Main menu

header

927 10 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Derivat din metoda clasică, pilatesul clinic utilizează un complex de exerciții care se pliază pe nevoile și problemele de sănătate ale fiecărui pacient. Mișcările specifice redau corpului, în timp, sănătatea și suplețea. În ce afecțiuni este indicat pilatesul clinic, ne spune Elena Ispas (medalion), fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Fizio-Life Medica (www.fiziolife.ro).

„Scade greutatea corporală şi creşte mobilitatea articulară şi forţa musculară”

- Ce este pilatesul?

- Pilatesul este o formă de fitness pentru corp și minte. Metoda de antrenament contribuie nu doar la remodelarea corporală, ci și la corectarea posturii defectuoase. Acest tip de antrenament a fost dezvoltat la începutul secolului al XX-lea, în Germania. Filosofia pilatesului poate fi definită în celebra frază a inventatorului său, antrenorul Joseph Pilates: „Dezvoltă corpul într-o manieră echilibrată, corectează posturile greșite, reîncarcă trupul, mintea și spiritul”. Unele mișcări din pilatesul tradițional au fost adaptate la nevoile pacienților, de către specialiști. Astfel, a luat naștere pilatesul clinic, o metodă terapeutică foarte cunoscută în străinătate, care, pe lângă beneficiul tonifierii corpului, ajută în procesul de recuperare după unele intervenții chirurgicale și afecțiuni precum cele musculo-scheletale, respiratorii, cardiovasculare, neurologice și urologice.

- Ce efecte are pilatesul clinic asupra problemelor musculo-articulare?

- Așa cum am mai spus, pilatesul clinic respectă principiile de bază ale pilatesului clasic, tradițional. Principalele sale obiective sunt, pe lângă corectarea posturilor greșite, activarea și întinderea musculară, precum și creșterea tonusului muscular. De pildă, exercițiile specifice acestei terapii sunt indicate pentru toate persoanele cu probleme ale spatelui. Pilatesul clinic scade greutatea corporală, previne osteoporoza, crește mobilitatea articulară și forța musculară. De asemenea, pilatesul clinic îmbunătățește flexibilitatea. Metoda este utilizată și pentru pacienții care au suferit o accidentare, recuperarea după traumatisme fiind rapidă și eficientă.

„Mișcările sunt line, corelate cu respirația”

927 10 2- Ce alte diferențe mai există între pilatesul tradițional și cel clinic?

- Pilatesul tradițional este destinat oricărei persoane sănătoase, programul fiind adaptat la nivelul unei clase, sub îndrumarea unui instructor. În pilatesul clinic, însă, exercițiile sunt recomandate pe baza unui diagnostic și a unei evaluări funcționale. Terapia se realizează doar cu ajutorul unui fizioterapeut certificat în Metoda Pilates Clinic.

- Cum se desfășoară, mai exact, ședințele de pilates clinic?

- Tratamentul fizioterapeutic, ce folosește această metodă, are la bază o varietate de exerciții. Mișcările au amplitudine mare, fiind executate cu grație, astfel încât exercițiile iau forma unei coregrafii. Acestea sunt corelate cu respirația. Mişcările nu se opresc nicio clipă. Sfârşitul uneia reprezintă, de fapt, începutul alteia. Un principiu fundamental al pilatesului este centralizarea. Mai exact, toate mișcările trebuie să pornească din centrul energetic al corpului, din abdomen. Noțiunea de „centru” („powerhouse”, așa cum o numea Joseph Pilates) face referire la cel mai profund strat de mușchi, care asigură stabilitatea coloanei și a pelvisului. Acest aspect este foarte important în prevenirea și tratarea durerii lombare, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial. Succesul pilatesului clinic nu se rezumă doar la realizarea și controlul total al exercițiilor, ci și la faptul că individul devine conștient de capacitățile și limitele sale. Mintea este implicată, în mod direct, în efectuarea corectă a fiecărei mișcări. Practic, această metodă revoluționară de antrenament se bazează pe conexiunea dintre minte și corp. În timpul ședințelor de pilates clinic, pacientul se concentrează asupra respirației, dar și asupra corpului și execuției exercițiilor, reușind, în acest fel, să se detașeze de orice tensiune emoțională și să se relaxeze din punct de vedere fizic și psihic. Plămânii se vor dilata și contracta la maximum, pe parcursul exercițiilor.

„Îmbunătățește circulația și diminuează formarea aterosclerozei”

927 10 3- Ce alte beneficii are pilatesul clinic?

- Pilatesul clinic este eficient și în problemele de sănătate care apar la nivelul aparatului urinar și reproducător. Mai exact, această terapie ameliorează incontinența urinară, îmbunătățește funcția sexuală și contribuie, totodată, la întărirea planșeului pelvin pre și postnatal.

- Care sunt efectele acestei terapii în bolile cardiovasculare, respiratorii și neurologice?

- Într-adevăr, este important de amintit că rezultate favorabile s-au constatat și în afecțiunile cardiovasculare, respiratorii și neurologice. Exercițiile de pilates clinic ajută persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, deoarece acestea scad nivelul colesterolului și presiunea sangvină, îmbunătățesc circulația și reduc formarea aterosclerozei. Acestea normalizează respirația, cresc capacitatea pulmonară, antrenează mușchii respiratori, iar țesuturile sunt mai bine oxigenate. Beneficiile sunt și de ordin neurologic, întrucât exercițiile de pilates clinic mențin reflexele, îmbunătățesc coordonarea și echilibrul, stimulând activitatea cerebrală.

„Potrivit studiilor, pilatesul clinic este eficient în scleroza multiplă, deoarece îmbunătățește echilibrul, mersul și funcțiile cognitive ale pacienților“

„Susţine un stil de viaţă activ şi sănătos“

- De ce detalii trebuie să țină cont fizioterapeutul înainte de desfășurarea programului de exerciții?

- Fizioterapeutul se asigură, întotdeauna, că înțelege problema pacientului, ține cont de afecțiunile colaterale și de tratamentul medicamentos ce poate să mascheze durerea pe moment. De asemenea, el efectuează exercițiul în prealabil, pentru ca pacientul să înțeleagă mai bine fiecare mișcare. De fiecare dată, exercițiile vor începe prin corectarea aliniamentului și stabilizarea coloanei pacientului. Specialistul în fizioterapie va realiza un program de exerciții, destinat fiecăruia, astfel încât obiectivele să poată fi atinse. Același lucru este valabil și pentru predarea exercițiilor în grup. Fizioterapeutul va forma grupe mici, de 4-6 persoane, cu afecțiuni similare. În orele de grup, exercițiile vor viza întregul corp, chiar dacă pacienții se confruntă doar cu o durere lombară.

- Câte ședințe sunt indicate și pentru ce perioadă de timp?

- Pilatesul clinic este o terapie recomandată pe tot parcursul vieții. Acesta susține un stil de viață activ și sănătos. Este necesar să avem o rutină de exerciții pentru menținerea efectului obținut în fiecare sesiune. Pilatesul clinic se practică de două-trei ori pe săptămână.

- Căror categorii de persoane nu le e recomandat pilatesul clinic?

- Fiind o metodă care presupune conștientizarea fiecărei mișcări, exercițiile nu pot fi efectuate de copiii mici sau de persoanele cu probleme psihice.