Main menu

header

Menta vă drege după Sărbători

de Gabriela Niculescu

Românii ţin la tradiţii, iar cea a meselor îmbelşugate de Sărbători n-a lipsit aproape din nicio casă. Însă, de multe ori, alimentele combinate nefast duc la apariţia unor disconforturi gastrice. Indigestia şi arsurile stomacului sunt cauzate de creşterea sau descreşterea secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu un rol important în digestie, iar simptomele includ arsuri, gaze, greaţă, senzaţia de balonare şi reflux esofagian. Iată câteva metode de detoxificare binevenite după carne grasă, sarmale, cartofi, alcool şi cozonac.

Read more: Menta vă drege după Sărbători

Coriandrul vă menţine tineri şi sănătoşi

de Cristina Cristache

Este bogat în fier, vitaminele A şi C şi, chiar dacă astăzi nu lipseşte din bucătăria unei gospodine, a fost iniţial folosit pentru proprietăţile sale terapeutice. Coriandrul, căci despre el vorbim, poate fi de ajutor în cazul multor afecţiuni, de la cele digestive până la cele oculare, nervoase sau sexuale. Este cunoscut de mai bine de 2.000 de ani, seminţele sale fiind menţionate în vechile scrieri sanscrite şi descoperite chiar şi în mormintele egiptene.

Read more: Coriandrul vă menţine tineri şi sănătoşi

Pervinca vine de hac laringitei sau amigdalitei

de Cătălina Tăgârţă

În sezonul rece, afecţiunile respiratorii, precum faringita sau laringita, sunt din ce în ce mai frecvente. Din fericire, pervinca vă poate reda rapid starea de bine. Totul e să ştiţi cum să o folosiţi.

Read more: Pervinca vine de hac laringitei sau amigdalitei

Leac pentru răceli: indigoul sălbatic

de Ana Trifan

Rădăcina de indigo sălbatic este folosită de sute de ani în Europa, pentru tratarea ulceraţiilor pielii şi a mai multor tipuri de infecţii, în special a celor care afectau cavitatea bucală, gingiile, nodulii limfatici sau gâtul. Planta este însă rareori utilizată singură. De obicei, se preferă un tratament ce include, pe lângă indigoul sălbatic, plante precum echinacea sau thuja, pentru a combate răcelile.

Read more: Leac pentru răceli: indigoul sălbatic

Unguraşul vs tuberculoză

de Cătălina Tăgârţă

Util în caz de dischinezii biliare, dar şi în caz de gripă, unguraşul este o plantă din flora spontană, ce aparţine familiei Laminaceae. Creşte în locuri însorite, aride, pe pajiştile aflate la marginea drumurilor şi a gardurilor şi îl puteţi recunoaşte uşor după tulpina înaltă de 50-80 de centimetri şi după perii cu care este acoperit. De asemenea, florile sunt mici, de culoare albă, iar în scop fitoterapeutic se folosesc atât ele, cât şi frunzele.

Read more: Unguraşul vs tuberculoză

Uleiul de in luptă contra deshidratării pielii

de Elena Şerban

Originar din Egipt, inul este o plantă ce poate fi folosită nu doar în industria textilă, ci şi în farmacia naturistă. Cunoscut ca excelent luptător împotriva constipaţiei, inul poate fi folosit şi sub formă de ulei.

Read more: Uleiul de in luptă contra deshidratării pielii

Oţetul de mere vă scapă de foliculită

de Liliana Simidon

Foliculita apare atunci când foliculii (rădăcinile firelor de păr) se inflamează, pielea din jur devine roşie şi uneori se formează pustule, coşuri sau iritaţii. Poate apărea în orice parte a corpului din cauza înţepăturilor de insecte, a epilării, a bărbieritului sau a frecării pielii de haine. În cazurile grave, poate provoca cicatrice sau chiar căderea permanentă a părului.

Read more: Oţetul de mere vă scapă de foliculită

Cocteiluri apicole pentru sănătate

13-10-1de Gabriela Niculescu

Imunitatea este capacitatea organismului de a opune rezistenţă factorilor agresori externi, de obicei microbi. Ea poate fi naturală sau dobândită. La amplificarea imunităţii pot contribui cu succes produsele apicole, deoarece au efecte antimicrobiene. Cel mai indicat mod de a proteja organismul este consumul de cocteiluri apicole individualizate. Doctor Mirela Stranţ (foto), medic specialist în apifitoterapie la CasaBio din Cluj, vă spune cum ajută fiecare produs apicol.

Read more: Cocteiluri apicole pentru sănătate

Arome vindecătoare

de Ana Trifan

- Trei parfumuri ce vă vor „împodobi“ locuinţa

Dintre toate simţurile, doar unul este direct legat de creier, însă deseori subestimat: mirosul. Nu mai puţin de trei sferturi din ceea ce percepem ca gust se datorează, de fapt, mirosului, acesta oferindu-ne indicii în caz că ceva este toxic, plăcut, gustos ori expirat. Dar poate face mai mult decât să ne stimuleze apetitul sau să ne avertizeze în legătură cu calitatea mâncării. Simţul mirosului are rădăcini profunde în memorie, poate avea efect relaxant şi stimulează mintea şi trupul.

Read more: Arome vindecătoare

Vă e frig? Încălziţi-vă cu… alune şi migdale

de Cătălina Tăgârţă

Deşi poate părea greu de crezut, există situaţii în care alimentaţia este principala vinovată pentru frigul resimţit, nu doar temperaturile scăzute. De aceea, e important ca fiecare persoană să cunoască şi să consume produse despre care se spune că ţin de cald. În acest fel veţi reuşi să ţineţi la distanţă şi răceala.

Read more: Vă e frig? Încălziţi-vă cu… alune şi migdale

Saschiul stimulează creierul

de Adela Stăncescu

Originar din centrul şi din sudul Europei, saschiul poate fi găsit din Portugalia până în Olanda, ţările baltice, Caucaz şi Turcia. Creşte în pădurile umede de foioase şi în regiunile de câmpie şi de deal, unde formează poieniţe compacte. Planta este cultivată în special în parcuri, pentru că rămâne verde şi iarna. În ţara noastră se întâlneşte în zona subalpină şi alpină şi este folosită pentru tratarea multor afecţiuni.

Read more: Saschiul stimulează creierul