Main menu

header

945 10 2de Georgiana Mihalcea

Tehnica metamorfică este o terapie complementară care funcţionează pe memoria celulară, deblocând modele de gândire și emoții stagnante din perioada prenatală, numite în mod obișnuit „traume”, care ne împiedică să avansăm în siguranţă în viață, deoarece sunt greu de recunoscut, fiind în subconștientul nostru. Marlena Scarlat (foto), psiholog și terapeut holistic la cabinetul Forța Vieții (www.fortavietii.ro), din localitatea Bistrița, județul Neamț, ne-a dezvăluit faptul că, devenind conștienți de ele și de capacitatea de a le folosi pentru propria transformare, vom spori încrederea în noi și respectul de sine.

„Stimulează memoria celulară prin eliminarea blocajelor profunde”

- Cum acționează această terapie?

- Tehnica metamorfică, numită și terapia prenatală, este un masaj blând pe părțile reflexogene ale corpului prin care sunt stimulați senzorii activi din piele, care au înmagazinat traumele din perioada de preconcepție, concepție și postconcepție. Aceste probleme emoționale care nu au fost rezolvate sunt cristalizate în celule ca modele de gândire, condiționări sau temeri pe care noi nu conștientizăm de unde vin, însă sfârșesc prin a ne produce necazuri în viață.

- Care îi sunt principalele beneficii?

- Această tehnică stimulează memoria celulară prin eliminarea blocajelor profunde și producerea de eliberări, ducând la rezultate remarcabile. Ea activează memoria noastră celulară, inversând structurile mentale și emoționale ale inconștientului. Este foarte eficientă în tratarea depresiei, a anxietății, hiperactivității, sindromului Down, autismului și multe altele, la nivel fizic, mental, emoțional și comportamental.

- Pe ce principii generale se bazează?

- Viața care înmugurește în pântecele mamei, poartă deja „povestea” celor doi părinți. Totodată, este influențată și păstrează emoții și din această perioadă. Deci, în toate aceste nouă luni de viață intrauterină, adunăm și putem fi marcați de-a lungul vieții de experiențele emoționale ale mamei, încă de la momentul conceperii. Altfel spus, de îndată ce s-a format, o celulă are o conștiinţă elementară. Numeroși factori au influență asupra noastră de-a lungul acestor nouă luni: felul de a fi al părinților noştri, factorii culturali și de mediu în care trăiesc, stadiul de evoluție la care se află umanitatea, alături de influențe cosmice, nonmateriale.

„Bagajul emoțional se transmite de la o generație la alta”

945 10 3- Putem spune, așadar, că există un bagaj emoțional care se transmite în fiecare familie?

- Observăm cu toții faptul că există numeroase „modele” care se repetă din generație în generație, asemenea unui efect de domino. Este vorba despre repetiții legate de dificultăți cu privire la prosperitatea financiară, la dependențe, la boli psihosomatice, incest, crime, accidente, sinucideri etc. Este ca și cum fiecare familie ar fi urmărită de o anumită situație. Unele aspecte sunt fericite, precum transmiterea unor talente sau a unor trăsături benefice. Altele, însă, sunt nefaste și distructive, într-atât încât uneori par ghinioane care pun stăpânire pe acea familie și se transmit din generație în generație.

- Ne puteți da un exemplu concret, pentru a înțelege mai bine acest concept?

- Iată, de exemplu, în celebra familie Kennedy, situația care s-a repetat, câteva generații, este cea a morții tragice și premature. Cu siguranță cunoașteți și dumneavoastră exemple similare. Există unele care sunt atinse, de mai multe generații, de o anumită afecțiune psihosomatică. Alții trec prin experiența pierderii unui copil, decese premature sau sinucideri, cum spuneam mai devreme. Există repetiții care sunt legate de partea financiară sau de sănătate ce afectează numeroase familii.

- Cum se poate explica acest efect de cascadă, din generație în generație?

