Main menu

header

925 10 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Limfedemul presupune o acumulare anormală de lichid limfatic în țesuturile moi. De regulă, acesta apare la nivelul membrelor superioare și inferioare. În momentul în care unul sau mai mulți ganglioni sunt îndepărtați chirurgical, cum se întâmplă în anumite tipuri de cancer, limfa nu mai poate fi drenată către circulația generală și se acumulează în țesuturile subcutanate. Terapia decongestivă complexă are rezultate remarcabile în tratarea limfedemului. În ce constă aceasta, aflați de la Georgiana Stama (medalion), fizioterapeut în cadrul Clinicii Fizio-Life Medica (www.fiziolife.ro).

„Drenajul limfatic manual este cea mai eficientă metodă de tratament”

- Care sunt factorii de risc pentru apariția limfedemului?

- Printre aceștia se numără intervențiile chirurgicale prin care au fost înlăturați ganglionii axilari, radioterapia aplicată în zona sânului, axilei, ganglionilor mamari interni sau în regiunea ganglionilor subclaviculari, obezitatea, traumatismele, sindromul posttrombotic, hipertensiunea arterială, predispozițiile congenitale. Cu cât nu- mărul ganglionilor axilari îndepărtați este mai mare, cu atât riscul de apariție a limfedemului este mai ridicat. Limfedemul membrelor superioare este întâlnit adesea în cancerele mamare, care au fost supuse unor proceduri terapeutice chirurgicale și/sau iradiante. Pe de altă parte, limfedemul membrelor inferioare este asociat frecvent cancerelor din sfera urogenitală, de tipul cancerului tractului urinar, cancerului vezicii urinare, renal, de prostată, testicule și penis. De asemenea, cancerele zonei capului și gâtului se asociază adesea cu apariția edemului la nivelul gâtului și, uneori, la nivelul limbii.

- Poate fi vindecat limfedemul?

- Limfedemul nu poate fi vindecat, dar cu ajutorul tratamentelor corecte poate fi controlat și ameliorat. Practic, drenajul limfatic manual, ca parte a terapiei decongestive complexe, este cea mai eficientă metodă în acest sens.

Este necesară igiena meticuloasă a zonei afectate

925 10 2- În ce constă terapia decongestivă complexă?

- Aceasta are două etape. În prima fază, terapia decongestivă complexă implică descongestionarea zonei cu edem (îngrijirea tegumentelor și igiena meticuloasă a locului cu probleme, drenajul limfatic manual, bandajarea compresivă de către terapeut, prin intermediul kiturilor special realizate pentru acest tip de tratament, și exercițiile ușoare de kinetoterapie). Cea de-a doua etapă se referă la menținerea și îmbunătățirea rezultatelor obți- nute inițial. Aceasta se realizează prin purtarea unor elemente vestimentare compresive (garment compresiv), în perioada dintre curele de tratament ale pacientului. Elementele vestimentare compresive sunt fabricate din materiale speciale. În continuare, sunt indicate exercițiile de kinetoterapie, ce pot fi efectuate acasă, în fiecare zi, pacientul purtând garmentul compresiv pe parcursul realizării acestora.

- Ce presupune drenajul limfatic manual?

- Această tehnică de masaj contribuie la dezvoltarea, în timp, a unei circulații limfatice colaterale, în cazul pacienților cu limfedem. Prin această formă de masaj, eliminarea toxinelor este accelerată, iar mușchii se relaxează. Totodată, retenția de apă este combătută. Astfel, inflamația apărută în urma intervenției chirurgicale și/sau radioterapiei este vizibil diminuată.

„Previne și ameliorează afecțiunile autoimune și sinuzitele”

925 10 3- Ce alte beneficii mai are masajul de drenaj limfatic?

