Main menu

header

de Liliana Simidon

Diverticulii reprezintă formaţiuni de mărimea unor boabe de cireşe, ce se formează la nivelul colonului, în special al colonului sigmoid (ce descrie un „S” înainte de rect). Aspectul lor seamănă cu acela al unor mici găuri, ce se formează în peretele intestinal, împingând din interiorul colonului către exterior. Inflamarea acestora provoacă neplăceri, însă poate fi tratată cu ajutorul remediilor din surse naturale.

Apar simptome chinuitoare şi chiar sângerări
Diverticulii se formează mai ales în caz de constipaţie cronică. Astfel, peretele intestinal se îngroaşă şi îşi pierde tonusul, fiind nevoie de o presiune din ce în ce mai crescută pentru eliminarea scaunului. În timp, această presiune afectează negativ zonele slăbite ale peretelui intestinal, formându-se mici hernii ce trec prin „pătura” musculară.
Prezenţa diverticulilor în peretele colonului se numeşte diverticuloză, iar diverticulita reprezintă inflamarea sau infecţia acestor diverticuli.
Printre simptome se numără: durere intensă în stânga abdomenului, tulburări de tranzit intestinal (constipaţie sau diaree), febră, acumularea locală de puroi sau, mai rar, sângerări ale colonului.

Mâncaţi orez, orz şi fructe
Cauzele acestei boli ţin în primul rând de alimentaţie. În ţările a căror hrană este bogată în fibre, această afecţiune este, practic, necunoscută, însă în ţările industrializate, unde populaţia consumă mâncare fără valoare nutritivă, în care abundă conservanţii şi coloranţii, această problemă apare frecvent.
Tratamentul include o modificare a alimentaţiei, ce trebuie să cuprindă multe alimente bogate în fibre (cereale integrale, mai ales orez brun şi orz, deoarece acestea reduc spasmele colonului) şi fructe (papaya, pere, pepene - consumate ca atare sau sub formă de sucuri proaspăt stoarse - deoarece reduc inflamaţia intestinală).

Usturoiul îmbunătăţeşte tranzitul intestinal
Tărâţele de psyllium sunt în mod special recomandate, deoarece sunt unul dintre cele mai bune remedii pentru sănătatea colonului. Odată ingerate, acestea îşi măresc volumul, putând îngloba resturile depuse pe pereţii intestinali. Pe de altă parte, consistenţa lor emolientă lubrifiază colonul, ajutând la îmbunătăţirea tranzitului intestinal. Este însă foarte important ca în timpul tratamentului cu tărâţele de psyllium să consumaţi o cantitate suficientă de lichide (circa doi litri pe zi). În caz contrar vă puteţi confrunta cu constipaţie (bolul alimentar se usucă şi nu mai poate fi eliminat).
Şi usturoiul este recomandat, deoarece îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi are efect detoxificant la nivelul sistemului digestiv.
De ajutor pot fi şi anumite plante, cum ar fi: pulberea de obligeană şi de coriandru, infuzia de gălbenele şi fructele de anason (sub formă de infuzie).

Ocoliţi alimentele uscate şi carnea roşie
Evitaţi alimentele uscate, ce provoacă constipaţia, precum: alune, migdale şi nuci. Acestea sunt indicate într-o multitudine de afecţiuni, dar nu şi atunci când sunteţi predispuşi către diverticulită. De asemenea, ocoliţi produsele de patiserie, pâinea prăjită, alimentele uscate, mâncarea de tip fast-food, carnea roşie, cafeina şi tutunul. Toate acestea au un efect iritant asupra mucoasei colonului.

Recomandări

COLON CONTROL: datorită aportului substanţial de bacterii Lactobacilus acidophillus, a tărâţelor de ovăz şi a pulberii din pectină de mere, acest produs vă scapă de probleme, păstrând totodată echilibrul florei bacteriene. De asemenea, ajută în cazul colonului iritabil, a constipaţiei acute şi cronice şi optimizează absorbţia nutrienţilor în tubul digestiv, astfel că poate controla cu succes procesul de digestie. Administrare: două capsule de trei ori pe zi, pe perioade de minimum o lună.
COLON SĂNĂTOS - LINIA VERDE: ajută la menţinerea sănătăţii colonului, fiind util în diverticulită, în cazul sindromului colonului iritabil, când este vorba despre tulburări digestive ce apar în urma stărilor de nervozitate. Are acţiune calmantă, antispastică, carminativă şi antidiareică. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIZOLAX: reglează frecvenţa scaunelor fără a exercita o presiune mărită asupra intestinelor, normalizează peristaltismul şi tranzitul intestinal. Purifică organismul prin eliminarea pe cale naturală a toxinelor existente în colon. Administrare: una-trei capsule seara, înainte de culcare.
TRIPHALA: are acţiune detoxificantă la nivelul colonului, fiind util în caz de constipaţie, sindromul colonului iritabil şi poate ajuta la regenerarea colonului.

De reţinut! Mierea are efect uşor laxativ şi detoxificant.