- Biologia ne învață că moștenim de la predecesorii noștri caracteristicile fizice și predispoziția spre anumite boli și afecțiuni. Numeroși cercetători susțin, de asemenea, faptul că moștenim un bagaj psihic de la strămoșii noştri. De foarte mulți ani, psihologi, psihanalişti, psihoterapeuți și alți specialiști studiază transmiterea problemelor de natură psiho-emoțională de la o generație la alta. Au descoperit faptul că multe dintre alegerile noastre, fie profesionale sau sentimentale, sunt influențate de ceea ce au trăit înaintașii noștri. Copilul care se naște vine cu un „bagaj” din ambele linii parentale. Cu toții avem o moștenire psihică și un bagaj genetic. Trecutul interacționează cu prezentul, iar prezentul influențează viitorul. Acest lucru nu înseamnă însă că suntem condamnați să retrăim aceste traume. Există soluții și aici intervine tehnica metamorfică.

„Picioarele au în structura lor toată istoria evenimentelor trăite de noi”

945 10 3- Ce soluții avem pentru a „rupe lanțul” acestei moșteniri?

- Din reflexologie s-a desprins o altă ramură, Tehnica Prenatală, descoperită și descrisă de Robert St. John, psiholog și terapeut, în 1960, numită ulterior „Tehnica Metamorfică”. Așa cum pământul acționează asupra structurii fizice a semințelor, terapeutul, în calitate de catalizator, descompune structura temporală a perioadei de gestație. S-a constatat că aceasta este reflectată de corpul uman, în special de către părți ale picioarelor, mâinilor și capului și că această perioadă de formare poate fi actualizată și descompusă prin aceste zone.

- Care sunt etapele unei ședințe?

- Se lucrează pe proiecția coloanei vertebrale de pe laba picioarelor, câte o jumătate de oră pe fiecare picior. Apoi pe proiecția coloanei de pe mâini, timp de 15-20 de minute. La final, persoana așezată pe un scaun este masată pe cap în jur de zece minute. Acasă, părinții pot lucra pe piciorușele copiilor maxim un sfert de oră. Dacă celor mici nu le place „gâdileala”, pot face acest „masaj” și după ce adorm. Ideal ar fi să lucreze și soții unul pe celălalt, căci „moștenirea” vine prin ei și, vindecându-și ei „lada cu zestre”, ajută mult copiii să nu mai rezoneze nici psihic, nici fizic cu acele „moşteniri” și să nu le transmită mai departe.

- Cu ce zonă începeți intervenția în vindecarea unui pacient?

- Picioarele au amprentată în structura lor toată istoria evenimentelor trăite de noi, de aceea începem tratamentul cu ele. Acestea ne poartă prin viață, de la naștere până la trecerea în altă dimensiune. Sen- zațiile pe care ele le simt sunt cu totul speciale, dar, din păcate, nu prea le dăm atenție. De la pelvis în jos, coapsele, gambele, gleznele, tălpile reflectă capacitatea noastră de a ne mișca fizic, dar și psihic. Ele sunt extensia centrului mișcării noastre în corp. Picioarele definesc felul nostru de a fi în lume și cât de echilibrați suntem, constituie baza, punctul de echilibru. Ele vorbesc despre felul în care ne menținem verticalitatea, despre calea pe care păşim, despre direcția spre care mergem.

„Multe din durerile fizice şi sufleteşti au legătură cu nişte blocaje existente pe coloana vertebrală, în zona punctelor reflexe de pe picioare, mâini şi cap“

„Acţiunea metamorfozei se exprimă printr-o schimbare în modul nostru de a fi. Este o mişcare dinspre ceea ce suntem spre ceea ce putem fi, ajutând pe oricine intră într-un proces de eliberare a potenţialităţilor şi calităţilor aflate în stare latentă“

„Principiul patern se află în dreptul primei articulaţii a degetului mare“

- Care este cea mai sensibilă zonă de terapie?

- Deoarece coloana vertebrală este principalul suport osos al corpului, ea conține sistemul nervos central. Și pentru că nu există separație între corp și minte, apar efectele benefice psihologice ale acestui tip de tratament. Există o corelație directă între blocajele constatate în zona călcâiului pe proiecția coloanei și problemele organelor sexuale și dificultățile legate de principiul matern al pacientului. Tot această zonă reflectă și dificultățile legate de stabilitatea socială și relația cu realitatea. Important de menționat este că principiul patern se află în dreptul primei articulații a degetului mare, acolo unde se află reflexul părții superioare a gâtului. Blocajele de aici corespund dificultăților psihologice ale pacientului cu principiul patern.