- Acest tip de masaj are rolul de a regenera celulele și de a echilibra sistemul imunitar, fiind de ajutor în mai multe boli. Drenajul limfatic manual ameliorează și previne o serie de probleme cronice de sănătate, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita, durerile musculare, celulita, glez- nele umflate în urma luxațiilor, bolile autoimune, sindromul colonului iritabil, constipația, sinuzitele, răcelile și gripele recurente. Acesta are un efect pozitiv inclusiv în cazul celor care se confruntă cu sindromul oboselii cronice. Masajul de drenaj limfatic mai este folosit după intervențiile de chirurgie plastică, dar și în inflamații postoperatorii (după liposucție). El are efecte benefice în tratarea lipoedemului (boală caracterizată prin acumularea anormală și excesivă a țesutului gras, de obicei, în zona coapselor și a gambelor), a fleboedemului (edem venos), precum și după leziuni sportive sau accidente.

- În ce constă următorul pas al terapiei decongestive complexe?

- După drenajul limfatic manual, este indicată aplicarea unor bandaje compresive. Acestea vor ajuta la menținerea efectului obținut. Metoda constă în aplicarea unor bandaje puțin elastice, care vor preveni reumplerea membrului afectat cu lichidul limfatic evacuat (limfa). Terapeutul îi recomandă pacientului să păstreze aceste bandaje peste noapte, până la următoarea ședință de drenaj limfatic manual.

„Programul de kinetoterapie restabilește mobilitatea membrului cu edem”

- Ce fel de exerciții de kinetoterapie sunt recomandate?

- Programul de kinetoterapie este personalizat. Se va acorda o atenție deosebită exercițiilor care să restabilească mobilitatea și să crească forța musculară. Prin intermediul acestor exerciții, se urmărește redobândirea progresivă a independenței în îngrijirea personală. În prima fază, imediat postoperator, se vor realiza mișcări simple, în limita durerii. Apoi, după ce durerea mai scade, exercițiile din programul de kinetoterapie vor deveni mai dificile. În momentul în care este alcătuit un program de kinetoterapie, trebuie să se țină cont de timpul trecut de la operație, gradul de limfedem al membrului, vârsta pacientului. Important este să se realizeze o evaluare inițială. Se va măsura membrul cu limfedem, se vor efectua teste pentru mobilitatea și forța membrului afectat.

- Cum sunt alese garmenturile de compresie, indicate în faza a doua a terapiei decongestive complexe?

- Aceste elemente vestimentare compresive sunt extrem de eficiente, dar, înainte să achiziționați o pereche, cel mai bine este să discutați cu un specialist care să vă ajute în alegerea mărimii și a compresiei adecvate. Se vor realiza măsurători stricte ale membrului cu edem. Un alt aspect important de menționat este faptul că garmenturile de compresie nu se utilizează pe parcursul nopții.

„Drenajul limfatic manual este practicat de terapeuți certificați, cu experiență în domeniu, doar la indicația medicului oncolog sau a celui curant“

Bolile maligne netratate, o contraindicaţie absolută

- Ce contraindicații are această terapie?

- În primul rând, drenajul limfatic manual, ca parte componentă a terapiei decongestive complexe, este contraindicat în bolile maligne, care nu au fost tratate cu radioterapie, chimioterapie sau chirurgical. O altă contraindicație se referă la inflamația acută, ce poate fi provocată de virusuri, ciuperci, bacterii, chimicale. Alergiile cauzate de polen, detergenți și alimente se regăsesc, de asemenea, pe lista de contraindicații. Drenajul limfatic manual poate agrava situația în aceste cazuri, pentru că, în timpul tratamentului, se accelerează fluxul limfatic. Totodată, acesta nu va fi efectuat în tromboza venoasă profundă și în insuficiența cardiacă. În cazul trombozei venoase profunde, de pildă, majoritatea pacienților trebuie să stea în repaus, pentru a nu exista riscul apariției emboliei pulmonare. Referitor la insuficiența cardiacă, contraindicația se referă la zona cu edem (de cele mai multe ori, piciorul sau glezna pacientului). Totodată, nu se aplică bandaje compresive în caz de erizipel (infecție streptococică a pielii), diabet, în leziuni ale nervilor și dureri asociate.