţi şi alte măsuri, preferabil naturiste, în vederea detoxificării organismului.

Read more: Sucul proaspăt de ridiche neagră detoxifică ficatul

Hreanul, antibiotic natural

de Anda Postolache

Odată cu venirea anotimpului rece, este recomandat să vă protejaţi de gripe şi răceli folosindu-vă de farmacia verde. Un aliat important în acest anotimp este hreanul, fiind bogat în vitamina C, în complexul de vitamine B, dar şi datorită faptului că în componenţa lui intră substanţe care sunt adevărate antibiotice naturale.

Read more: Hreanul, antibiotic natural

Broccoli modificat genetic vs cancer

de Elena Şerban

Organismele modificate genetic nu sunt deloc pe placul oamenilor şi nici al autorităţilor diverselor state ale lumii. Iată însă că în Marea Britanie a fost pus la vânzare un tip de broccoli, modificat genetic, ce poate conţine mai multe ingrediente active capabile să lupte cu boala secolului, cancerul.

Read more: Broccoli modificat genetic vs cancer

Ghimbirul combate senzaţia de vertij

de Liliana Simidon

Vertijul reprezintă senzaţia eronată a mişcării spaţiului înconjurător în raport cu corpul. În plus, mai pot apărea stări de greaţă sau de vomă, transpiraţii, mişcări anormale ale ochilor, paloare, angoasă şi, uneori, acufene (ţiuit în urechi) sau chiar surditate. Câteodată, acestea sunt însoţite de dificultăţi vizuale, de vorbire sau greutate de deplasare. Durata acestor simptome se poate întinde de la câteva minute la câteva ore, iar apariţia poate fi constantă sau episodică. Leacurile din natură pot ajuta în acest caz.

Read more: Ghimbirul combate senzaţia de vertij

Preparaţi-vă acasă pasta de dinţi

de Ana Trifan

Pastele de dinţi, periuţele, pulberea de curăţat dantura sau apa de gură nu existau cu sute de ani în urmă, aşa că oamenii trebuiau să apeleze la ajutorul naturii pentru a-şi menţine dantura sănătoasă.

Read more: Preparaţi-vă acasă pasta de dinţi

Doctor Petre Mureşan: „Tinctura de arnică rezolvă problemele legate de circulaţia periferică“

06-12-1de Cătălina Tăgârţă

Circulaţia periferică este extrem de importantă în buna funcţionare a organismului, deoarece de ea depind irigarea ţesuturilor cu sângele necesar, hrănirea lor cu principiile alimentare de care au nevoie şi eliminarea reziduurilor din organism - rezultate în urma proceselor metabolice, dar chiar şi eliminarea toxinelor. De aceea, pacienţii cu circulaţie periferică deficitară trebuie să ştie că există măsuri pe care le pot lua pentru a rezolva această problemă. Doctor Petre Mureşan (foto), medic primar de medicină generală şi atestat în homeopatie şi ultrasonografie generală, ne-a spus mai multe în acest sens.

Read more: Doctor Petre Mureşan: „Tinctura de arnică rezolvă problemele legate de circulaţia periferică“

Anghinarele susţin activitatea ficatului

de Gabriela Niculescu

Anghinarea este originară din Cartagina, fiind cultivată în Italia şi Franţa încă din timpul Renaşterii, unde se consuma sub formă de salată, fiind considerată o delicatesă cu proprietăţi afrodiziace. Conţine proteine, lipide, glucide, 82% apă, mangan, fosfor, fier, vitaminele A, B2, C, oxidanţi, polifenoli, flavone şi insulină. Anghinarea este o legumă foarte uşor digerabilă şi are valoare energetică mare, acţiune hepatică şi tonică asupra muşchiului inimii. Anghinarea are şi efect detoxificant-depurativ, favorizând eliminarea ureii şi a acidului uric.

Read more: Anghinarele susţin activitatea ficatului

Cordiceps, ciuperca magică

de Ana Trifan

Cordiceps sinensis, o ciupercă folosită de mii de ani în China datorită efectelor sale miraculoase pentru sănătate, a început în ultimii ani să capete o recunoaştere binemeritată şi la nivel internaţional. În plus, numeroase studii au demonstrat că această ciupercă are, într-adevăr, calităţi medicinale.

Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar
Ciuperca Cordiceps stimulează producţia de „celule-ucigaşe”, care sunt responsabile pentru modul în care corpul uman răspunde la atacul virusurilor şi al bacteriilor. Mai multe studii au arătat că aceasta acţionează eficient în cazul persoanelor care suferă de leucemie.

Creşte libidoul
Ciuperca îmbunătăţeşte funcţiile sexuale la bărbaţi şi creşte libidoul prin stimularea producerii de hormoni sexuali. Poate fi folosită şi pentru tratarea infertilităţii la femei, însă tratamentul trebuie să fie de durată (cel puţin o jumătate de an).

Rezistenţă mai mare la efort
Cercetările realizate de specialiştii chinezi au arătat că ciuperca stimulează dezvoltarea musculaturii şi îmbunătăţeşte performanţele fizice. Sportivii chinezi care au consumat Cordiceps au avut rezultate mai bune la competiţii, comparativ cu cei care nu au luat această ciupercă, potrivit rapoartelor cercetătorilor.
Cordiceps acţionează ca un antioxidant şi stimulează formarea celulară, în special la persoanele în vârstă. De asemenea, oferă un somn liniştit, calmează sistemul nervos şi reduce anxietatea, acţionând ca un sedativ.

Vine de hac bronşitei şi astmului
Ciuperca îmbunătăţeşte şi funcţiile respiratorii. Tratamentul cu Cordiceps a arătat rezultate bune în combaterea tusei, a bronşitelor cronice şi a astmului, deoarece relaxează pereţii bronhiali şi are proprietăţi antiinflamatoare.
De asemenea, creşte fluxul de oxigen către celule. De acest lucru beneficiază întregul corp, care are parte, în acest fel, de mai multă energie şi de vitalitate. De efectele Cordiceps beneficiază şi sistemul vascular, deoarece ciuperca îmbunătăţeşte circulaţia, reglează presiunea sângelui şi întăreşte muşchii inimii. De asemenea, protejează ficatul şi rinichii (Cordiceps îmbunătăţeşte fluxul sangvin către aceste organe, stimulând activitatea şi abilitatea ficatului şi rinichilor de a lupta cu bolile, inclusiv hepatita şi bolile renale cronice).

Maximum 9 grame pe zi
Sunt mulţi cei care consideră ciupercile drept dezgustătoare şi nu suportă ideea de a le consuma. Aceştia pot sta însă liniştiţi, pentru că se găseşte în comerţ şi sub formă de pulbere, tablete sau capsule. 2-4 g din această ciupercă (se pot lua până la 9 g), zilnic, timp de una-două luni, sunt îndeajuns pentru ca efectele să devină vizibile.

- Cordiceps este o variantă de tratament ideală pentru cei care nu mai au încredere în pastilele clasice.
- Ciuperca nu are efecte secundare, însă nu e indicată femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor, deoarece nu s-au făcut încă studii care să demonstreze dacă aceste categorii de persoane pot fi afectate în vreun fel.

Ceaiul de salcie previne tromboza

de Liliana Simidon

Tromboza reprezintă formarea de cheaguri în interiorul unui vas de sânge. Dacă cheagul se formează la nivelul unei artere coronare, atunci consecinţele pot fi foarte grave, respectiv poate surveni un infarct miocardic. Dacă însă cheagurile (numite şi trombi) se formează la nivelul unei vene a piciorului, aceasta va da naştere unei tromboflebite. Astfel, fluxul sangvin prin vena respectivă va fi blocat total sau parţial, provocând dureri spontane precum şi senzaţia de încălzire locală. În cazul în care situaţia nu este tratată, ci este lăsată să se agraveze, gamba se umflă, starea generală a organismului poate fi afectată de febră, ţesuturile aferente nu mai sunt hrănite corespunzător şi pot apărea varice.

Read more: Ceaiul de salcie previne tromboza